Μια έρευνα αποδεικνύει ότι η καλύτερη περίοδος για να καταπολεμήσουμε τη βαρρόα είναι όταν το ξεγόνιασμα του μελισσιού φτάσει στο τέλος του. Δηλαδή λίγο πρίν το μελίσσι ξεκινήσει να κάνει γόνο. Ο λόγος είναι απλός. Η βαρρόα τότε φαίνεται να είναι πιο αδύναμη απο κάθε άλλη περίοδο! Όπως καταλαβαίνουμε σήμερα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα να μιλήσουμε, και θέλω να σας δώσω κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες, που γνωρίζω με σιγουριά, ότι θα βοηθήσουν σημαντικά!
Μερικά πράγματα για τη βαρρόα που δε γνωρίζουμε...
Η βαρρόα αναπαράγεται μέσα στον γόνο. Κρύβεται στη κοιλιά και στο θώρακα της μέλισσας, και μόλις βρεί την ευκαιρία, εξαπατά τις μέλισσες και χώνεται μέσα στο κελί, πριν σφραγιστεί. Μόλις ο γόνος κλείσει εκεί μέσα θα γεννήσει η βαρρόα 4 μικρά "βαρροάκια" και μέσα σε 21 ημέρες θα 4πλασιαστεί. Δηλαδή αν το μελίσσι έχει 10 βαρρόα σήμερα, σε 21 μέρες θα έχει 40! Και σε άλλες 21 ημέρες 160! Και σε άλλες 21 ημέρες 640! Ωστόσο αυτή η ραγδαία αύξηση της βαρρόα, συμβαίνει μόνο όταν υπάρχει γόνος! Όταν δεν υπάρχει γόνος, όλα αλλάζουν, και η βαρρόα αντί να αυξάνεται, μειώνεται, όπως ακριβώς και οι μέλισσες. Η βαρρόα πιστεύετε ότι έχει ζωή 6 μήνες περίπου, όμως σίγουρα το χειμώνα με τις δυσκολίες που επικρατούν είναι λιγότερο.
Τα μελίσσια ξεγονιάζουν στην Ελλάδα απο τα μέσα Νοεμβρίου στις ορεινές και βόρειες περιοχές, και καθώς μπαίνει ο χειμώνας και γίνετε τσουχτερό το κρύο, και στις Νότιες. Μέσα στο Δεκέμβριο τα μελίσσια σε όλη την Ελλάδα είναι ξεγονιασμένα. Αν εξαιρέσουμε φυσικά μερικές παραθαλλάσιες Νότιες περιοχές, όπως η Κρήτη όπου τα μελίσσια δεν σταματάνε καθόλου την εκτροφή γόνου καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως είπαμε παραπάνω μια έρευνα μας αποδεικνύει ότι η καλύτερη περίοδος για να θεραπεύσουμε τη βαρρόα είναι στο τέλος της ξεγονιασμένης περιόδου. Είναι απολύτως λογικό αυτό. Η βαρρόα τότε είναι πιο ευάλωτη, πιο ταλαιπορημένη, έχει χάσει σημαντικό μέρος απο το λιπόσωμα της, ο οργανισμός της δε μεταβολίζει το ίδιο εύκολα το φάρμακο, άρα έχουμε αποτελέσματα στην όποια θεραπεία κάνουμε.
Εγώ προσωπικά όμως, έχω μια διαφορετική εμπειρία και θέλω να την καταθέσω. Καταρχήν το να θεραπεύσουμε τα μελίσσια στο τέλος του ξεγονιάσματος, είναι ρίσκο, διότι δε ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό. Ξέρετε μπορεί να γίνει ολοκληρωτική καταστροφή αν προλάβουν τα μελίσσια να ρίξουν γόνους, και δεν εξαφανίσουμε τη βαρρόα... Και δεν υπάρχουν λύσεις σκοτώνουμε τον γόνο κλπ, διότι έτσι θα γονατίσουμε κυριολεκτικά τα μελίσσια μας.
Κατά τη γνώμη μου η πιο αποτελεσματική λύση είναι να εφαρμόσουμε δύο θεραπείεες! Η μια με κάποιο βιολογικό σκεύασμα, πχ οξαλικό οξύ, και η δεύτερη με κάποιο συμβατικό σκεύασμα πχ έτοιμες ταινίες. Το οξαλικό οξύ επηρεάζει τις απώλειες στο μελίσσι, οπότε μπορούμε να ρίξουμε μικρότερη ποσότητα. Πχ μπορούμε να ρίξουμε λιγότερη δοσολογία απο την κανονική, και λιγότερο σιρόπι ανα μελίσσι. Αφού εφαρμόσουμε πχ στις 15 Δεκεβρίου τη μια θεραπεία, μπορούμε στις 25 Δεκέμβρη να βάλουμε απο 2 ταινίες ανα 5άρι μελίσσι και να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία, έχοντας πλέον εξασφαλίσει σημαντικά αποτελέσματα.
Η αποτελεσματικότητα αυξάνεται αν καταφέρουμε να κάνουμε τη θεραπεία όσο γίνετε πιο αργά στο ξεγόνιασμα, εφόσον όπως είπαμε η βαρρόα είναι πιο ευάλωτη. Η καλύτερη θεραπεία σε γενικές γραμμές γίνετε απο τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!