Widget Recent Post No.

Χαμομήλι για θεραπεία της νοζεμίασης



Θεραπεία της νοζεμίασης με χαμομήλι και βότανα. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι ψάχνουν την τέλεια βιολογική θεραπεία, με βότανα όπως χαμομήλι, ρίγανη, θυμάρι (πιο διαδεδομένα) άλλα και άλλα όπως.. βαλεριάνα, μελισσόχορτο, ραδίκι, τσουκνίδα, δρυς, πικραλίδα κλπ. Βράζοντας ένα τσάι, και ανακατεύοντας μικρή ποσότητα στο σιρόπι που πίνουν οι μέλισσες, φαίνεται να είναι λύση για πολλούς μελισσοκόμους. Στην μάχη κατά της νοζεμίασης οι μελισσοκόμοι συνεχώς εφευρίσκουν νέους τρόπους, και οι μέθοδοι ποικίλουν, απο μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο. Σήμερα θα δώσουμε σημαντικές συμβουλές πάνω στο θέμα, και θα μιλήσουμε για τη λύση κατά της νοζεμίασης, πως μπορούμε να τη θεραπεύσουμε μόνοι μας, με τέτοια βότανα...




Το χαμομήλι φαίνεται να κατέχει μια πολύ σημαντική θέση για τη θεραπεία της νοζεμίασης. Όπως πιστεύετε απο μελισσοκόμους, δρά αποτελεσματικά στη πρόληψη κατά τις ασθένειεας. Πολλοί μελισσοκόμοι προσθέτουν άνοιξη και φθινόπωρο βότανα μέσα στο σιρόπι, σε μικροποσότητες, για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τις μέλισσας, απέναντι στις ασθένειες. Όσον αφορά την νοζεμίαση, και την έρευνα, δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα για το ποιά βότανα θεραπεύουν σίγουρα την ασθένεια.
Η εμπειρία των μελισσοκόμων λέει, ότι όσο πιο πολλά τα βότανα που βάζουμε τόσο πιο πιθανό να χτυπήσουμε την ασθένεια! Το καλό με αυτά τα βότανα, είναι ότι αν μπούν σε μικρές ποσότητες πχ 20 ml τσαγιού ανά 1 λίτρο σιρόπι, δε δημιουργούν πρόβλημα στα μελίσσια, τουλάχιστον για το χαμομήλι και τη ρίγανη που έχει χρησιμοποιηθεί απο πολλούς μελισσοκόμους. Πιστεύω τόσο μικρές ποσότητες μέσα στο μελίσσι δε θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα, και δεν είναι τίποτα σε κόστος να το κάνουμε προληπτικά όταν ταΐζουμε διεγερτικά τα μελίσσια.



Φέτος θα δοκιμάσουμε το χαμομήλι και τη ρίγανη και θα δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρξουν. Φυσικά θα μπουν μικροποσότητες μέσα στο σιρόπι, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα μελίσσια μας. Η νοζεμίαση ξέρετε πως καταπολεμάται; Όταν οι μέλισσες τρώνε το σιρόπι, και αυτό περιέχει βότανα, μόλις περάσει μέσα στο έντερο, οι αντιβακτηριακές, αντιμικροβιακές δράσεις τους, καταπολεμούν την ασθένεια. (μπορεί και να μη τη καταπολεμούν όμως, δεν υπάρχει κάποια έρευνα μέχρι σήμερα). Δεν την θεραπεύουν, όμως μπορεί να την προλαμβάνουν, και αυτό δεν είμαστε ακόμα καθόλου σίγουροι αν συμβαίνει στα αλήθεια. Η εμπειρία όσων επικοινώνησαν με την Ορεινή Μέλισσα, δείχνει ότι υπάρχουν αποτελέσματα, όμως δεν έχουμε καμία έρευνα που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, πρώτα δοκιμάζουμε σε 2-3 μελίσσια, και μετά στα υπόλοιπα, αφού περάσουν 3-4 μέρες.



Το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε μια πολύ μεγάλη έρευνα, δοκιμάζοντας σκευάσματα που κυκλοφορούσαν στην αγορά για τη νοζεμίαση. Μερικά απο αυτά ήταν το  Protofil: Ρουμάνικο φυτικό εκχύλισμα από θυμάρι, το Vita Feed Gold: Φυτικό εκχύλισμα τεύτλων το οποίο περιέχει σαλικυλικό νάτριο, αμινοξέα, βιταμίνες κλπ. Επίσης δοκιμάστηκαν το σκόρδο και ή θυμόλη



Πάμε στα αποτελέσματα...
Κανένα απο αυτά τα σκευάσματα δε παρουσίασε σημαντική αποτελεσματικότητα εκτός απο τη Θυμόλη στο σιρόπι. Για τη παλιά νοζεμίαση (nosema apis), υπήρξε αποτελεσματικότητα απο μερικά, όχι όμως για την Νέα νοζεμίαση (nosema ceranae) που θερίζει σήμερα τα μελίσσια. Αυτό μας κάνει να σκεπτόμαστε σοβαρά πόσο πολύπλοκο είναι αυτό το θέμα, δηλαδή να βρούμε την τέλεια λύση για τη νοζεμίαση. Αν υπήρχε κάποιο βότανο που θεραπεύει τη νοζεμίαση τόσο απλά, δεν θα το είχαν παρουσιάσει τα πανεπιστήμια; Όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και στο Εξωτερικό; Αυτό βάζει εμάς εδώ στο blog Ορεινή Μέλισσα, σε πολλές σκέψεις...

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χαμομήλι 
Χαμομήλι - Προληπτική Θεραπεία - Δοσολογία
Φτιάχνουμε σιρόπι 1 προ 1 (1 λίτρο νερό - 1 κιλό ζάχαρη) και σε κάθε λίτρο σιροπιού ρίχνουμε 20ml απο ρόφημα χαμομήλι που έχουμε φτιάξει (στο χαμομήλι μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα βότανα).

Πως φτιάχνουμε το ρόφημα χαμομήλι: Παίρνουμε ένα μπρίκι, ρίχνουμε μέσα 6 κουταλιές της σούπας χαμομήλι ρίχνουμε μέσα μια κούπα νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Το "τσάι" μας πρέπει να πάρει ένα αρκετά σκούρο κίτρινο χρώμα. Όσο πιο σκούρο τόσο το καλύτερο. Εκτός απο χαμομήλι μπορούμε να ρίξουμε και άλλα βότανα. Πχ μια κουταλίτσα ρίγανη, μια κουταλιά μελισσόχορτο κλπ. Απλώς βάζουμε λιγό περισσότερο νερό για να βράσει καλά. Δεν πειράζει όσο και να βάλουμε, εφόσον μετά θα μετρήσουμε τα ml που θα βάλουμε στο σιρόπι.

Σουρώνουμε το υγρό μας, απο τα βότανα, και ρίχνουμε 20ml ανα λίτρο, και δίνουμε περίπου 200ml ανα μελίσσι ανάλογα με το πλυθησμό του. Μόλις ζεστάνει ο καιρός και τα μελίσσια πετάνε, είναι η καταλληλότερη περίοδος για να το κάνουμε. Εφαρμόζουμε 2 φορές ανα 10 ημέρες. Τον Φεβρουάριο, και τον Οκτώμβριο.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η μέθοδος;
Η εμπειρίες των μελισσοκόμων λένε ότι υπάρχουν αποτελέσματα. Η δική μου γνώμη είναι ότι θα βοηθήσει τα μελίσσια και μόνο κακό δε πρόκειται να κάνει. Παίζει τεράστιο ρόλο τι βότανα θα μπούν μέσα στο σιρόπι μας. Είμαι σίγουρος ότι η φύση έχει δώσει τη λύση, απλώς δεν την έχουμε βρεί ακόμα. Οι ερευνητές του κλάδου, είναι που θα πρέπει να μας βοηθήσουν πάνω σε αυτό το θέμα. Να δοκιμάσουν βότανα, να δούν αποτελέσματα, και σε αυτό να βοηθήσουμε εμείς οι μελισσοκόμοι. Να βρεθεί μια σίγουρη λύση, και να σώσουμε τα μελίσσια απο αυτόν το τόσο σοβαρό και αόρατο εχθρό. Αυτά για σήμερα, ελπίζω να σας βοήθησα.

Πως το ρίχνουμε στα μελίσσια;
Πάνω απο τα πλαίσια και μέσα στο μελίσσι. Το σιρόπι που θα φτιάξουμε δε πρέπει να έχει πιο σκούρο χρώμα απο αυτό που βλέπουμε στις εικόνες. Μην κάνετε υπερδοσολογίες, πολλά βότανα μπορούν να γίνουν πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Το σιρόπι το πετσοκόβουν οι μέλισσες όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες μελισσοκόμου αλλά τηρούμε πάντα τις παραπάνω ποσότητες...





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια