Η ασκοσφαίρωση είναι η μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια των μελισσιών η οποία θεωρείτε ασήμαντη απο τους περισσότερους μελισσοκόμους. Υπάρχουν αρκετοί νέοι όμως που παλεύουν να σώσουν τα μελίσσια τους και δεν μπορούν να τα καταφέρουν με κανένα τρόπο. Μάλιστα απο τυχών λάθη μεταδίδουν το νόσημα και στα διπλανά μελίσσια, με αποτέλεσμα να έχουν αρκετά άρρωστα μελίσσια, τα οποία σύντομα γίνονται αντιπαραγωγικά. Σήμερα θα σας πω τον τρόπο που εφαρμόζουν οι παλιοί μελισσοκόμοι και θεραπεύουν αυτά τα μελίσσια!
Καταρχήν πρόκειται για μια ασθένεια που την διαπιστώνουμε κατευθείαν. Ένα άρρωστο μελίσσι έχει γόνο σε γύψινη μορφή, και μερικά κομμάτια είναι πεσμένα στον πάτο αλλά και στη σανίδα πτήσης. Αν η νεκρή γύψινη προνύμφη έχει άσπρο χρώμα είναι στα πρώτα στάδια, ενώ αν είναι μαύρη, ο μύκητας έχει αναπαραχθεί δηλαδή έχουν περάσει αρκετές ημέρες μέρες και πλέον εξαπλώνει τα σπόρια του, δηλαδή μεταδίδει τον μύκητα σε όλες τις μέλισσες τις κηρήθρες κλπ. Συνεπώς αν δούμε μαύρες προνύμφες είναι πιο δύσκολο να θεραπευθούν τα μελίσσια.
Το σημαντικό είναι να παρατηρήσουμε πότε εμφανίζεται η ασθένεια. Θα έχετε παρατηρήσει ότι την Άνοιξη που οι ανθοφορίες είναι στο ζενίθ τους κανένα μελίσσι δεν παρουσιάζει την ασθένεια, και όλα είναι μια χαρά. Καθώς όμως κόβει η ανθοφορία και οι μέλισσες δεν βρίσκουν νέκταρ γύρη, τα πρώτα συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η ασθένεια συνδέεται άμεσα με το αμύντικο σύστημα του γόνου. Όσο πιο καλοθρεμμένες είναι οι προνύμφες τόσο καλύτερα μπορούν να αμυνθούν στον μύκητα. Και πότε είναι καλοθρεμμένες; Όταν υπάρχει ανθοφορία, οι μέλισσες τρέφονται με νέκταρ που περιέχει πληθώρα απο βιταμίνες, σάκχαρα, ιχνοστοιχεία, ενέργεια, και αποδίδουν άριστης ποιότητας βασιλικό πολτό σε επαρκή ποσότητα για να ταίσουν τις νεαρές προνύμφες. Η γύρη που συλλέγουν είναι πλούσια, πολύχρωμη απο διαφορετικά φυτά με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συνθέτουν της πρωτείνες! Αν η τροφή της προνύμφης είναι φτωχή. η είναι με ζάχαρη καταλαβαίνουμε οτι το αμυντικό σύστημα σπάει πολύ εύκολα.
Νεκρές προνύμφες σε πρώιμο στάδιο |
Ένας επαγγελματίας μελισσοκόμος που ασκοσφαίρωση σε ένα μελίσσι του. Τον ρώτησα τι σκοπεύεις να κάνεις για να θεραπεύσεις αυτά τα μελίσσια; Και ξέρετε τι μου απάντησε; Την άνοιξη θα θεραπευτούν μοναχά τους. Έλα να τα δείς και δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου.
Το θέμα όμως είναι οτι δεν αρκεί μια μεταφορά. Πρέπει κάποια στιγμή αφού θεραπευτεί το μελίσσι να απολυμάνουμε τη κυψέλη και να κάνουμε μετάγγιση σε μια με αεριζόμενο πάτο. Επίσης αν υπάρχει δυνατότητα αργότερα αντικαθιστούμε και τα πλαίσια. Να ξέρετε ότι στην ανθοφορία η ασθένεια περνά σε "λανθάνουσα" μορφή, δηλαδή ενώ υπάρχουν σπόροι δεν μπορούν να βλαστήσουν. Οι μέλισσες θα τους καθαρίσουν αλλά όλο και κάποιος θα μείνει. Δηλαδή ενώ το μελίσσι θεραπεύτηκε προσωρινά μετά απο λίγους μήνες η και χρόνια μπορεί να ξανα εμφανιστεί η ασθένεια. Απολύμανση λοιπόν και καλός αερισμός στη κυψέλη.
Δεξιά βλέπουμε μια νεκρή προνύμφη η οποία προσβλήθηκε απο την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!