Widget Recent Post No.

Πότε χρησιμοποιούμε τα χτισμένα πλαίσια; Πως βάζουμε το μέλι και τη γύρη, τι γίνετε αν ξίνισε το μέλι ή μούχλιασε η γύρη;



Καλήμερα. έχω κάποια πλαίσια χτισμένα τα οποία ανήκαν σε αδύνατο μελίσσι το οποίο προφανώς το φθινόπωρο λεηλατήθηκε έμεινε απο τροφή και τέλος. στα πλαίσια έχει γόνο νεκρό και μέλισσες με τα κεφάλια μέσα στα κελιά. τα πλαισα τοποθετηθηκαν στην κατάψυξη τότε. το ερώτημα είναι να τα χρησιμοποιήσω τωρα η οχι; ευχαριστω!
Με εκτίμηση,
γιαννης

Απάντηση Ο.Μ...
Τα πλαίσια μπορείς να τα προσθέσεις μόνο σε μελίσσια που χρειάζονται χώρο. Να ξέρεις πως τα μαύρα πλαίσια, η βασίλισσα τα έχει μεγάλη αδυναμία και τα γεννάει κατευθείαν. Αξίζει να σου πω οτι όσοι μελισσοκόμοι δίνουν χτισμένα στα μελίσσια αντί για άχτιστα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη. Και φυσικά τα μελίσσια παίρνουν ορόφους πολύ γρήγορα. Έκανες πολύ καλά που τα έβαλες στη κατάψυξη γιατί ο γόνος θα είχε σαπίσει αν τα άφηνες έξω. Οι μέλισσες όταν τα βάλεις μέσα θα καθαρίσουν ότι νεκρό υπάρχει πολύ γρήγορα. Και μετά η βασίλισσα θα γεννήσει.

Σε συμβουλεύω αν δεν έχεις άλλα κτισμένα πλαίσια, να προσθέσεις μόνο ένα σε κάθε δυνατό μελίσσι που έχει πληθυσμό πάνω από 7 πλαίσια. Αυτό υπάρχει λόγος που το κάνουμε. Όσο πιο νωρίς την άνοιξη είναι, τόσο λιγότερη όρεξη για χτίσιμο έχουν οι μέλισσες. Συνεπώς ο μελισσοκόμος προσπαθεί τώρα να εκμεταλλεύτει ότι κτισμένα πλαίσια έχει, γιατί αργότερα μόλις ανέβουν και οι θερμοκρασίες οι μέλισσες χτίζουν σα τρελές. Όχι άκτιστα, αλλά και το ξύλο ακόμα - που λέει ο λόγος χτίζουν. Τα πλαίσια μπορείς να τα τοποθετήσεις εκεί που τελειώνει ο γόνος. Δηλαδή στο τελευταίο πλαίσιο γόνου τοποθετείς το επόμενο πλαίσιο αυτό.

Επίσης κάτι άλλο. Ένας συνάδελφος μου έκανε ερώτηση σχετικά με πλαίσια που έχουν ασφράγιστο μέλι ή γύρη. Αυτά τα πλαίσια καλό είναι να μη τα τοποθετήσουμε τώρα. Πιστεύω πως η καλύτερη περίοδος είναι ο Μάρτιος. Προσωπικά εγώ θα προτιμούσα να τα τοποθετήσω μόλις τα μελίσσια πάρουν το πρώτο πάτωμα. Εκεί που ανεβάζουμε δύο πλαίσια με σφραγισμένο γόνο, τσούπ τοποθετούμε και κανα δύο πλαίσια με μέλι και γύρη, έτσι ώστε όταν ερθει η βασίλισσα να γεννήσει και οι μέλισσες να βρούν έτοιμη τροφή. Φυσικά δεν πρόκειται να περισσέψει ούτε γραμμάριο, οι μέλισσες θα το καταναλώσουν όλο. Και αυτό θα συμβεί μόλις η γέννα της βασίλισσα ξεκινήσει και στο επάνω πάτωμα. Έχω παρατηρήσει οτι γίνεται πιο γρήγορα έτσι.

Και κάτι τελευταίο. Έχω ακούσει μελισσοκόμους που έχουν πλαίσια με μουχλιασμένη γύρη ή φοβούνται οτι το μέλι ξίνισε. Σε μια περίπτωση ξινισμένου μελιού δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξινή γεύση. Αν δε καταλαβαίνουμε τίποτα τέτοιο ή είναι ελάχιστα το δίνουμε κανονικά στις μέλισσες. Στη περίπτωση μουχλιασμένης γύρης περιμένουμε να γίνει ένα δυνατό μελίσσι, και οι μέλισσες θα καθαρίσουν το πλαίσιο και όλο το άχρηστο υλικό. Μπορεί να καταναλώσουν κιόλας αλλά ένα δυνατό μελίσσι δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου από κάτι τέτοιο. Λέμε οτι χρειάζεται ένα δυνατό μελίσσι, επειδή χρειάζεται πλυθησμός για αυτή τη δουλειά. Φανταστείτε να υπάρχουν λίγες χούφτες μέλισσες και να πάθουν δυσεντερίες από τη κατανάλωση χαλασμένης τροφής. Το μελίσσι θα γονατιστεί σε θέμα πλυθησμού. Όσον αφορά το ξινισμένο μέλι έχει την τάση να ρέει απο τη κηρήθρα διότι υπέστη ζύμωση. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μη το καταλάβετε. Έτσι όπως είναι τοποθετημένο το μέλι στη κηρήθρα - στα κελιά σπάνια ξινίζει...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια