Ένα συχνό φαινόμενο με σημαντικές συνέπειες στη παραγωγή μελιού είναι η συσσώρευση πολλών μελισσοκόμων στην ίδια περιοχή. Δηλαδή έχουμε μια περιοχή η όποία μπορεί να θρέψει 50 μελίσσια και εμείς βάζουμε 500. Αυτό παρατηρείτε στις νομαδικές νομές, όπως ο πεύκος, ο έλατος, αλλά κυρίως στις ανθοφορίες όπως το θυμάρι, το φθινοπωρινό ρείκη, η καστανιά κλπ. Το πρόβλημα διαγκώνεται όταν η νομή είναι μέτρια έως φτωχή, πράγμα που σημαίνει οτι μόνο λίγα μελίσσια θα μπορούσαν να δουλέψουν σωστά. Όταν εμείς τοποθετούμε 10 φορές περισσότερα μελίσσια, τότε αυτό σημαίνει ότι κανένα μελίσσι δεν θα δουλέψει, και ίσως υπάρξουν και κρούσματα λιμοκτονίας.
Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν ότι ο έλατος και ο πεύκος, και γενικότερα τα μελιτώματα έχουν άφθονη μελισσοχωριτικότητα. Δηλαδή μπορούμε να τοποθετήσουμε όσα μελίσσια θέλουμε και αυτά να πάνε το ίδιο καλά. Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν το μελίτωμα είναι πλούσιο και η χρονιά είναι καλή. Αν τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά, και τα δέντρα πάνε μέτρια, το μόνο σίγουρο είναι οτι μπορούν να θρέψουν πολύ λίγα μελίσσια. Και αν τοποθετηθούν περισσότερα μελίσσια απο όσα αντέχει η περιοχή, τότε κανένας δεν θα έχει παραγωγή.
Σύμφωνα με την εμπειρία των παλιών μελισσοκόμων για να έχουμε μεγάλη παραγωγή απο τα μελίσσια μας δεν πρέπει να τα τοποθετούμε όλα στην ίδια μεριά. Για παράδειγμα αν έχουμε 100 μελίσσια θα ήταν πολύ αποδοτικότερο να τα χωρίσουμε σε δύο μεριές, έτσι ώστε να πιάσουν μεγαλύτερο μέρος του δάσους, και να συλλέξουν μελίτωμα απο πολύ περισσότερα δέντρα. Είναι φυσικό όταν μέσα σε 1 χλμ δρόμου είναι τοποθετημένα χιλιάδες μελίσσια, και η χρονιά δεν είναι καλή, οι μελισσοκόμοι θα πάνε χάλια στη παραγωγή τους. Όχι επειδή το δάσος δεν είχε να δώσει, αλλά επειδή δεν μπορούσε να θρέψει τόσα μα τόσα πολλά μελίσσια. Πλέον στην εποχή που ζούμε η απεριοριστη μελισσοχωριτικότητα έχει γίνει μύθος.
Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε με ένα πολύ απλό πείραμα που έχω δοκιμάσει και ο ίδιος στα μελίσσια μου. Πηγαίνετε στον έλατο, όταν δεν υπάρχει κανένας μελισσοκόμος, και βάλτε μια μελισσοκομική ζυγαριά. Στην συνέχεια μόλις τοποθετηθούν δεκάδες μελισσία γύρω του, και έρθουν και άλλοι μελισσοκόμοι στα γύρω μελισσοκομεία, έπειτα απο λίγες ημέρες οι τιμές της ζυγαριάς πέφτουν. Και αν η χρονιά δεν είναι καλή, η πτώση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.
Η συμβουλή που έχουμε να δώσουμε σήμερα λοιπόν είναι να μην επηρεάζεστε ποτέ απο τα δεδομένα που δίνονται εδώ στο internet για περιοχές με πολύ μέλι! Φυσικά αναφέρομαι και στα δεδομένα που δίνει καθημερινά το site εδώ. O λόγος που το λέω αυτό δεν είναι ότι είναι αναξιόπιστα, αλλά επειδή με αυτό το τρόπο μπορούν εύκολα να μαζευτούν πολλοί μελισσοκόμοι στην ίδια μεριά! Και τα δεδομένα που ήταν πριν καλά στην συνέχεια να αλλάξουν και να πάρουν την κάτω βόλτα.
Να θυμάστε πάντα τη φράση "τα μελίσσια χρειάζονται πετρέλαιο". Ο μελισσοκόμος πρέπει μόνος του να εξερευνεί καινούργια μέρη, να ψάχνει νέες τοποθεσίες και να μην περιμένει ποτέ έτοιμη τροφή απο άλλους μελισσοκόμους ακόμα και αν είναι πολύ καλοί φίλοι. Και το μεγάλο μυστικό, όταν βλέπετε πολλούς μελισσοκομους η αν ακούτε για μια περιοχή, ότι έχει "πολλά κεράσια" να κρατάτε "μικρό καλάθι". Διότι ένα μελισσοκομείο που βρίσκεται απόσταση 1χλμ με κάποιο άλλο μπορεί να έχει τελείως διαφορετικά δεδομένα. Το ένα να βάζει ένα κιλό κάθε μέρα και το άλλο 200γραμμάρια. Πολλές φορές έχουν σημειωθεί τέτοιες διαφορές στην ίδια περιοχή.
Πριν μετακινήσετε τα μελίσσια σας βάλτε ένα δείκτη, και δείτε πως πηγαίνει η περιοχή. Μόλις διαπιστώστε ότι όντως δουλεύει μετακινήστε και τα υπόλοιπα μελίσσια. Μην αναρωτιέστε πως μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι εξασφαλίζουν πάντα καλή παραγωγή μελιού. Έχουν άριστη γνώση των μεριών που δίνουν μέλι, δεν δεν τους τις είπε κανένας. Πάλεψαν μόνοι τους, ψάχνοντας, καίγοντας πετρέλαιο...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!