Μελισσοκόμος παράγει τεράστια ποσότητα γύρης από κάθε μελίσσι χρησιμοποιώντας πατέντα με εσωτερικές γυρεοπαγίδες. Οι εσωτερικές γυρεοπαγίδες θεωρούνται πιο δύσκολες στη χρήση από τις εξωτερικές, όμως το βίντεο αποδεικνύει το αντίθετο όταν ο μελισσοκόμος έχει ξεπεράσει κατά πολύ την ημερίσια ποσότητα που βγάζει ένας μελισσοκόμος εδώ στην Ελλάδα. Οι πιο καλές εξωτερικές γυρεοπαγίδες που κυκλοφορούν εδώ είναι της ANEL και προσωπικά χρησιμοποιώ και το καινούργιο σετ που ταιριάζει στους πλαστικούς πάτους και τις πλαστικές κυψέλες.
Η συγκομιδή της γύρης γίνεται τον Απρίλιο έως και τον Μάιο, και τοποθετείτε τις πρωινές ώρες έως το μεσημέρι διότι τότε οι μέλισσες φέρνουν τη περισσότερη γύρη. Όταν τοποθετήσουμε τις παγίδες τα μελίσσια αρχικά φέρνουν λίγη γύρη, καθώς όμως αυξάνονται οι μέρες αυξάνεται κατακόρυφα και η παραγωγή. Παράδειγμα ένα μελίσσι τη πρώτη μέρα φέρνει 100 γραμμάρια και μετά από 3-4 ημέρες 400. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά.
Δύο πολύ σημαντικά πράγματα! Ποτέ δεν τοποθετούμε γυρεοπαγίδες για παραπάνω από μια εβδομάδα διότι οι μέλισσες τις συνηθίζουν και μετά καταφέρνουν να περνάνε τη γύρη μέσα χωρίς να τους πέφτει. Το δεύτερο και σημαντικότερο. Όταν τοποθετούμε εξωτερικές γυρεοπαγίδες καλό είναι να αφήσουμε ανοιχτό το πορτάκι με τις τρυπούλες για 2-3 μέρες και μετά να το κλείσουμε για να ξεκινήσει η παραγωγή. Αυτό γίνεται για να συνηθίσουν καλύτερα οι μέλισσες την είσοδο.
Το κάθε φυτό παράγει διαφορετική γύρη με διαφορετική γεύση και βιταμίνες. Όσο πιο πολύχρωμη είναι τόσο πιο θρεπτική. Την άνοιξη η γύρη και συγκεκριμένα τον Απρίλιο είναι πιο πλήρες, με μεγάλη ποικιλία από φυτά και έχει καλύτερη γεύση. Επίσης να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι μελίσσια που τοποθετούμε γυρεοπαγίδες μπορεί να καθυστερήσουν σε θέμα ανάπτυξης, και οτι αυτοί οι χειρισμοί να γίνονται όχι κατά τη διάρκεια κάποιας μελιτοφορίας πχ πορτοκαλιά γιατί θα χάσουμε μεγάλη ποσότητα από το μέλι. Αυτά τα λίγα είχα να σας πω. Δείτε το βίντεο...
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!