Θα ηθελα να πω τη δικη μου άποψη για την τροφοδοσία των μελισσιων με σιροπι. Διαβαζω πολλα αυτες τις ημερες για το θεμα αυτο και θέλω να πω τη δική μου γνώμη. Πολλοί μελισσοκόμοι αναρωτιούνται:
1. Πως θα καταλάβω πότε χρειάζονται σιρόπι;
2. Πως θα καταλάβω πότε να κόψω παραφυάδες;
3. Πως θα καταλάβω πότε να κάνω βασιλοτροφια;
Η απάντηση είναι, να αφήσουμε τη φύση και τις μέλισσες να μας δείξουν το δρόμο. Η εμπειρία του μελισσοκόμου, τα σημάδια που δείχνουν οι μέλισσες, και φυσικά ο καιρός, είναι που θα μας οδηγήσουν στο να εφαρμόσουμε τους πιο αποτελεσματικούς χειρισμούς τη κατάλληλη περίοδο.
Μια αντίθετη άποψη μελισσοκόμου για τις υπερβολικές τροφοδοσίες...
Για το θέμα του σιροπιού πιστεύω οτι η φύση γνωρίζει τι κάνει. Γιατι τα λουλούδια βγάζουν νέκταρ πάνω απο μια συγκεκριμένη θερμοκρασία; Γιατί οι μέλισσες σπάνε τη μελισσόσφαιρα σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, και πετάνε για νέκταρ; γιατί η βασιλισσα θέλει συγκεκριμένες συνθήκες για να αναπτύξει το μελίσσι της; Όταν θα δώσουμε σε ένα μελίσσι σιρόπι και η θερμοκρασία η βραδινή είναι 6 βαθμοί μπορεί αυτό το μελίσσι να μεταβολίσσει το σιρόπι και να διώξει την υγρασία απο μέσα του αν έχει σφαίρα; Μήπως μακροπρόθεσμα του κάνουμε κακό αντί για καλό; Μήπως το ζορίζουμε να βγει έξω για να συλλέξει γύρη σε αντίξοες για αυτό συνθήκες;(αποτέλεσμα να χύνουμε πολύ πληθυσμό) Μήπως το γεμίζουμε δυσεντερίες και νοζεμίαση; Μήπως πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι με τις τροφοδοσίες την Άνοιξη;
Η ζάχαρη μας δίνει πληθυσμούς νωθρούς με μικρό προσδόκιμο ζωής άρα λιγότερη διάθεση για δουλειά και συλλογή. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι απλά πρεπει να βοηθάμε τα μελίσσια, με μέτρο .Ή υπερβολή πάντα κάνει κακό. Όταν κάνει κρύο και θέλουμε να βοηθήσουμε, ας βάλουμε ενα ζυμαρι με το οποίο δε γεμίζουμε και τα μελίσσια υγρασία. Το καλύτερο βέβαια για μένα είναι να αφήνουμε μελια μέσα στο ξεχειμώνιασμα. Ότι γίνεται με μέτρο και κατω απο σωστες συνθηκες μπορεί να φέρει καλά αποτελεσματα στα μελίσσοσμηνη. Το σωστό ή λάθος δεν υπάρχει για μένα στα μελίσσια, γιατί κάθε χρόνια είναι διαφορετική, και κλιματολογικά αλλά και τα μελίσσια έχουν διαφορετική συμπεριφορα. Αυτο που τωρα ειναι λαθος σε 2 μηνες μπορει να ειναι σωστο.
Άποψη επαγγελματία μελισσοκόμο, γράφει στην Ορεινή Μέλισσα...
Έχουμα ακούσει πολλούς μελισσοκόμους να "αποδοκιμάζουν" τις τροφοδοσίες και τα ταίσματα με ζάχαρη. Μάλιστα έχουμε ακούσει πολλές απόψεις, που προτείνουν να αφήνουμε τα μελίσσια μόνο με τα μέλια του φθινοπώρου. Αυτά τα πράγματα είναι αδύνατα για ένα μελισσοκόμο που ασχολείται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία. Δεν γίνετε να μην ταίσεις, δεν γίνετε να μη βοηθήσει τα μελίσσια. Και δεν γίνετε να μην κάνεις μερικές "υπερβολές" όταν ο καιρός το επιβάλλει. Βλέπουμε μελισσοκόμους να περηφανεύονται ότι δεν ταίζουν τα μελίσσια τους, να λένε ότι η ζάχαρη παράγει αδύνατες μέλισσες, και έπειτα οι ίδιοι μελισσοκόμοι, να πουλάνε μελίσσια παραφυάδες, να κάνουν ατελείωτους τρύγους κλπ. Μερικά πράγματα είναι ωραία στη θεωρία, αλλά στη πράξη μπορούν να μας καταστρέψουν. Εννοείτε πως οι τροφοδοσίες νωρίς την Άνοιξη πρέπει να γίνονται με μέτρο, και καμία υπερβολή πρίν ξεπεραστούν οι χαμηλές θερμοκρασίες του Γενάρη - Φλεβάρη.
Πρόταση απο την Αρκαδική Μελισσοκομία: Η καλύτερη ποιότητα μελισσοτροφής, στη καλύτερη τιμή... Μελοζύμ extra με βιταμίνες, παρασκευασμένη με ψυχρή μέθοδο, και άριστα αποτελέσματα για πρώιμη ανοιξιάτικη ανάπτυξη. Δείτε περισσότερα
Απαντήσεις σε ερωτήσεις...
1. Πως θα καταλάβω πότε χρειάζονται σιρόπι;
Όταν τα μελίσσια μας έχουν 2-3 ψημένους γόνους και αυτοί είναι σφραγισμένοι, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 14 βαθμούς τη μέρα, και έχουμε μπεί στον Φεβρουάριο, είναι η ιδανική περίοδος για να γίνει η πρώτη διέγερση με σιρόπι. Πιο αναλυτικά: Οι μελισσοκόμοι στην Αθήνα και στη Νότια Ελλάδα, ξεκινούν την πρώτη διέγερση, όταν δοθεί το σύνθημα απο τις Αλκυονίδες Ημέρες. Αυτές συνήθως πέφτουν στις αρχές Φεβρουαρίου. Για την Βόρειο Ελλάδα καλό είναι να γίνει πιο αργά, πχ στα τέλη του Φεβρουαρίου, μιας και ο καιρός εκεί, πάει κάπου 1 μήνα πιο πίσω σε σχέση με τα Νότια.
2. Πως θα καταλάβω πότε να κόψω παραφυάδες;
Οι παραφυάδες κόβονται απο τις Αρχές Μαρτίου και έπειτα. Εγώ θεωρώ απο την εμπειρία μου, ότι η ιδανικότερη περίοδος είναι τον Απρίλιο - Ιούνιο, που τα μελίσσια είναι μεγάλα δυνατά και η επιτυχία στις βασίλισσες τεράστια. Τα μελίσσια τα κόβουμε απο δεκάρια και πάνω. Εγώ προτιμών όταν γίνονται 20άρια. Συμφέρει έτσι για να κάνουμε το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιασμό στα μελίσσια.
3. Πως θα καταλάβω πότε να κάνω βασιλοτροφια;
Η βασιλοτροφία λένε οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, έχει τεράστια επιτυχία, όταν η περίοδος που γίνετε συμπίπτει με την σμηνουργία. Τότε ξέρουν τα μελίσσια, και παράγουν τον πιο ποιοτικό βασιλικό πολτό. Ανθοφορίες, γύρη νέκταρ, τα πάντα σε αυθονία. Τότε παράγονται και πιο καλές βασίλισσες.
Αυτά όσον αφορά τις τροφοδοσίες, και σύντομα θα κάνουμε ακόμα πιο αναλυτικά άρθρα, με περισσότερους χειρισμούς και λεπτομέρειες!
1 Σχόλια
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση σαν ερασιτέχνης μελισσοκομος
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!