Widget Recent Post No.

Συνοψίζοντας τους πιο "κρίσιμους" χειρισμούς για Δυνατά και Υγειέστατα μελίσσια τον Ιανουάριο!



Τώρα τον Ιανουάριο βλέπουμε τους κόπους των προηγούμενων μηνών, να πιάνουν τόπο. Εδώ στην Ορεινή Μέλισσα τονίσαμε πάρα πολλές φορές, ότι αυτή η κρίσιμη περίοδος, εξαρτάται εξολοκλήρου απο την ποιότητα της μέλισσας που φτιάξαμε το φθινόπωρο. Σήμερα θέλουμε να συνοψίσουμε, μερικούς απο τους πιο κρίσιμους χειρισμούς, που έπρεπε να γίνουν χθές, και τι αποτελέσματα θα έχουμε σήμερα! Ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία των πιο δυνατών και υγιή μελισσιών.

Για να δούμε δυνατά και μεγάλα μελίσσια την Άνοιξη χρειάζεται εργασία απο νωρίς. Όπως είπαμε παίζουν καθοριστικό ρόλο οι φθινοπωρινοί μας χειρισμοί. Για να πετύχουμε ξεχειμώνιασμα με τους μεγαλύτερους δυνατούς πλυθησμούς, πρέπει τα μελίσσια μας να ρίξουν γόνους στο διάστημα 10 Οκτωμβριου έως και 20 Νοεμβρίου. Θέλουμε καλοταισμένους, - καθαρούς απο βαρρόα γόνους -εκείνη τη κρίσιμη περίοδο. Οι φθινοπωρινές αυτές μέλισσες, που γεννιούνται στο τέλος του φθινοπώρου έχουν δείξει βάση ερευνών, ότι έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα. Δεν είναι σαν τις μέλισσες που γεννιούνται τις υπόλοιπες εποχές.

Φθινοπωρινός γόνος απο μελίσσια που δουλεύουν καλή ανθοφορία ρεικιού και κουμαριάς

Χρήσιμη συμβουλή! Ένα βασικό λάθος εκείνη την εποχή, είναι η αμέλεια για θεραπεία κατά του βαρρόα. Μέλισσα που γεννιέται απο παρασιτωμένο κελί, δεν μπορεί να ζήσει τόσο χρόνο, όσο την προορίζουν οι ίδιες οι μέλισσες. Το αποτέλεσμα είναι απότομη μείωση του πλυθησμού μέσα στο χειμώνα, πιθανώς και κατάρρευση απο άλλες ασθένειες. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια περίπτωση όπου η βαρρόα δεν εκτιμήθηκε σωστά, και το πρόβλημα παραπερίσσεψε την πιο κρίσιμη περίοδο.


Καταπολέμηση βαρρόα με χρήση ταινιών το φθινόπωρο με παρουσία γόνου


Οι φθινοπωρινές μέλισσες, έχουν πλούσιο λιπόσωμα, και μέσα στους ιστούς του σώματος τους εντοπίζεται μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία! Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν - εκ γενετής αλλά και τις πρώτες ημέρες της ζωής τους - μια λιποπρωτείνη που ονομάζεται vitellogenin. Αυτή η ουσία αποτελεί την βασική πρωτείνη που αποθηκεύεται στο σώμα των μελισσών, και που θα αποτελέσει αργότερα μια πολύ βασική αποθήκη ενέργειας για παραγωγή πλούσιου βασιλικού πολτού, για ταίσμα, τόσο του γόνου όσο και της βασίλισσας. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα, ότι όσο περισσότερη βιτελλογενίνη εντοπίζεται στο σώμα της μέλισσας, τόσο πιο προικισμένη είναι, στις υποχρεώσεις της. Παράγει περισσότερο βασιλικό πολτό, ζεί περισσότερο έως και 4 μήνες, συλλέγει σε πιο μακρινές αποστάσεις κλπ. Αυτό μας κάνει να διαπιστώνουμε, πόσο πολύπλοκός είναι ο οργανισμός της μέλισσας, και με πόση σοφία είναι φτιαγμένα όλα στη φύση!




Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση, είναι ότι αυτές οι "μακρόβιες" μέλισσες του φθινοπώρου, έχουν γεννηθεί με σκοπό και όχι τυχαία! Κύριος ρόλος τους, η ανατροφή του γόνου στο τέλος του χειμώνα. Τότε όπως ξέρουμε ο πλυθησμός είναι μειωμένος, οι καιρικές συνθήκες άσχημες, οι τροφές απο έξω περιορισμένες, και η ανατροφή του γόνου γίνεται αρκετά δύσκολη. Ωστόσο ξέρουμε, ότι όσο πιο ποιοτικές μέλισσες παράχθηκαν το φθινόπωρο, τόσο πιο γρήγορα θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης το μελίσσι μας...

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο περισσότερη vitellogenin έχουν στο σώμα τους οι μέλισσες, τόσο πιο ανθεκτικές γίνοντα στις ασθένειες και τους παθογόνους ιούς. Πχ οι ιοί που μεταδίδει η βαρρόα, νοζεμίαση, ασκοσφαίρωση κλπ. Αυτές οι προικισμένες μέλισσες, του φθινοπώρου, παράγουν πλούσιο βασιλικό πολτό, για τις ανάγκες τις εποχής, και θρέφουν πλουσιοπάροχα τους πρώτους χειμωνιάτικους γόνους, γι αυτό εκείνη την εποχή βλέπουμε σε ορισμένα μελίσσια τόσο καλή εικόνα.  Απο αυτούς τους γόνους θα καθοριστούν τα πάντα για την ερχόμενη Άνοιξη. Μελίσσια που έχουν κακής ποιότητας ανατροφή το φθινόπωρο, με χαμηλή vitellogenin, οι μέλισσες πεθαίνουν γρήγορα, είναι ευάλωτες στις ασθένειες γι αυτό και βρίσκουμε νεκρά μελίσσια και απώλειες. Αντιθέτως: οι μέλισσες που έχουν αποθηκεύσει επαρκή ποσότητα λιποσώματος μπορούν να διατηρήσουν τις χαρισματικές τους ικανότητες έως και 3 μήνες. Πχ αν γεννήθηκαν το Νοέμβριο, μπορούν να είναι παραγωγικές έως και το Φεβρουάριο.



Γενικά για να πετύχουμε καλό ξεχειμώνιασμα εκτός απο καλής ποιότητας μέλισσας, χρειαζόμαστε χαμηλή υγρασία, τόσο μέσα στο σμήνος όσο και στη κυψέλη. πχ διαλέγουμε μια μεριά μακριά απο ρεματιές, και μέρη που συγκεντρώνεται νερό, ενώ μέσα στο μελίσσι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε λίγο αερισμό, και καλή μόνωση ταυτόχρονα. Η ποιότητα της τροφής πρίν τον ερχομό του χειμώνα παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Πχ μέλια απο ρείκια κουμαριά, ακονιζιά κλπ θεωρούνται top. Αντιθέτως το πεύκο αποδυναμώνει τα μελίσσια.

Άλλο σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε ψιλές βάσεις, που χρησιμεύουν σημαντικά για τη πρόληψη κατά της υγρασίας. Όσον αφορά τη μόνωση μέσα στο μελίσσι μας, χρειαζόμαστε μια ζεστή φωλιά, που το μελίσσι να μη χρειάζεται να καταναλώσει πολύ τροφή για να ζεσταθεί. Η καταπόνηση λόγω του κρύου, αποδυναμένει τα μελίσσια μας.

Να ξέρετε πως όλα τα παραπάνω θα συντελέσουν στη δημιουργεία των πιο δυνατών μελισσιών. Αν τα μελίσσια έχουν κακής ποιότητας μέλισσες, ταλαιπορούνται απο νοζεμίαση έστω και σε μικρό βαθμό, δεν θα μπορούν να πάρουν μπρός, την Άνοιξη. Και αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες τόσο στις εκμεταλλεύσεις όσο και στη παραγωγή μελιού.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια