Όλοι έχουν στο μελισσοκομείο τους αδύναμα μελίσσια. Αλλά πως μπορούμε να τα σώσουμε και να αναπτυχθούν; Από τους νέους μελισσοκόμους που επικοινωνούν με το blog έχουμε σχηματίσει μια είκονα όπου πολλοί διατηρούν αδύναμα σμήνη μικρότερα τω 4 πλαισίων ακόμη και 1-2 πλαίσια. Αυτά τα σμήνη αν και είναι μικρά μπορούν εύκολα να γίνουν δυνατά και μεγάλα. Χρειάζονται όμως δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να ασχοληθούμε με αυτά και να τα ταίσουμε και η δεύτερη είναι να υπάρχει μέσα μια καλή βασίλισσα. Αν έχουμε αυτά τα δύο τότε σίγουρα αυτά τα μικρά μελισσάκια μπορούν να γίνουν παντοδύναμα ακόμη και τριόροφα. Δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Πρώτον για να μετατρέψουμε ένα αδύνατο μελίσσι σε δυνατό, πρέπει να του δώσουμε πολλές προμήθειες. Τα μικρά μελίσσια επειδή έχουν λίγες μέλισσες μέσα, δεν ενδείκνυται να τους βάλουμε σιρόπι που χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να συμπυκνωθεί και να γίνει μέλι. Στα μικρά μελίσσια βάζουμε ζυμάρι το οποίο να μην τρίβεται - γιατί το παίρνουν πιο αργά και να είναι μαλακό για να το παίρνουν πιο εύκολα. Το ζυμάρι είναι πολύ συμπυκνωμένο και οι μέλισσες έχουν περισσότερη τροφή με λιγότερη εργασία. Το μόνο που χρειάζεται είναι νεράκι για να ταίσουν τις προνύμφες τους. Μόλις το αδύνατο μελίσσι γίνει πάνω απο 5 πλαίσια μπορούμε να του δώσουμε και σιροπάκι, που έχει τότε πολύ καλά αποτελέσματα.
Για να μετατρέψουμε ένα αδύνατο μελίσσι σε δυνατό δεν πρέπει να το καθυστερούμε με άχτιστα κεριά. Όπως έχουμε ξανα πεί όταν είναι λίγες οι μέλισσες και είναι και νωρίς την Άνοιξη με τις χαμηλές θερμοκρασίες δυσκολεύονται να χτίσουν τα κεριά. Μπορεί να πάρει πολλές μέρες καμιά φορά. Δίνοντας στο μελίσσι έτοιμες χτισμένες κηρήθρες μπορούμε να έχουμε πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Το μελίσσι έχει έτοιμο τον αποθηκευτικό του χώρο και δεν καταναλώνει ενέργεια και χρόνο στο χτίσιμο των πλαισίων. Τα άχτιστα πλαίσια χτίζονται πολύ γρήγορα από τα 10-20άρια μελίσσια διότι έχουν πολύ μεγάλο πλυθησμό. Και φυσικά απαραίτητη προυπόθεση είναι να υπάρχει τροφή. Για να χτιστεί ένα κιλό κερί χρειάζονται 8 κιλά μέλι, χώρια η γύρη που τρώνε οι μέλισσες.
Για να πάρει φόρα ένα αδύνατο μελίσσι με όλη την ώθηση που θα του δώσουμε και να αναπτυχθεί σωστά πρέπει η βασίλισσα που βρίσκεται μέσα να είναι καλή! Μια κακή βασίλισσα δεν πρόκειται ποτέ να βοηθήσει το μελίσσι να πάει μπροστά. Ο γόνος μένει πάντα λίγος - διάσπαρτος και ο πλυθησμός σταθερός μη αυξανόμενος. Σε μια τέτοια περίπτωση σκοτώνουμε την βασίλισσα, αν δεν το κάνουν οι μέλισσες προχωρώντας σε αντικατάσταση. Οι μέλισσες διαισθάνονται μια κακή βασίλισσα και χτίζουν στο κέντρο του πλαισίου του γόνου βασιλικά κελιά τα οποία προορίζονται για αντικατάσταση. Μια κακή βασίλισσα δεν τα πειράζει - συνήθως τα τρυπάνε με το κεντρί τους και τα σκοτώνουν - και αποδέχεται οτι αποφάσισε ο υπόλοιπος πληθυσμός. Δηλαδή θάνατος!
Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε τη σημαντικότητα της μόνωσης στα αδύναμα μελίσσια. Όσο έρχεται η Άνοιξη τόσο λιγότερο χρειάζονται την μόνωση. Όμως για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να έχουμε μικρή είσοδο και τοποθετημένο το βαμβακερό κηρόπανο. Πολλοί μελισσοκόμοι αφήνουν το κηρόπανο ακόμη για το καλοκαίρι για να τα προστατεύει απο τη ζέστη. Εγώ προσωπικά μόλις αρχίσουν τα μελίσσια να γίνονται δυνατά βγάζω το κηρόπανο για να εξυπηρετείτε καλύτερα ο πλυθησμός απο το ένα πλαίσιο στο άλλο.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!