Άλλη μια ανάρτηση για τα μυστικά της βασιλοτροφίας, γραμμένη με την γλώσσα ενός μελισσοκόμου, απλά και κατανοητά! Η βασιλοτροφία πρέπει να γίνεται από κάθε μελισσοκόμο, ανεξαρτήτως ηλικίας η εμπειρίας. Είναι η πυλώνας για να χτίσουμε τα δυνατότερα και παραγωγικότερα μελίσσια! Σας διαβεβαιώνω πως είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Και δεν χρειάζεται να κάνετε περίπλοκα πράγματα όπως χρήση μελισσιών έναρξης αποπεράτωσης κλπ. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ορφανό μελίσσι, πολύ σφιχτό σε πλυθησμό!
Για το μελίσσι βασιλοτροφίας χρειαζόμαστε πολύ πλυθησμό! Οι ποιοτικές βασίλισσες που τρέφονται με ποιοτικό βασιλικό πολτό πλούσιο σε πρωτείνες γίνονται οι καλύτερες! Ενα μικρό μελισσάκι αν το πιέσουμε να φτιάξει μόνο του βασίλισσα οι εργάτριες θα πιέσουν τον εαυτό τους για παραγωγή βασιλικού πολτού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβαθμισμένη ανατροφή της βασίλισσα, και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στους μελισσοκόμους. Ένα βασιλικό κελί χρειάζεται χιλιάδες επισκέψεις μελισσών και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε πολύ πλυθησμό!
Καλή η θεωρία αλλά ας μιλήσουμε πρακτικά. Πως μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλό μελίσσι βασιλοτροφίας εύκολα; Η πιο εύκολη λύση είναι να πάρουμε τη βασίλισσα από ένα διώροφο - τριόροφο μελίσσι, και στην συνέχεια να αφαιρέσουμε πλαίσια, προκειμένου να κάνουνε πολύ σφιχτό το μελίσσι μας. Η δεύτερη λύση είναι να πάρουμε πλαίσια από πλυθησμό 1-2 από κάθε παραφυάδα, και να τις ενώσουμε σε ένα μελίσσι. Σκοπός είναι να φτιάξουμε ένα πολύ σφιχτό 7άρι μελίσσι! Και όταν λέμε σφιχτό εννοούμε πραγματικά σφιχτό! Θα σας δείξω στην συνέχεια ένα μελίσσι που έφτιαξα εγώ χρησιμοποιώντας πλυθησμούς από παραφυάδες, διότι τα μεγάλα μου μελίσσια είναι όλα στον έλατο, και εδώ στο Αγρίνιο ξέμεινα με τα μικρούλια!
Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι "κωλώνουν" στον εμβολιασμό! Φίλες και φίλοι σας διαβεβαιώνω πως είναι πολύ εύκολο! Όλα μέσα στο μυαλό ξέρετε είναι. Μερικοί το βλέπουν δύσκολο, αλλά θα δείτε μόλις κάνετε λίγες προσπάθειες θα έχετε τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Το κόλπο με τις βέργες είναι να κερώσουμε λίγο τα κελάκια στο στόμιο, και να τα αφήσουμε μέσα σε μελίσσι 2-3 ημέρες να πάρουν άρωμα. Τα δε επαναχρησιμοποιημένα κελιά δεν χρειάζονται πλύσιμο, και έχουν 100% πιάσιμο απο τις μέλισσες! Είναι ποτισμένα με φερομόνη απο τη βασίλισσα. Πριν τον εμβολιασμό παίρνουμε λίγα κελιά και αραιώνουμε 1 μέρος βασιλικό πολτό 1 νερό. Και με το βελονάκι ακουμπάμε ίσα με την μυτη το κάθε κελί. Η υγρασία βοηθάει να έχουμε μεγάλη επιτυχία στο μπόλιασμα! Για να μην ξεραθεί το σκουληκάκι.
Ένα απο τα σημαντικότερα κομμάτια στη βασιλοτροφία είναι να έχουμε ανθοφορία. Τότε όλα είναι εύκολα και η τροφοδοσία που κάνουμε είναι μόνο σκέτο σιρόπι 1 λίτρο τη μέρα. Αν θέλουμε ξεκινούμε 2-3 ημέρες πριν τον εμβολιασμό, για να προετοιμάσουμε τις μέλισσες, να τις "παχύνουμε" και στην συνέχεια να αποδώσουν περισσότερο βασιλικό πολτό.
Αν δεν έχουμε ανθοφορία τότε πρέπει στο σιρόπι να προσθέτουμε μέλι αλλά και γύρη. Η γύρη αλλά και το μέλι πρέπει να είναι παραγωγής μας. Σε ένα λίτρο σιρόπι προσθέτουμε 200γρ μέλι και 3-4 κουταλιές γύρη. Και τα μελίσσια παράγουν βασιλικό πολτό με μεγάλη δύναμη. Όχι βέβαια όπως στην ανθοφορία. Αλλά έχει πολύ καλό αποτέλεσμα. Όταν βάζουμε γύρη και μέλι στο σιρόπι οι μέλισσες νομίζουν οτι έχει ανθοφορία έξω. Ερεθίζονται οι κηρογόνοι αδένες αλλά και υποφαριγγικοί δηλαδή αυτοί που βγάζουν το βασιλικό πολτό.
Για να δούμε την κατάσταση των βασιλικών κελιών, παρατηρούμε αν εκεί που είναι διάφανο έχει βασιλικό πολτό. Συνήθως σε τέτοια μελίσσια περισσεύει κιόλας διότι η βασίλισσα δεν μπορει να τον φάει όλον. |
Η πατέντα τροφοδοσίας είναι ένα μικρό δοχείο παγωτού του 1 κιλού και ένα μπουκάλι με κομμένο το πάνω μέρος. Έβαλα και φύλλα ελιάς μέσα, και πρόσθεσα 2 λίτρα στο μελίσσι. Το αποτέλεσμα πολύ καλό. |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!