Widget Recent Post No.

Πότε ταΐζουμε σιρόπι για αύξηση της γέννας; Πότε χτίζουν κηρήθρες τα μελίσσια; Πότε βγάζουμε τα κηρόπανα;



Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση σήμερα! Θα μιλήσουμε για ανάπτυξη, για αύξηση της γέννας της βασίλισσας, χτίσιμο κηρηθρών, προσθήκη πλαισίων και ορόφων, αλλά και την τροφοδοσία με σιρόπι. Αν και αρκετά νωρίς, λόγω της εποχής κάθε μελισσοκόμος αρχίζει να βάζει διάφορες ιδέες στο μυαλό του. Ιδέες που καμιά φορά μπορεί να κοστίσουν ακριβά! Νομίζω οι περισσότεροι μελισσοκόμοι, με το πρώτο κύμα καλοκαιρίας, και την αύξηση της θερμοκρασίας, εξαπατώνται, και σκέφτονται να εφαρμόσουν τους ανοιξιάτικους χειρισμούς. Μελισσοκόμοι μην ξεχνάτε ότι έχουμε ακόμα χειμώνα, και ότι οι χειρισμοί μας πρέπει να γίνονται με προσοχή!


Θα σας μιλήσω λοιπόν με εμπειρίες που έχω ζήσει. Θυμάμαι ένα Φεβρουάριο, που έκανα το εξής πείραμα. Καθώς αύξανε η θερμοκρασία, ξεκίνησα και εγώ να ταίζω τα μελίσσια. Βλέποντας την μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας τότε, πρόσθεσα και σε μερικά μελίσσια, πλαίσια, αλλά και πατώματα. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει πτώση της θερμοκρασία με παγωνιά, και μετά απο λίγες ημέρες τα μελίσσια αντί να αναπτυχθούν έμειναν πίσω. Έτσι λοιπόν θέλω να σας πω το εξής: Τον Φεβροάριο είναι προτιμότερο να ταίζουμε με βανίλια και όχι με σιρόπι, και ποτέ δεν αφαιρούμε κηρόπανο, προσθέτουμε όροφο, αν δεν είμαστε σίγουροι για τον καιρό τον επόμενων ημερών.
Ανοιξιάτικος Γόνος μετά απο τάισμα στα μελίσσια

Για το σιρόπι θα σας το εξηγήσω γιατί προτιμώ την βανίλια αυτή την εποχή. Τώρα τα μελίσσια χρειάζονται πολύ καλή τροφοδοσία για να αναπτυχθούν. Ο καιρός κάνει σκαμπανευάσματα με βροχές, υγρασία, έτσι λοιπόν η τροφοδοσία με σιρόπι είναι αρκετά νωρίς για να γίνει. Ταίζοντας ζαχαροζύμαρο, βανίλια τα μελίσσια ρίχνουν εξίσου καλά γόνους και αναπτύσσονται μια χαρά. Επίσης με το σιρόπι τέτοια εποχή, υπάρχουν και μικρά μελισσάκια που δεν μας διευκολύνουν ιδιαίτερα να τα ταίσουμε, η καμιά φορά δεν παίρνουν το σιρόπι έγκαιρα και ξινίζει. Με το ζυμάρι δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Εγώ προσωπικά αυτή την εποχή φροντίζω να έχουν μια δίκιλη όλα τα μελίσσια. Για εμένα είναι η πιο κρίσιμη εποχή. Τώρα πολλοί μελισσοκόμοι χάνουν μελίσσια απο πείνα. Ξέρετε ο γόνος τρώει πολύ, και ένα μελίσσι μπορεί να αδειάσει τις προμήθειες του γρήγορα.

Σε γενικές γραμμές μπορεί ένας μελισσοκόμος να κάνει τροφοδοσία απο αρχές Φλεβάρη στη Νότια Ελλάδα, για Κεντρική Ελλάδα μετά τις 15 Φλεβάρη, και για Βόρεια Ελλάδα Αρχές Μαρτίου. Παρατηρώντας και συλλέγοντας δεδομένα απο όλη την Ελλάδα, έτσι ταίζουν τα μελίσσια σιρόπι οι περισσότεροι μελισσοκόμοι. Και μάλιστα οι πρώτες τροφοδοσίες, όταν ακόμα έχει κρύο, γίνονται με σιρόπι 1 προς 1 δηλαδή 1 κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό. Αργότερα μόλις κάνει ζέστη μπορούμε να δώσουμε 1 προς 2, Δηλαδή 1 κιλό ζάχαρη 2 λίτρα νερό.

Όσον αφορά την μόνωση του μελισσιού είναι πολύ κρίσιμη ακόμα και αν έχει μέρες ζέστης. Μην κάνετε απερισκεψίες. Μην βγάζετε τα κηρόπανα και τα φελιζόλ, μην βάζετε πατώματα, πόρτες ο χειμώνας δεν έχει περάσει ακόμα. Όπως λένε οι παλιοί, "το μάρτη μετράμε τα μελίσσια". Μην χαλάτε την ζεστασιά των μελισσιών.

Για το χτίσιμο των κηρηθρών είναι νωρίς. Οι μέλισσες για να χτίσουν θέλουν 15-20 βαθμούς θερμοκρασία, θέλουν να έρχεται γύρη και μέλι απο την φύση, θέλουν να έχουν γόνο (οι φερομόνες του γόνου τις κάνει να χτίζουν) και γενικά προυποθέσεις που υπάρχουν όταν σιγά σιγά καλυτερεύει ο καιρός και μπαίνει δειλά δειλά η Άνοιξη. Μέχρι και τον Μάρτιο προτιμούμε να δίνουμε στα μελίσσια χτισμένες μαύρες κηρήθρες, και τις νεόκτιστες, άκτιστες τις αφήνουμε για μόλις καλυτερέψει ο καιρός. Αυτά τα λίγα για σήμερα και θα επανέλθουμε με νέα ανάρτηση για τη σωστή διάταξη πλαισίων αυτή την εποχή που είναι εξίσου σημαντικό!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια