Θα ήθελα να μοιραστώ και εγώ μαζί σας τις εμπειρίες μου με τις ταινίες διένυδρου οξαλικού οξέος και γλυκερίνης για την καταπολέμηση της βαρόας .
1η Δοκιμή - Εφαρμογή της συνταγης απο την αργεντινή - δείτε εδώ
Το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στης 10 Αυγούστου μετά τον τρύγο έκανα για πρώτη φορά την χρίση των ταινιών. Τις ταινίες τις έφτιαξα μόνος μου με την συνταγή όπως περιγράφεται από αργεντινή (και στο πάχος και το τύπο του χαρτονιού αλλά και την ποσότητα του διένυδρου οξαλικού οξέος και της γλυκερίνης) .
Η εφαρμογή έγινε με δύο επαναλήψεις τα αποτελέσματα όπως περιγράφονται, αρκετά καλά το μόνο που παρατήρησα είναι ότι σε κάποια μελίσσια ο πληθυσμός είχε μεταφερθεί στο πάτωμα σαν να είχαν εγκαταλείψει το κάτω όροφο (ίσος παίζει ρόλο οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής) . Στα μονά μελίσσια 8 -10 πλαισίων δεν παρατηρήθηκε κάτι αρνητικό.
Τελικό συμπέρασμα της εμπειρίας του μελισσοκόμου:
Οι ταινίες με την χρήση της συνταγής απο την αργεντινή δεν είχε καμία κακή επιρροή στα μελίσσια, μόνο μια ελαφριά ενόχληση απομάκρυνση του σμήνους στα διόροφα μελίσσια. Η ενόχληση του σμήνους απο τις ταινίες είναι δεδομένη σε όλα τα σκευάσματα. Και παρατηρείτε με όλες τις ταινίες που τοποθετούμε στα μελίσσια.
2η Δοκιμή - Εφαρμογή της συνταγης απο το ΑΠΘ - δείτε εδώ
Από το τέλος της συγκεκριμένης επέμβασης μέχρι και της 9 Φεβρουαρίου δεν είχε γίνει κάποια άλλη επέμβαση για την καταπολέμηση του τσιμπουριού, στης 10 Φεβρουαρίου αποφάσισα να χρησιμοποιήσω πάλη ταινίες διένυδρου οξαλικού οξέος και γλυκερίνης αλλά αυτήν την φορά με την συνταγή του πανεπιστημίου και vitex αντί για χαρτόνια και συγκεκριμένα 100 ml H2O( Απιονισμένο ) + 130ml γλυκερίνης + 120 γρ διένυδρου Οξαλικού Οξέος .
Καιρικές συνθήκες 7-14 βαθμούς θερμοκρασία υψηλή υγρασία 70 -80% και κάποιες βροχές . Τα αποτελέσματα στην συγκεκριμένη προσπάθεια δραματικά μετά το πέρας 20 ημερών τα δεκάρια μελίσσια είχαν ένα έντονο φρενάρισμα στην ανάπτυξη τους τα μελίσσια με 7-8 πλαίσια έγιναν πολύ αδύνατα 2 πλαίσια , τα πενταράκια μελίσσια εγκατέλειψαν την κυψέλη τους .
Φωτό αρχείου |
Αυτό που παρατήρησα ήταν όπου ακουμπούσαν οι ταινίες η μέλισσες είχαν εγκαταλείψει τον γόνο. Κατά πάσα πιθανότητα οι ταινίες και κυρίως από vitex έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στην μελισσόσφαιρα (ίσος το έντονα όξινο περιβάλλον που δημιουργείτε) με αποτέλεσμα να καταρρέει οι αποικία. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι στα μελίσσια είχα και τροφές ζάχαρο ζύμαρο με θυμόλη που χρησιμοποιώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτός ο συνδυασμός συνέβαλε στα αρνητικά αυτά αποτελέσματα.
