Τα μισοκτισμένα αλλά και τα περσινά κεριά που μας περίσσεψαν, φυσικά και μπορούν να τα πιάσουν οι μέλισσες και να τα χτίσουν με μεγάλη επιτυχία. Ο πεπειραμένος μελισσοκόμος την περίοδο που τα μελίσσια χτίζουν μπορεί να προσθέτει συνεχώς νέες κηρήθρες και τα μελίσσια να τις χτίζουν μέσα σε 24 - 48 ώρες.
Γενικά όσο μεγαλύτερο είναι ένα μελίσσι και όσο περισσότερο γόνο έχει τόσο καλύτερα χτίζει τα πλαίσια. Όταν λέμε μεγάλο μελίσσι δεν εννοούμε να είναι 20 και 30 πλαίσια. 10 πλαίσια αρκούν για να έχουμε γρήγορο χτίσιμο πλαισίων. Η άνοιξη είναι η περίοδος που χτίζουν τα μελίσσια με μεγάλη όρεξη. Το πόσο γρήγορο χτίσιμο θα έχουμε εξαρτάται απο την ανθοφορία που δουλεύουν τα μελίσσια την εξωτερική θερμοκρασία που πρέπει να είναι πάνω απο 18-20 και φυσικά την ύπαρξη μπόλικου νεαρού πλυθησμού.
Ξέρετε οι μέλισσες δεν αποδίδουν κερί όταν είναι γερασμένες. Γενικά μιλώντας οι κηρογόνοι αδένες των εργατριών μελισσών αποδίδουν μεγάλη ποσότητα κεριού όταν είναι σε ηλικία 5-20 ημερών. Φυσικά αυτό δεν είναι κανόνας εφόσον οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να αλλάζουν καθήκοντα ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν. Για παράδειγμα αν πάρουμε όλες τις συλλέκτριες μέλισσες και τις κάνουμε μελίσσι με βασίλισσα, πολλές μέλισσες απο συλλέκτριες θα γίνουν πάλι παραμάνες, οι οποίες θα παράγουν και πάλι κερί βασιλικό πολτό όπως κατα τις πρώτες μέρες της γέννησης τους. Φυσικά λόγω ότι είναι μεγάλες σε ηλικία δεν μπορούν να παράξουν μεγάλες ποσότητες. Γι αυτό για να έχουμε βασιλοτροφία, και χτίσιμο πλαισίων χρειαζόμαστε μπόλικο νεαρό πλυθησμό!
Το σημείο λοιπόν που έχουμε υψηλή παραγωγή κεριού είναι τότε που έχουμε χιλιάδες εκκολάψεις απο μέλισσες κάθε μέρα. Φανταστείτε ένα μελίσσι με χιλιάδες μέλισσες οι οποίες είναι νεαρές και γεμάτες όρεξη για χτίσιμο. Ξέρετε ένα μελίσσι που χτίζει συνεχώς κεριά και ταίζει γόνο έχει μικρότερη τάση για σμηνουργία εφόσον οι μέλισσες έχουν ανοιχτό χώρο για να εργάζονται. Ο μελισσοκόμος λοιπόν πρέπει να εκμεταλλεύεται αυτή τη περίοδο στα μελίσσια του, διότι όπως έχουμε ξανα πεί οι χτισμένες κηρήθρες είναι η περιουσία μας.
Όταν ένας μελισσοκόμος θέλει να διαπιστώσει ότι δουλεύουν τα μελίσσια μπορεί εύκολα να το δει από τα "ασπρίσματα" στις κηρήθρες και στα φρύδια. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο πάει να πεί ότι υπάρχει νεκταροέκκριση και έρχεται γύρη νέκταρ. Τα "ασπρίσματα" που λέμε στη γλώσσα των μελισσοκόμων είναι οι νέες προεκτάσεις που κάνουν οι μέλισσες στα πλαίσια. Επειδή το φρέσκο κεράκι όπως βγαίνει σαν λέπια απο τη κοιλιά των μελισσιών είναι κάτασπρο ξεχωρίζει έντονα ακόμη και αν δεν αφαιρέσουμε τα πλαίσια, κοιτώντας μόνο απο επάνω το μελίσσι και τους κηρηθροφορείς.
Λέγοντας όλα αυτά λοιπόν θέλω να δώσω να καταλάβετε, ότι δεν παίζει ρόλο αν οι κηρήθρες είναι παλιές και ξεθωριασμένες απο τον χρόνο, αλλά σε τι μελίσσια θα τις βάλουμε και ποιά περίοδο...
Βλέπουμε μια νεαρή μέλισσα που εκκρίνει από τη κοιλιά της φρέσκο κερί. Στην συνέχεια το ζεσταίνουν και το πλάθουν για να χτίσουν τις κηρήθρες χρησιμοποιώντας για καλούπι το σώμα τους |
Βλέπετε τα ασπρίσματα στο πάνω μέρος του πλαισίου; Βλέπετε πως δείχνει όταν ένα μελίσσι έχει όρεξη για χτίσιμο; |
Αυτό είναι ένα παρσινό άχτιστο πλαίσιο που οι μέλισσες σε 24 ώρες το έκαναν σα καινούργιο. Φυσικά αν ήταν μισοκτισμένο οι μέλισσες θα είχαν ακόμη πιο εύκολη εργασία να ολοκληρώσουν |
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!