Widget Recent Post No.

Δυο βασίλισσες μαζί στη κυψέλη, γεννάνε στο ίδιο πλαίσιο και δε σκοτώνονται. Απίστευτο βίντεο...



Πρόκειται για μια σπάνια εικόνα, όπου μάνα και κόρη βασίλισσα ζουν και γεννάνε στο ίδιο πλαίσιο. Λέμε ότι παρατηρείτε πολύ σπάνια, διότι ενστικτωδώς μια βασίλισσα θέλει να σκοτώσει οποιαδήποτε άλλη υπάρχει στη κυψέλη. Θέλει να κυριαρχήσει, και οι μόνες φερομόνες που εκκρίνονται να είναι να είναι απο αυτήν και μόνο απο αυτήν. Έτσι λοιπόν σε περίπτωση ύπαρξης 2 η παραπάνω βασιλισσών γίνονται μάχες και επιβιώνει η ισχυρότερη - όχι όμως πάντα! Οι μέλισσες δε διαδραματίζουν κάποιο ρόλο σε αυτές τις μάχες, αφήνουν τις βασίλισσες να παλέψουν και να νικήσει αυτή που το αξίζει, με το σπαθί της και όχι με extra βοήθεια. Οι μέλισσες είναι απλοί θεατές λοιπόν, και μπορούν να υπηρετούν τις βασίλισσες εφόσον ξέρουν οτι από τη μάχη θα ζήσει η καλύτερη. Δεν επεμβαίνουν ποτέ!



Μάχη μεταξύ δύο βασιλισσών
Οι μέλισσες θα σκότωσουν μια βασίλισσα μόνο αν εισβάλλει μέσα στη κυψέλη, και δεν αναγνωρίζεται η φερομόνη της, δηλαδή δεν είναι γεννημένη εντός της κοινωνίας. Αν η βασίλισσα γεννηθεί μέσα στη κυψέλη, οι μέλισσες είναι μεν καχύποπτες αλλά δεν τη σκοτώνουν, όμως όχι πάντα. Γι αυτό δεν ανοίγουμε τη κυψέλη ποτέ με αγονιμοποιητη βασίλισσα, διότι με το φως η βασίλισσα θα αρχίσει να τρέχει, οι μέλισσες θα τη κυνηγήσουν και αν τη τσακώσουν, τέλος!

Τώρα όσον αφορά το φαινόμενο συνύπαρξης δύο βασιλισσών. Είναι σπάνιο και στους μεγάλους μελισσοκόμους που έχουν δεκάδες κυψέλες να επιθεωρούν κάθε μέρα, τυχαίνει πολλές φορές. Προσωπικά έχω δει το φαινόμενο αρκετές φορές. Και μάλιστα να γεννάνε και οι δύο βασίλισσες ταυτόχρονα. Από όσο έχω παρατηρήσει η νέα βασίλισσα δεν σκοτώνει τη παλιά και συνυπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι που η αδύναμη απλώς εξαφανίζεται, και αναλαμβάνει εξ ολοκληρου η καινούργια. Ισως το μελίσσι ως υπεροργανισμός, εκμεταλλεύεται την ύπαρξη τους για μεγαλύτερη ανάπτυξη της κρίσιμες περιόδους, αλλά κανείς δε μπορεί να εξηγήσει το λόγο που πραγματικά συμβαίνει. Συνύπαρξη βασιλισσών έχουμε και με τις σμηνουργίες, και στο πρώτο πουλί και στο δεύτερο τρίτο κλπ αν πρόκειται για μεγάλο μελίσσι.

Θυμάμαι μια φορά όπου υπήρχαν δύο αγονιμοποίητες βασίλισσες σε 20άρι μελίσσι, και σφύριζαν χαρακτηριστικά η μια στο κάτω όροφο και η άλλη στον πάνω όροφο. Φυσικά αυτό για το μελισσοκόμο ερμηνεύεται ως  "έρχεται σμηνουργία" Έτσι για να μη μου φύγει το μελίσσι έπιασα την μια απο τις δύο βασίλισσες και έκανα μια παραφυάδα. Την επόμενη μέρα δεν έγινε σμηνουργία.

Δείτε το βίντεο...


Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. δεν ειναι καθολου σπανιο εαν οι νεες βασιλισσες ειναι βασιλισσες αντικαταστασης, το αντιθετο θα ελεγα ειναι ο κανονας, απλα εχω παρατηρησει οτι συνηθως η παλια βασιλισσα πεθαινει πριν βγει η νεα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα αρθρογράφε! Δεν ανακάλυψες την Αμερική.Αυτό είναι Νόμος και δείχνει άλλη μία ανωτερότητα των μελισσών έναντι των ανθρώπων. Η κόρη ΔΕΝ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΝΑ ΤΗΣ , παρά μόνον στις αδερφές της. Οι μέλισσες φροντίζουν την καινούργια, παραμελούν την παλιά και πεθαίνει φυσιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ανέκδοτο με τον Νόε και τον βάτραχο το ξέρετε ? Αυτά βλέπουν οι νέοι μελισσοκόμοι και νομίζουν πως φτιάχνοντας μελίσσια οτι θα πιάσουν τον θεό από τα Α_ _ _ _ _ _ α. Και παλεύουν να πετύχουν το ακατόρθωτο ( δύο βασίλισσες στο ίδιο μελίσσι). Αυτά. Προσέξτε λίγο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα οταν συμβαινει αυτο ειναι μανες αντικαταστασις, οταν ολα ειναι καλα με την νεα βασιλισσα τοτε σκοτωνουν την παλια ειναι πολη σπανιο να συμβει αυτο
    1 στα 200 μελισσια και βαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!