Widget Recent Post No.

Επανάσταση στη παραγωγή μελιού και τη καταπολέμηση βαρρόα όλες τις εποχές! Νέα μέθοδος που αλλάζει το τρόπο που δουλεύαμε έως σήμερα...



Μια νέα μέθοδος φέρνει την επανάσταση στην Ελληνική Μελισσοκομία. Ήδη κάνει το γύρω του κόσμου με απίστευτα αποτελέσματα. Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι μπορείτε να αυξήσετε κατακόρυφα τη παραγωγή μελιού, και ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε τη βαρρόα όλες τις εποχές 100% αποτελεσματικά; Μια πατέντα ιταλών μελισσοκόμων, ήδη έγινε γεγονός στη χώρα τους με πάρα πολλούς μελισσοκόμους να διαδίδουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Δεν άργησε λοιπόν να κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες, μέχρι που έφτασε και στην Ελλάδα, με πρωτοπόρους παρουσίασης της μεθόδου, το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας όπου δοκιμάστηκε για πρώτη φορά η μέθοδος σε Ελληνικά δεδομένα!

Πρόκειται για ένα κλουβάκι στο οποίο εγκλωβίζουμε τη βασίλισσα, και πετυχαίνουμε τεχνητό 100% ξεγόνιασμα του μελισσιού όποια εποχή θέλουμε, χωρίς κανένα πρόβλημα στο μελίσσι. Η βασίλισσα που μένει στο κλουβάκι μένει εγκλωβισμένη για 25 ημέρες, και αφού όλος ο γόνος έχει εκκολαφθεί μπορούμε να εφαρμόσουμε όποια θεραπεία θέλουμε εμείς. Οι ξένοι μελισσοκόμοι αλλά και το Ινστιτούτο μελισσοκομίας προτείνουν το οξαλικό οξύ. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι είναι μια μέθοδος που δουλεύει άψογα ΜΟΝΟ σε ξεγονιασμένα μελίσσια. Η ιδέα που κάνει αυτή τη μέθοδο "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ" είναι η ειδική σχεδίαση του κλουβιού, ευρύχωρο και με ειδικές υποδοχές ετσι ώστε να περνάει η μέλισσα μέσα και να ταίζει τη βασίλισσα.



Το κλουβάκι είναι ιταλικό και στα Ελληνικά δεδομένα τοποθετήθηκε οριζόντια και όχι κάθετα όπως παρουσιάζεται στις εικόνες. Ο λόγος είναι ότι στην Ιταλία τα σύρματα είναι κάθετα ενώ στην Ελλάδα οριζόντια.

Αφού πιάσουμε τη βασίλισσα τη τοποθετούμε μέσα στο κλουβάκι. Στη συνέχεια σε ένα 10άρι μελίσσι πηγαίνουμε στο κεντρικό πλαίσιο, στο κέντο αυτού, και κόβουμε ένα κομμάτι κηρήθρας όπου τοποθετούμε το κλουβάκι. Παίζει μεγάλο ρόλο να βάλουμε το κλουβάκι στη πιο κεντρική θέση έτσι ώστε να διαδίδονται καλύτερα οι φερομόνες. Σε 20άρι μελίσσι τοποθετούμε το κλουβάκι στο κάτω μέρος του δεύτερου ορόφου στο μεσαίο πλαίσιο.

Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας πραγματοποίησε πείραμα σε 20 μελίσσια, και διαπίστωσε πολύ καλά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα μόνο σε 1 απο τα 20 μελίσσια υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες και συγκεκριμένα βασιλικά κελιά αντικατάστασης. Τα πειράματα είναι σε εξέλιξη, και πιστεύω σύντομα θα έχουμε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα που παρατηρήθηκε απο τους δικούς μας Ερευνητές.



Αφού ξεγονιάσει το μελίσσι εφαρμόζουμε τη θεραπεία!
Αν εφαρμόσουμε οξαλικό οξύ βάζουμε 80γρ διένυδρο οξαλικό οξύ σε 1700ml σιρόπι που δημιουργήθηκε απο 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερό.
Η καλοκαιρινή δόση για οξαλικό οξύ στα μελίσσια είναι 60 γραμμάρια κανονικά. Ωστόσο αν τα μελίσσια ξεγονιάσουν πλήρως όπως με τη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορούμε να βάλουμε 80 γραμμάρια, και να έχουμε πάνω απο 90% αποτελεσματικότητα. Μη ξεχνάμε ότι με ύπαρξη γόνου το οξαλικό οξύ είναι τελείως άχρηστο απέναντι στη καταπολέμηση της βαρρόα.

Τη μέθοδο αυτή μπορούμε να την εφαρμόσουμε όποτε εμείς θέλουμε. Και δεν είναι μόνο για τη βαρρόα!

Αύξηση παραγωγής μελιού
Αν εφαρμόσουμε την μέθοδο όταν τα μελίσσια αποθηκεύουν μέλι σε ανθοφορία, μπορούμε να πάρουμε πολύ μεγαλύτερες παραγωγές μελιού. Εφόσον τα μελίσσια δεν αναπαράγονται δεν ταίζουν γόνο και δεν καταναλώνουν τη τροφή που συλλέγουν, η παραγωγή μας κορυφώνεται. Πετυχαίνουμε μπλοκάρισμα της γέννας με το πιο αποδοτικό τρόπο. Και φυσικά γλιτώνουμε και απο σμηνουργίες...

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ
Σύμφωμα με τις οδηγίες που δίνει το ινστιτούτο μελισσοκομίας το κλουβάκι πρέπει να μπαίνει σε 10άρια μελίσσια και μεγαλύτερα. Αν το μελίσσι είναι μικρότερο κινδυνεύει να μικρίνει πολύ ο πλυθησμός του λόγω έλλειψη γόνου, και στο τέλος να μην τα καταφέρει.
Επίσης ο εντοπισμός και η σύλληψη της βασίλισσας καθιστά τη μέθοδο αυτή αρκετά χρονοβόρα. Όμως συγκριτικά με την απόδοση αξίζει πραγματικά το κόπο...

Δείτε μερικές εικόνες...




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Μην τολμήσει κανείς και εγκλωβίσει την βασίλισσα τους χειμερινούς μήνες. Όταν το σμήνος σχηματίσει μελισσόσφαιρα ή βασίλισσα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο. Η μελισσόσφαιρα κινείται πάνω στα πλαίσια, αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω, είτε για να φτάσει το μέλι, είτε γιατί σε κάποιο σημείο της κυψέλης είναι πιο ζεστά, είτε για λόγους που δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε. Στο κέντρο της μελισσόσφαιρας η θερμοκρασία πρέπει να παραμένει γύρω στους 34 βαθμούς κελσίου. Αν πέσει κάτω από 30 βαθμούς τότε το σπέρμα που έχει στην σπερματοδόχο κύστη της η βασίλισσα, καταστρέφεται και η βασίλισσα γίνεται άχρηστη. Αν η βασίλισσα καταστεί άχρηστη στην διάρκεια του χειμώνα το μελίσσι χάνεται. Λάθος χειρισμοί στην διάρκεια του χειμώνα δεν συγχωρούνται.

    Το καλοκαίρι η βασίλισσα δεν πρέπει να μείνει εγκλωβισμένη για παραπάνω από 15-17 μέρες. Αν μείνει παραπάνω μέρες αρχίζει να ατροφεί. Για θεραπεία επιλέγουμε τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο που δεν έχουμε κηφηνοκελιά. Εγκλωβίζουμε την βασίλισσα για 15 μέρες και την απελευθερώνουμε. Κάνουμε ενστάλαξη Ο.Ο. σε μία από τις μέρες 22-23 μετά τον εγκλωβισμό.Δηλαδή μεταξύ 22ης από την πρώτη μέρα του εγκλωβισμού και 8ης από την απελευθέρωση. Σε αυτές τις μέρες θα υπάρχει γόνος στο μελίσσι αλλά θα είναι ανοικτός. Επομένως όλη η βαρρόα θα είναι πάνω στις μέλισσες. Η βαρρόα εισέρχεται στο κελί την 9η ημέρα λίγο πριν αυτό σφραγιστεί. Αυτή η θεραπεία είναι ιδανική τουλάχιστον για ξελάφρωμα.

    Τώρα για την αύξηση της παραγωγής μελιού μπορείτε κατά την διάρκεια της μελιτοέκκρισης ή νεκταροέκκρισης να χρησιμοποιήσετε βασιλικό διάφραγμά μεταξύ της γονοφωλιάς και του μελιτοθαλάμου ή να εγκλωβίσετε την βασίλισσα με ένα πλαίσιο σε πλαισιοθήκη με βασιλικό διάφραγμα

    Πάντως με την βαρρόα δεν θα ξ' εμπλέξετε εύκολα. Πρέπει κανείς να μάθει όλες τις θεραπείες και να τις χρησιμοποιεί κατά περίπτωση. Το "πατάω το κουμπί και βγαίνει η χοντρή" δεν παίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!