Widget Recent Post No.

Άχτιστες κηρήθρες: Αποθήκευση για να τις χτίζουν οι μέλισσες γρήγορα...


Σήμερα έχουμε να πούμε ένα μυστικό για να χτίζουν γρήγορα οι μέλισσες τις περσινές κηρήθρες. Καθώς επιθεωρούμε τα μελίσσια, πάντα διαπιστώνουμε, ότι μερικές κηρήθρες δεν κατάφεραν να χτιστούν. Αν τα μελίσσια βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης πχ Άνοιξη τις αφήνουμε γιατί θα τις χτίσουν, αν όμως είναι Καλοκαίρι η φθινόπωρο η Χειμώνας πρέπει να τις πάρουμε. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνουμε και αυτή τη περίοδο. Αφαιρούμε τις άχτιστες κηρήθρες χωρίς δεύτερη σκέψη, και τις αποθηκεύουμε με σκοπό να μην χάσουν το άρωμα τους για την επόμενη χρονιά. Ξέρετε όσο πιο πολύ εκτεθημένη στον αέρα μένει η κηρήθρα τόσο πιο δύσκολα θα την πιάσουν μετά οι μέλισσες.

Η μόνη περίπτωση που δεν πρέπει να αφαιρέσουμε τις άκτιστες κηρήθρες είναι όταν βρίσκονται σε μικρό μελισσάκι πχ 4 πλαίσια. Σε αυτή τη περίπτωση η παραφυάδα θα αυξήσει τον πλυθησμό της μέχρι το φθινόπωρο (είναι η λεγόμενη μικρή άνοιξη στη γλώσσα των μελισσοκόμων) και είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και να προλάβει να κτίσει στην κηρήθρα. Στη περίπτωση όμως των μεγάλων μας μελισσιών, όπου δούμε άχτιστη κηρήθρα την παίρνουμε προς αποθήκευση.

Το κόλπο με τις άχτιστες είναι να τις βάλουμε στα πατώματα και να τις σφραγήσουμε αεροστεγώς. Να τις βάλουμε σε ένα δροσερό μέρος. Δεν χρειάζονται ούτε κατάψυξη αλλά ούτε και κάποια άλλη τεχνική προστασίας. Ο κηροσκόρος δεν αγγίζει την άχτιστη κηρήθρα, ακόμα και αν τη γεννήσει τα αυγά του δεν μπορούν να ζήσουν πάνω σε καθαρό κερί.  Ο σκοπός της αποθήκευσης είναι του χρόνου που θα τις χρειαστούμε, να είναι φρέσκιες σαν τώρα, και οι μέλισσες να τις πλέξουν σαν να τις φτιάξαμε χθές. Έχω δεί φυσικά και κηρήθρες άχτιστες παρατημένες όλο το χρόνο σε μελίσσια και να τις χτίζουν πανεύκολα! Αλλά αν ενας προνοητικός μελισσοκόμος δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη!

Η κατάλληλη περίοδος για να ξεσφραγήσουμε πάλι τις αποθηκευμένες κηρήθρες και να τις βάλουμε πίσω στα μελίσσια είναι η Άνοιξη. Τότε τα μελίσσια χτίζουν σαν τρελά! Είναι πολύ σωστό αυτό που ακούτε απο τους παλιούς μελισσοκόμους, ότι πάντα τα μελίσσια την Άνοιξη πρέπει να έχουν διαθέσιμο χώρο για να επεκτείνουν την γονοφωλιά τους. Πολλοί μάλιστα όταν επισκέπτονται τον έλατο αφήνουν ακόμα και ολόκληρα πατώματα με άκτιστες κηρήθρες!

Μερικοί μελισσοκόμοι μπορεί να αναρωτιούνται, τι πρέπει να κάνουμε αν η κηρήθρα δεν είναι τελείως άχτιστη, αλλά είναι μισοχτισμένη. Εκεί μπορεί άραγε να ευδοκιμήσει ο κηροσκόρος; Αυτό που έχω δεί απο την εμπειρία μου, είναι οτι μπορεί να τις πιάσει αρκεί να υπάρχει δίπλα μαύρη κηρήθρα. Αν είναι μόνο άχτισες και μισοχτισμένες γύρω της δεν μπορεί να πιάσει η πεταλούδα. Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο αφού σφίγγω όλα τα μελίσσια, κάνω διαλογή τις μαύρες κηρήθρες απο τις άσπρες, και το μυστικό είναι το εξής...

Για νωρίς την Άνοιξη στην "πρώιμη" ανάπτυξη που λέμε, χρησιμοποιώ μόνο μαύρες κηρήθρες. Οι βασίλισσες γεννάνε με μεγάλη μανία τη μαύρη κηρήθρα νωρίς την Άνοιξη. Αντιθέτως μόλις ζεστάνει ο καιρός η βασίλισσα τρελαίνεται να γεννά στην άσπρη κηρήθρα. Έτσι έχω μια προτεραιότητα, δηλαδή πρώτα χρησιμοποιώ τις μαύρες κηρήθρες και στη συνέχεια τις άσπρες. Με αυτό το τρόπο πετυχαίνω και μεγαλύτερη ανάπτυξη....


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια