Widget Recent Post No.

Πως θα ζήσει ολόκληρη οικογένεια από τη μελισσοκομία: Αυτά που δεν σας έχει πει κανείς...



Γεμάτα κουτιά με μέλισσες είναι έυκολο να έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι, το πως θα καταφέρει κάποιος να βγάλει τα έξοδα τους και να ζήσει μια ολόκληρη οικογένεια είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία! Οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι νομίζουν ότι η μελισσοκομία είναι εύκολο και "άκοπο" επάγγελμα με γρήγορο χρήμα, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η μελισσοκομία θεωρείτε το "μαργαριτάρι" της αγροτιάς, εφόσον δεν χρειάζεται να έχεις γη αλλά στη πραγματικότητα οι δυσκολίες είναι αρκετές, και πολλοί νέοι οδηγούνται στην απόγνωση και στο τέλος τα παρατάνε.

Όταν ένας παλιός μελισσοκόμος μιλήσει σε έναν νέο μελισσοκόμο και του πει μερικές αλήθειες ο νέος μελισσοκόμος νομίζει ότι το κάνει για να τον απογοητεύσει, για να μην ασχοληθεί με τη μελισσοκομία και του "κλέψει" τους πελάτες. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά όταν κάποιος θέλει να σας πεί τι συμβαίνει στην αλήθεια, για τις δυσκολίες κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και πολλοί επαγγελματίες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που ακούμε όσα ακούμε. Τα έξοδα όσον αφορά τη μελισσοκομία είναι τεράστια, και αν δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τη μελισσοκομική μας επιχείρηση τότε θα ναυαγήσει!

Αν η μελισσοκομία δεν έχει κέρδη, γιατί είναι υπάρχουν τόσοι πολλοί μελισσοκόμοι; Γιατί ασχολούνται και δεν τα παρατάνε; Μα ποιός είπε βρε παιδιά ότι η μελισσοκομία δεν έχει κέρδη; Απλώς τα κέρδη δεν είναι τόσο απλά και εύκολα όπως παρουσιάζονται κατα καιρούς από διάφορα λαμόγια και καιροσκόπους που αποσκοπούν να αρπάξουν ότι προλάβουν. Όσοι μελισσοκόμοι πέτυχαν δεν το έκαναν επειδή πήγαν για τα χρήματα. Όποιος μπαίνει στη μελισσοκομία για τα χρήματα είναι καμένος από χέρι. Η μελισσοκομία είναι πάθος, αγάπη, τρέλα, επιστήμη και όποιος την αγαπάει πραγματικά, σε συνδιασμό με ένα καλό κεφάλαιο και λίγη επιχειρηματικότητα μπορεί να πάει χιλιόμετρα μπροστά. Γιατί είναι ένας κλάδος χωρίς σύνορα, με τρομερή εξαγωγική δραστηριότητα, πολλά προιόντα και πολλά πλεονεκτήματα.

Για να ζήσει ένας μελισσοκόμος απο την μελισσοκομία δεν αρκεί να έχει πολλά μελίσσια! Πολλοί μελισσοκόμοι με ρωτάνε, μπορώ με 200 μελίσσια να ζήσω μια οικογένεια η χρειάζονται περισσότερα; Δεν ξέρω τι να απαντήσω σε τέτοιες ερωτήσεις, εφόσον κατα την δική μου γνώμη δεν παίζει ρόλο ο αριθμός, αλλά ο τρόπος που ο μελισσοκόμος εκμεταλλεύεται τα μελίσσια που έχει. Όπως λέω και στην αρχή "Γεμάτα κουτιά με μέλισσες είναι εύκολο να κάνουμε, αλλα το μέλι και τα κέρδη είναι άλλη ιστορία".

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα εργοστάσιο και έχουμε 500 εργάτες. Οι οποίοι δεν παράγουν κάθονται. Η επιχείρηση μας θα καταρρεύσει το μόνο σίγουρο. Το ίδιο συμβαίνει και στο μελισσοκομείο μας. Εμείς καθορίζουμε την ποιότητα των μελισσιών μας, πόσα θα μεγαλώσουν γρήγορα για να μας κάνουν έγκαρα μέλι σε πρώιμες νομές.

Στην Ελλάδα παρατηρείτε μια τεράσια ανομοιομορφία στα μελισσοκομεία. Δηλαδή καθώς επιθεωρούμε τα μελίσσια άλλο είναι 20άρι, άλλο 5άρι άλλο 8άρι. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό! Ο μελισσοκόμος πρέπει να δουλεύει εντατικά και να φροντίζει με επιλογή και βασιλοτροφία να έχει το ίδιο και καλό αίμα σε όλα του τα μελίσσια και όχι στα μισά. Τι νόημα έχει να έχουμε 1000 μελίσσια και τα μισά να είναι αντιπαραγωγικά; Και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχουν και έξοδα. πχ ξεχειμώνιασμα κακών μελισσιών και αγορά μελισσοτροφών. Όπως σας είπα και με το εργοστάσιο πιο πάνω, φανταστείτε να έχετε 500 εργάτες να δουλεύουν οι μισοί, και εσείς να πληρώνετε για όλους. Αν φροντίζατε να μείνετε με τους μισούς που δουλεύουν, τότε αμέσως τα έξοδα θα έφταναν στη μέση!

Για να ζήσει ένας μελισσοκόμος απο τη μελισσοκομία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε εποχής. Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη, και ο τρόπος που δούλευαν παλιά σήμερα έχει γίνει παρελθόν. Αν δεν προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένας της σύγχρωνης μελισσοκομίας δεν θα μπορέσουμε να παράγξουμε ποιοτικά ανταγωνιστικά προιόντα!

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι που γνωρίζω, είναι επαγγελματίες και συντηρούν με αξιοπρέπεια ολόκληρες οικογένειες έχουν απλώσει τα "δίχτυα" τους σε όλα τα μελισσοκομικά προιόντα, απο κεραλοιφές, βάμμαρα πρόπολης, μέχρι μέλια γύρης αλλά και βασίλισσες παραφυάδες κλπ. Αν ένας μελισσοκόμος μπορεί με μεθοδικότητα να οργανωθεί πάνω σε όλα αυτά τα πραγματάκια είναι σίγουρο ότι θα προοδεύσει. Και η βασική προυπόθεση; Να λατρεύει τη μέλισσα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. λοιπον εγω ασχοληθηκα με την μελισσοκομια για τα χρηματα κι θελω να γραψω την εμπειρια μου 14 χρονια μετα. για να βγαλει λεφτα ο μικρος μελισσοκομος (με λιγοτερα απο 300 μελισσια) πρεπει ειναι και καλος μελισσοκος για να περνει μεγαλες ποσοτητες μελιου και καλος εμπορος. το πρωτο ειναι σχετικα ευκολο εαν εχεις λιγη αντιληψη και σωστη κριση οπως και σε καθε δουλεια αλωστε. το δυσκολο ειναι το δευτερο κοματι δλδ να βρει τροπο να πουλαει μονος του το συνολο της παραγωγης του στην λιανικη. λαικες, κανενα μαγαζακι, κανενας παγκος και γενικα σε τουριστικες περιοχες γιατι εκει μπορεις να πουλησεις και μεγαλες ποσοτητες και σε καλες τιμες. εαν εχεις αυτα τα δυο μπορεις να κανεις καλα λεφτα αλλιως καλυτερα να κανεις κατι αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!