Μελισσοκόμος ρωτάει...
Μαμά και κόρη γεννούσαν μαζί στο ιδιο πλαίσιο. Ποσο σωστό ειναι που πήρα την μαμά με ένα πλαίσιο (ψημένο αλλά και λαρβες) γόνο 2 μέλι 1 γυρη και έφτιαξα παραφυάδα;
Απάντηση...
Το φαινόμενο αυτό προέκυψε απο την διαδικασία αντικατάστασης της παλιάς βασίλισσας. Το μελίσσι αποφάσισε ότι η μάνα έχει πρόβλημα, και έτσι ξεκίνησε να χτίζει βασιλικό κελί αντικατάστασης. Η παλιά βασίλισσα δέχεται την απόφαση των μελισσών, και δεν χαλάει αυτό το βασιλικό κελί, μέχρι να εκκολαφθεί και να έρθει στη ζωή η καινούργια μάνα, που θα αναλάβει την κυριαρχία στην κυψέλη.
Τώρα ένα ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι πως οι μέλισσες καταλαβαίνουν μια κακή βασίλισσα, που δεν έχει μέλλον; Μα φυσικά απο τις φερομόνες της. Μια νεαρή καλή βασίλισσα εκπέμπει ισχυρές φερομόνες που διατηρούν σε συνοχή ακόμα και 4 πατώματα μέλισσες. Αντιθέτως μια κακή βασίλισσα έχει αδύναμες φερομόνες πολλές φορές σχεδόν εξασθενημένες, που οι μέλισσες τις αισθάνονται και καταλαβαίνουν το πρόβλημα της έγκαιρα. Αμέσως μόλις νιώσουν αυτό το πρόβλημα προχωρούν στην ανατροφή νέας βασίλισσας, και αν η παλιά βασίλισσα είναι όντως κακή, το αποδέχεται, είναι αδύναμη άλλωστε για να μπεί στη διαδικασία να χαλάσει βασιλικά κελιά. Ουσιαστικά ο θάνατος της είναι προδιαγεγραμμένος.
Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει τυχαία, και συμβαίνει πολλύ περισσότερες φορές απο όσο το βλέπουμε. Οι μέλισσες θέλουν να εξασφαλίσουν ένα πράγμα. Την επιβίωση τους με 100% σιγουριά. Δηλαδή να μην υπάρξει περίπτωση να μείνει το μελίσσι χωρίς βασίλισσα για κανένα λόγο. Μόλις το κελί αντικατάστασης οριμάσει, η νέα μάνα εκκολάπτεται, τρέφεται απο τις μέλισσες και βγαίνει για τη γαμήλια πτήση. Αν για κάποιο λόγο δεν γυρήσει, η παλιά μάνα γεννάει μέσα στο μελίσσι και έτσι θα ξεκινήσει πάλι η διαδικασία δημιουργίας βασίλισσας. Αν γυρήσει κανονικά και αρχήσει να γεννά, τότε όλα καλά.
Πως γίνεται όμως να συμβιώνουν δύο βασίλισσες μαζί; Δεν τσακώνονται; Όπως είπαμε για να γίνει αντικατάσταση στο μελίσσι πρέπει να υπάρχουν εξασθενημένες φερομόνες, η γενικότερα ένα τέτοιου είδους πρόβλημα. Όπως οι μέλισσες λοιπόν δεν εντοπίζουν σωστά τις φερομόνες της, το ίδιο συμβαίνει και με την νέα βασίλισσα, δηλαδή στα μάτια της περνά σχεδόν σαν αόρατη. Μπορεί να πάρει ακόμα και μήνες μέχρι να την "εντοπίσει" μούρη με μούρη, και να προκύψει κατευθείαν μάχη, απο την οποία η καινούργια θα επιβιώσει στα σίγουρα.
Τώρα αφού σου έδωσα τις παραπάνω πληροφορίες θα απαντήσω στο ερώτημα σου. Αυτό που έκανες έχει μια δόση λάθους, εφόσον έδωσες παράταση ζωής σε μια κακή βασίλισσα. Οι μέλισσες το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν σε δεύτερη αντικατάσταση, και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και ένα δεύτερο μελισσάκι. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις όμως, είναι να έχει παραμάνες το μελίσσι με την παλιά μάνα, έτσι ώστε να μπορεί να θρέψει σωστά το βασιλικό κελί αντικατάστασης. Για να δώσεις παραμάνες στο μελίσσι μπορείς να τινάξεις ένα πλαίσιο με γόνο, μέσα στο μελίσσι. Προσοχή μην πάρεις και τη βασίλισσα μαζί.
Σε γενικές γραμμές απο την εμπειρία, όταν συμβιώνουν δύο βασίλισσες μαζί κρατάει για λίγο διάστημα και πολύ σπάνια μερικούς μήνες.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!