Η αμυγδαλιά αποτελεί ένα μελισσοκομικό φυτό , εξέχουσας σημασίας για το ξεκίνημα της ανάπτυξης του μελισσιού. Οι ποσότητες γύρης και νέκταρος πριν τον ερχομό της άνοιξης, δίνουν δύναμη στο μελίσσι για να αντεπεξέλθει στις πρώτες ανάγκες. Η Αμυγδαλιά ανθίζει τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο , και εξαρτάται από την ποικιλία , τις θερμοκρασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η αμυγδαλιά δίνει νέκταρ και γύρη. Η γύρη που συλλέγουν οι μέλισσες είναι χρώματος μπέζ , και το νέκταρ είναι αρωματικό - υπόπικρό , αλλά εξαιρετικά δυναμωτικό - θρεπτικό. Δίνει στις μέλισσες δύναμη για την ανατροφή - παραγωγή του γόνου βοηθώντας έτσι στην ανανέωση του παλαιού ξεχειμωνιασμένου πληθυσμού.
Η αμυγδαλιά πρόκειται για ένα δέντρο που για την παραγωγή των καρπών του χρειάζεται εξ ολοκλήρου τους αποτελεσματικούς επικονιαστές της φύσης. Αν οι μέλισσες δεν γονιμοποιήσουν τα άνθη με την μεταφορά της γύρης από λουλούδι σε λουλούδι η αμυγδαλιά δεν θα μπορέσει να δέσει τους πολύτιμους καρπούς της. Οι μέλισσες διαδραματίζουν αυτόν τον υπέρτατο ρόλο , και η αμυγδαλιά τους προσφέρει ως αντάλλαγμα την πολύτιμη γύρη - νέκταρ της. Η μήπως συμβαίνει το αντίστροφο;
Έρευνες επιστημόνων έδειξαν οτι η αμυγδαλιά για να προσελκύσει και να δελεάσει τις μέλισσες παράγει ειδικές χημικές ουσίες οι οποίες είναι ορατές μόνο στα μάτια των μελισσών. Τα άνθη της αμυγδαλιάς (όπως και πολλών άλλων φυτών) εκπέμπουν μια υπεριώδη ακτινοβολία , η οποία μάλιστα είναι ορατή ακόμα και όταν το άνθος χάσει όλα τα πέταλα του. Έτσι οι μέλισσες έχουν το τέλειο δέλεαρ για να επισκεφτούν αυτά τα άνθη!
Η αμυγδαλιά όμως πέρα από όλα αυτά εγκυμονεί και κινδύνους. Μελίσσια που συλλέγουν από την ανθοφορία της αμυγδαλιάς , και αυξήσουν την έκταση του γόνου , καταναλώνουν πολλές τροφές και ενδεχομένως μια απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας να οδηγήσει την κυψέλη στην λιμοκτονία. Όπως γνωρίζουμε ο γόνος καταναλώνει πολλές τροφές , γι αυτό φροντίζουμε να έχουμε τις απαραίτητες προμήθειες σε όλα τα μελισσάκια μας!
Ορεινή Μέλισσα
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!