Με εκτίμηση
Κωνσταντάς Αλέκος
Τελικό συμπέρασμα απο την Ορεινή Μέλισσα:
Τα αποτελέσματα που αναφέρει ο μελισσοκόμος δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μελισσοκόμων. Απο εμπειρίες που έχουμε συγκεντρώσει απο πολλούς μελισσοκόμους, η θεραπεία το χειμώνα, έληξε με πολύ μεγάλη επιτυχία, και με αυτοσχέδιες ταινίες - αλλά και με έτοιμες αγοραστές, και κανένας δεν είχε άσχημα αποτελέσματα, ούτε μείωση του πλυθησμού. Όλα πήγαν εξαιρετικά καλά και τα μελίσσια θεραπεύτηκαν. Και όπως είδαμε τα μελίσσια αυτά μπήκαν στην Άνοιξη δυναμικά. Τι μπορεί να συνέβη όμως και ο μελισσοκόμος παραπάνω, βίωσε αυτές τις απώλειες στα μελίσσια του; Μήπως έπαιξε ρόλο η νοζεμίαση; Μήπως επειδή εφαρμόστηκαν 2 θεραπείες; Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη διαδικασία παρασκευής των ταινίων; Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι άλλο έπαιξε ρόλο, διότι όπως αποδείχθηκε απο τους περισσότερους μελισσοκόμους, οι ταινίες με οξαλικό οξύ, αποτελούν την βέλτιστη δυνατή θεραπεία, που ανακάλυψαν οι επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες... Και τους ευχαριστούμε γι αυτό!
2 Σχόλια
Καλη μέρα ...έχω να προσθέσω μια εμπειρία έβαλα 2 κιλα ζυμωτη με θυμολη και ενα κιλό με νοζεβιτ αγορασμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβαλα βιτεχ με οξαλικό γλυκερινη δικη μου συνταγη ΑΠΘ είχα τεσσερα μελισσακια και εξαφανίστηκαν τα τρια ,χάθηκαν και εμειναν τα μελια και οι τροφές .το ενα που έζησε φαίνεται απαλλαγμένο απο ασθένειες.αξιολόγησετε την πληροφορία εσείς που γνωρίζεται..λυπαμαι μονο για τρια πραγματα που δεν κανεται σαν μελισσοκόμοι. Πρώτον δεν ζηταταται αναδάσωση και δασώση των δρόμων αγροτικών και μη με μελιτοφορα δένδρα απο το υπουργείο γεωργίας και με προσωπική εργασία η φύτευση..δεύτερον δεν υποχρεώνεται το εαυτό σας και τη ΕΒΖαχαρης να σας δίνη φτηνή ζάχαρη άχνη η όπως αλλιώς την θελεται στην χαμηλότερη τιμή της αγοράς ..για να μην πληρώνει ο λαος τα δάνεια της...και να εφαρμόσουμε όλοι το καλλίτερο φάρμακο εναντιον βαρροας ελληνικό σίγουρο και κατασκευασμένο υπο την ευθύνη του υπ γεωργίας. Τοτε ίσως θα πατε μπροστά εγώ απο αγάπη και ιστορικότητα κραταω μελίσσια αλλά πιστεύω πως κάποιοι έχουν βρει το σωστο φάρμακο αλλά το κρατούν μυστικο για τα εγγόνια τους.και δεν τους νοιάζει αν κάποιοι πληρώνουν δάνεια για μελίσσια που πλεον δεν έχουν απο την βαρροα
Υπάρχει καταρχήν λάθος υπολογισμός αναλογιών όταν μπερδεύουμε τα ml με γραμμάρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να ξέρουν οι φίλοι μελισσοκόμοι να υπολογίζουν σωστά την αναλογία, επειδή (κακώς) η συνταγή του ΑΠΘ είναι σε λίτρα (όγκο) για νερό και γλυκερίνη και σε κιλά (βάρος) για οξαλικό, πράγμα που οδηγεί σε σοβαρά μπερδέματα και λάθη πολλούς, και μιας και το πωλούμενο οξαλικό στα μελισσοκομικά καταστήματα είναι σε βάρος, θα δώσω την σωστή ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ για 130 ταινίες, και καθένας ας υπολογίσει μετά με απλή μέθοδο των τριών ή με υπολογισμό ποσοστού, πόση αναλογία θα χρειαστεί για περισσότερες ή λιγότερες ταινίες:
1 λίτρο νερό επί 1 που είναι το ειδικό του βάρος= 1 κιλό Νερό. 1,3 λίτρα γλυκερίνη επί 1,26 κατά προσέγγιση που είναι το ειδικό της βάρος= 1,64 κιλά (1640 γραμμάρια) Γλυκερίνη. Και 1,2 κιλά Οξαλικό.
(Βάρη λοιπόν: Νερό 1000 γραμμ./ Γλυκερίνη 1640 γραμμ./ Οξαλικό 1.200 γραμμ.)
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!