Widget Recent Post No.

Πως τα μελίσσια μου θα αναπτυχθούν από 5 τελάρα σε 10 γρήγορα το Καλοκαίρι


Πως τα μελίσσια θα αναπτυχθούν από 5 πλαίσια σε 10 και όσο πιο γρήγορα γίνεται; Υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος ανάπτυξης τώρα το Καλοκαίρι. Πως θα κάνουμε τις βασίλισσες να γεννάνε περισσότερο και να κάνουν πολύ γόνο; Ως μελισσοκόμος έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα μελισσάκια μου και να τα βοηθήσω με οποίο τρόπο μπορώ και καλούς χειρισμούς. Αν μπορείτε καθοδηγήστε με.

Απάντηση...
Τώρα το Καλοκαίρι δηλαδή από τον Ιούλιο και μετά αρχίζει μια απότομη πτώση στους πλυθησμούς των μελισσιών. Δηλαδή εκεί που οι μελισσοκόμοι την Άνοιξη προσθέτουν πατώματα, το Καλοκαίρι τα αφαιρούν. Αυτό γίνετε συνήθως την περίοδο του Τρύγου. Δηλαδή όσα πλαίσια με μέλι παίρνουμε δεν τα ξανα επιστρέφουμε στα μελίσσια, παρα μόνο για να τα γλείψουν και να αφαιρέσουν όσα μελάκια έχουν απομείνει. Η πτώση του πλυθησμού είναι αισθητή κυρίως στα τριόροφα μελίσσια, τα οποία στο τρίτο πάτωμα έχουν μια χουφτούλα μέλισσες σε κάθε πλαίσιο, οι οποίες ίσα που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και προστετεύουν τη κηρήθρα. Μόλις πάρουμε το πάτωμα βλέπουμε οτι στο τέλος οι μέλισσες βολεύονται μια χαρά στα απο κάτω πλαίσια.
Ωστόσο αυτά που αναφέρω παραπάνω συμβαίνουν στα παραγωγικά μας μελίσσια, δηλαδή αυτά που μεγάλωσαν πολύ, και οι βασίλισσες τους κουράστηκαν πολύ. Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν ότι τα μελίσσια αυτά πέτυχαν τον απώτερο σκοπό τους που ήταν η ανάπτυξη και στη συνέχεια το μέλι! Οι παραφυάδες όμως έχουν νεαρές βασίλισσες, και λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Προσπαθούν να πάρουν τα πάνω τους και να αναπτυχθούν, και βάζουν όλη τη δυναμή τους!

Οι παραφυάδες είναι ξεκούραστες! Εδώ θέλω να πω μερικά μυστικά για τις νεαρές βασίλισσες και τις μικρές παραφυάδες. Θα έχετε παρατηρήσει ότι με το που γεννιέται μια βασίλισσα μετά απο καμια δυο βδομάδες κάνει απίστευτη γέννα! Έχει τόση ενέργεια μέσα της που γεμίζει 3 πλαίσια χρόνο μέσα σε μικρό διάστημα. (Από τη βιασύνη της γεννά και 2-3 σε κάθε κελί καμιά φορά) Ωστόσο η νεαρή βασίλισσα αν και έχει τεράστια όρεξη στην αρχή μετά έχουμε μια μικρή σταθεροποίηση ταχύτητας!

Και αυτό γιατί η νεαρή βασίλισσα μπορεί να γεννά με πολύ καλύτερους ρυθμούς όταν ξεπεράσει τους 4 μήνες ζωής. Επειδή ξέρω ότι σας αρέσουν τα παραδείγματα θα σας πώ ένα. Έχουμε ένα μελισσάκι με φρεσκογεννημένη βασίλισσα τον Μάρτιο! Το μελισσάκι αυτό τον Απρίλιο θα έχει το πολύ 5 πλαίσια γόνο και όχι παραπάνω. Ακόμη και πολύ πλυθησμό να έχει δύσκολα η βασίλισσα μπορεί όταν είναι τόσο νερή να ανταποκριθεί σε περισσότερα απο 6 πλαίσια. Ωστόσο μόλις ξεπεράσει τους 4 μήνες μπορεί να φτάσει ακόμα και 10 πλαίσια γόνο, χωρίς υπερβολή. Η ανάπτυξη της φυσικά κορυφώνεται, όταν περάσει τον πρώτο χειμώνα και έρθει η πρώτη Άνοιξη!

Μια παραφυάδα για να αναπτυχθεί λοιπόν έχει δυνάμεις, αρκεί να τηρείται μια προυπόθεση! Να υπάρχουν τροφές, γύρη και μέλι. Αν τα μελίσσια είναι σε τοποθεσία που όλο και κάτι φέρνουν σε γύρη, ακόμα και απο βατόμουρο, τοποθετούμε βανίλιες, μια δίκιλη ανα μελίσσι, και βάζουμε άχιστα πλαίσια και απο τις δύο πλευρές της κυψέλης για να τις χτίσουν και να αναπτυχθεί το μελίσσι. 

Ένα δυάρι μελίσσι με καλή περιποίηση, μπορούμε μέχρι απο το Καλοκαίρι μέχρι και το φθινόπωρο να το κάνουμε ένα καλό 5άρι, ενώ αν έχουμε ένα 5άρι μπορεί άνετα να γίνει ένα καλό 10άρι, πάντα με καλή περιποίηση και επάρκεια σε τροφές. Αν τα μελίσσια στεγνώσουν απο μέλι σταματούν να κάνουν γόνο, οι μέλισσες που γεννιούνται είναι αδύναμες και δεν έχουμε ανάπτυξη. Οπότε στις παραφυάδες αυτό που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι οι προμήθειες. Αν έχετε έλλειψη σε γύρη δώστε και γυρεόπιτα, που μπορείτε να αγοράσετε απο μελισσοκομικές εταιρίες, Και θα δείτε πως θα αναπτυχθούν


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια