Widget Recent Post No.

Πως μπορώ να κάνω γρήγορα παραγωγικά τα μελίσσια για να βγάλουν μέλι: Πως γίνονται διώροφα τριώροφα σε μια κακή χρονιά;



Πως μπορώ να κάνω γρήγορα παραγωγικά τα μελίσσια για να βγάλουν μέλι: Πως γίνονται διόροφα τριόροφα σε μια κακή χρονιά; Πως μπορώ να προετοιμάσω τα μελίσσια μου για να βγάλουν νωρίτερα μέλι;

Ερώτηση μελισσοκόμου:
Παρακαλω μια διευκρίνηση σε νεο μελισσκοκομο. Γράφεις  "Μια μέλισσα για να γίνει συλλέκτρια πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 ημέρες (περίπου) από την ημέρα της εκκόλαψης" και ρωτάω.
Σε παλιοτερα αρθρα αναφέρετε οτι, σε περιόδους ανθοφορίας-συλλογής μελιού, μπορεί να γίνει ενίσχυση με πλαίσια σφραγισμένου γόνου απο άλλα μελισσια για μεγαλύτερη συλλογή μελιού.
Αν όμως οι νέες μέλισσες γίνονται συλλέκτριες μετά από 20 ημέρες τουλάχιστον, πως ακριβός η μεγαλύτερη συλλογή μελιού επιτυγχάνεται;


Απάντηση Ο.Μ...
Αυτό είναι ένα πολύ εύστοχο ερώτημα, γι αυτό θα απαντηθεί δημόσια να το διαβάσουν όλοι οι μελισσοκόμοι. Είχα αναφέρει σαν μέθοδο την προσθήκη σφραγισμένου γόνου για να γίνουν πιο γρήγορα παραγωγικά τα μελίσσια, όμως αυτό πρέπει να γίνει αρκετές ημέρες νωρίτερα. Προσωπικά θεωρώ πως πρέπει να γίνει ένα μήνα νωρίτερα πριν την ανθοφορία μελιτοφορία που σκοπεύουμε να πάρουμε μέλι. Η προσθήκη σφραγισμένου γόνου όχι μόνο αναπτύσσει το μελίσσι, αλλα του δίνει ανάσα απο νεαρό πλυθησμό, πράγμα που διεγείρει και τη βασίλισσα να αυξήσει ρυθμούς ανάπτυξης. Ξέρετε η βασίλισσα διαβάζει τις φερομόνες της κυψέλης, και όταν υπάρχει εκκολαπτόμενος γόνος η βασίλισσα τρελαίνεται, και θέλει να αντικαταστήσει όλα τα άδεια κελιά με αυγά. Γεννά συνέχεια!

Επειδή μου αρέσει να μιλώ με παραδείγματα θα σας πω ένα. Η εποχή είναι Απρίλιος, κόβουμε τις παραφυάδες μας, αλλά βλέπουμε οτι η ανθοφορία κόβει και τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται όπως περιμέναμε. Τα μελίσσια έιναι στη φάση που πέρνουν το πρώτο πάτωμα. Και επόμενος στόχος είναι ο Έλατος. Τι κάνουμε για να γίνουν παραγωγικά τα μελίσσια; Ένα μήνα πριν πάμε και δίνουμε στα μελίσσια απο έναν ή δύο σφραγισμένους γόνους έτσι ώστε να τα δυναμώσουμε και να είναι έτοιμα για τον έλατο. Στον έλατο δεν πάμε αδύναμα μελίσσια. Απο 20άρι και πάνω! Αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουμε καλή ποσότητα μελιού.

Δίνοντας σφραγισμένο γόνο, συμβαίνει το εξής. Αυτομάτως ενισχύουμε με εκκολαπτόμενο πλυθησμό την κυψέλη. Το αργότερο σε δύο εβδομάδες θα έχουν βγεί όλες οι μέλισσες μέσα απο τον γόνο και η κυψέλη θα έχει πολύ περισσότερο πλυθησμό. Για κάθε πλαίσιο γόνο που βάζουμε είναι 2 πλαίσια πλυθησμός περίπου η λίγο λιγότερο. Δηλαδή στα δύο πλαίσια γόνου δίνουμε περίπου 3-4 πλαίσια πλυθησμό. Συνεπώς ένα 10άρι μελίσσι που θα πάρει δύο γόνους, θα γεμίσει δεύτερο πάτωμα πολύ γρήγορα, και θα γίνει αμέσως παραγωγικό.

Μόλις θα αυξηθούν οι παραμάνες μέσα στη κυψέλη, οι υπόλοιπες που προυπήρχαν στην κυψέλη αλλάζουν καθήκοντα, παρατάνε τη κυψέλη και βγαίνουν έξω για συλλογή. Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα απο συλλέκτριες να γίνονται παραμάνες όταν έχει έλλειψη η κυψέλη. Η να μένουν παραμάνες περισσότερο διάστημα. Συνεπώς οταν πάρει τόσο νεαρό πλυθησμό η κυψέλη μας, όσες μέλισσες ήταν συλλέκτριες που έγιναν παραμάνες θα γίνουν πάλι συλλέκτριες. Για να μη σας μπερδεύω αυτό που θέλω να πω είναι οτι απο τη στιγμή που θα μπεί extra γόνος στη κυψέλη το αποτέλεσμα είναι άμεσο, και όταν βγούν οι πρώτες μέλισσες μεγαλύτερο.

Ο χειρισμός ενίσχυσης των δυνατών μελισσιών είναι μια τεχνική για να πάρουμε μέλι όταν η χρονιά δεν μας βοήθησε να κάνουμε μεγάλα τα μελίσσια μας. Ελπίζω να σας βοήθησα!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. όταν η χρονιά είναι κακή από που πέρνουμε τους σφραγισμένους γόνους για να ενισχυσουμε τα μελισσια που θα πάνε στη ανθοφορία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!