Widget Recent Post No.

Πως καπνίζουμε τα μελίσσια χωρίς τσιμπήματα: Μερικά κόλπα και μυστικά μελισσοκόμου...



Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν ότι με το πολύ καπνό μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικά τα μελίσσια. Επίσης αν βάλουμε την λάθος καυστική ύλη μέσα, πάλι μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ήρεμο μελίσσι σε επιθετικό. Το κόλπο πάνω στο κάπνισμα των μελισσιών είναι ο μελισσοκόμος βάση της εμπειρίας του να πράττει ανάλογα, και ποτέ μα ποτέ να μην κάνει υπερβολές φοβούμενος τα τσιμπήματα. Πχ ρίχνω πολύ καπνό για να ζαλιστούν οι μέλισσες. Αυτό δεν ισχύει. Και με πολύ καπνό μπορούν να γίνουν εξίσου νευρικές χωρίς να το πάρετε είδηση...

Το πρώτο κόλπο είναι πρίν ακουμπήσουμε τη κυψέλη, να ρίξουμε καπνό τόσο στην είσοδο όσο και στις δύο θήρες της κυψέλης. Δεν πρέπει το μελίσσι να νιώσει τον κραδασμό πριν καπνιστεί. Ξέρετε ρίχνοντας τον καπνό εμποδίζουμε τις μέλισσες να μεταδώσουν τον συναγερμό τους, άρα αν κουνήσουμε τη κυψέλη πρίν καπνίσουμε, έχουμε αφήσει να βγεί ο συναγερμός, άρα είναι πολύ πιθανό να φάμε τσιμπήματα. Το μυστικό είναι καθώς πλησιάσουμε τη κυψέλη, καπνίζουμε μια την είσοδο και μια τις δύο θήρες, στη συνέχεια ανοίγουμε τα κλειδιά, και μετά με τη βοήθεια του ξέστρου ξεκολλάμε το καπάκι. Αμέσως μόλις ανοίξουμε το καπάκι με το ένα χέρι, με το άλλο ρίχνουμε τον καπνό έτσι ώστε να υποχωρήσουν όλες οι μέλισσες που βρίσκονται επάνω. Κάνουμε ελαφρύ κάπνισμα, τόσο που να μην ενοχλούνται οι μελισσούλες μας. Απαλές κινήσεις και ήπιος καπνός χωρίς "μίσος" και νεύρα ή βιασύνη!

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχοσύνθεση μας την ώρα της δουλειάς, όπως επίσης και η μυρωδιά μας. Οι μέλισσες καταλαβαίνουν τις προθέσεις κάποιου απο τη μυρωδιά. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που είναι βρώμικος, και μυρίζει, και πάει νευριασμένα στις κυψέλες θα δεχτεί πολλά τσιμπήματα μόνο και μόνο επειδή οι μέλισσες το διαισθάνονται απο τις μυρωδιές και απο τις φερομόνες που εκπέμπει το σώμα. Οι μέλισσες καταλαβαίνουν τα συναισθήματα!

Το κάπνισμα του μελισσιού δεν σταματά με το άνοιγμα της κυψέλης. Το έχουμε πάντα σε ετοιμότητα διότι σε λιγάκι οι μέλισσσες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν πάλι επάνω. Μόλις το δούμε ρίχνουμε πάλι λίγο καπνό, ίσα για να τους δώσουμε το μύνημα "υποχωρήστε". Αν για κάποιο λόγο φάμε τσίμπημα στη διαδικασία, αμέσως αφαιρούμε το κεντρί και καπνίζουμε το τσίμπημα με το καπνηστήρι μας. Πρέπει να σβήσουμε την φερομόνη που μας άφησε η μέλισσα, και που θα ειδοποιήσει και τις άλλες μέλισσες να μας τσιμπήσουν. Ο καπνός σβήνει την επικοινωνία των μελισσών!

Παίζει τεράστιο ρόλο ο καπνός που θα ρίξουμε. Αν βάζουμε ότι βρούμε μέσα και το καίμε οι μέλισσες θα μας ανταμοίψουν με τσιμπήματα. Ο καπνός πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς γίνετε, και να μην μυρίζει. Τέτοιο καπνό παράγει κυρίως η πευκοβελόνα γι αυτό και την προτιμούν όλοι οι μελισσοκόμοι. Ακόμα και έρευνες έχουν δείξει ότι ηρεμεί καλύτερα τις μέλισσες και αφήνει τα λιγότερα υπολλείματα στη κυψέλη. Επίσης καλό είναι να τοποθετούμε και λίγα χλωρά επάνω στο καπνηστήρι για να βγαίνει δροσερός ο καπνός, ειδικά στο τέλος που αρχίζει να σβήνει το καπνηστήρι.

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο πιο δυνατό είναι ένα μελίσσι τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε. Ένα 20άρι μελίσσι έχει πολλές ενήλικες συλλέκτριες που είναι και οι πιο επικίνδυνες για τσίμπημα. Στις παραφυαδούλες 5 πλαισίων και κάτω, πολλοί μελισσοκόμοι τις επιθεωρούν χωρίς καν μάσκα η γάντια, ακόμη και χωρίς καπνό και όπως θα έχετε παρατηρήσει δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρά μελίσσια έχουν πολλές παραμάνες, εσωτερικές μέλισσες, οι οποίες δεν τσιμπάνε. Αυτά τα λίγα είχα να σας πω και για σήμερα! Καλές επιθεωρήσεις!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια