Widget Recent Post No.

Άσχημα νέα για τη μελισσοκομία...


Πληροφορίες διαδίδονται ανάμεσα στους μελισσοκόμους και τα νέα δυστυχώς δεν θα αρέσουν σε κανένα. Όπως όλα δείχνουν ο φετινός χειμώνας 2017, δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρος. Ενώ τα μελίσσια έκαναν αρκετούς γόνους, και ο καιρός δεν είναι ακόμα ακραίος, τα μελίσσια δεν εχουν την ανάλογη εικόνα. Φυσικά αυτό οφείλετε και στην πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση μάλιστα, είναι ότι φέτος πολλα μελισσοκομεία ακόμα και στα Βόρεια Κρατάνε γόνους.

Τα άσχημα νέα που φτάνουν στο blog, και διαδίδονται ανάμεσα απο τους μελισσοκόμους της χώρας δεν είναι καθόλου καλά. Ο φετινός χειμώνας φαίνεται να ευνόησε τις συνθήκες για ανάπτυξη της νοζεμίασης, παρόλη τη καλοκαιρία, αλλά πολύ περισσότερο της βαρρόα. Ναι συνάδελφοι, ακούγονται περιστατικά, και δεν είναι ένας οι δύο οι μελισσοκόμοι που το επιβεβαιώνουν αλλά περισσότεροι. Η νοζεμίαση όπως γνωρίζουμε χρειάζεται υγρασία, και "κλεισμένα" απο κακοκαιρία μελίσσια, για να αναπτυχθεί. Η βαρρόα χρειάζεται γόνους μέσα στο Χειμώνα! Αυτές οι συνθήκες φαίνεται να υπάρχουν φέτος, και αυτός είναι ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, εφόσον η νοζεμίαση συνδέεται άμεσα με τη βαρρόα.

Για την υπάρχουσα νοζεμίαση...
Επαγγελματίες μελισσοκόμοι που μιλάνε μαζί μου, μιλάνε για παρατεταμένο πρόβλημα, που η λύση δεν μπορεί να έρθει δίνοντας μόνο σιρόπι με θυμόλη. Σίγουρα μπορεί να έχουν γίνει έρευνες ότι έχει αποτέλεσμα η θυμόλη, όμως ένας άνθρωπος που στηρίζει την ζωή της οικογένειας του απο τη μέλισσα, δεν μπορεί να καταφύγει σε τέτοιες λύσεις, όταν έχει σοβαρό πρόβλημα. Η θυμόλη το μόνο που κάνει είναι πρόληψη, και μείωση της προσβολής, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό απο ότι άλλα σκευάσματα. Απο όσο ακούγεται απο τους μελισσοκόμους μια αρκετά αποτελεσματική λύση για τώρα το χειμώνα είναι και το nozevit το οποίο είναι βιολογικό σκεύασμα και φαίνεται να κάνει αρκετά καλή δουλειά πάνω στη νοζεμίαση.

Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, υποστηρίζουν ότι αν καταφέρουμε και ξεπεράσουμε το δύσκολο κομμάτι το χειμώνα, και βγούμε στην Άνοιξη με υγιή και δυνατά μελίσσια, τότε το 2018 ενδέχεται να είναι μια χρονιά με πολλά μέλια, απο νωρίς! Ο βαρύς χειμώνας και όταν οι ανθοφορίες ανθίζουν στην ώρα τους είναι το πρώτο δείγμα ότι τα μελισσάκια θα συλλέξουν μέλι.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να έχουν λοιπόν οι μελισσοκόμοι φέτος για ενδεχόμενη προσβολή απο νοζεμίαση. Τα συμπτώματα είναι δραματική μείωση του πλυθησμού, αδύνατα μελίσσια, ορφάνιες και γενικά μια πολύ άσχημη εικόνα. Τα δυνατά καλοταισμένα μελίσσια μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, όμως όσα προσβληθούν βαριά, και πέσει ο πλυθησμός τους, δύσκολα αναπτύσσονται την Άνοιξη. Ας έχουν λοιπόν όλοι οι μελισσοκόμοι τη προσοχή τους... Για τη βαρρόα προτείνονται θεραπείες με επανάληψη έτσι ώστε να πιάσουμε όλο το κύκλο του γόνου, για τις περιοχές που δεν ξεγόνιασαν. Η βαρρόα δεν πρέπει να ταλαιπορεί τέτοια περίοδο τα μελίσσια μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια