Widget Recent Post No.

Φτιάχνοντας μόνωση για τα μελίσσια



Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία θερμομόνωσης των μελισσιών μου! Όπως καταλάβατε συνάδελφοι οι διαδικασίες ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα φέτος, αλλά οι παραφυάδες το έχουν απολύτως ανάγκη. Ο χειμώνας βρίσκεται μπροστά, και το να παραμείνει η ζέστη μέσα στη κυψέλη είναι το σημαντικότερο! Ο γόνος χρειάζεται ζέστη, και εμείς πρέπει να το φροντίσουμε αυτό!


Το πρώτο και το κυριότερο κόλπο για να αποκτήσει ζέστη το μελίσσι μας, και να αναπτυχθεί γρήγορα είναι να βάλουμε τα πλαίσια του μελισσιού, κολλητά στη πλευρά της κυψέλης που χτυπά το μεσημέρι ο ήλιος. Εφόσον έχουμε αφαιρέσει τα περιττά πλαίσια, το μελίσσι είναι μικρότερο απο 10 πλαίσια, άρα περισσεύει κάποιος χώρος, ο οποίος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει έτσι. Το κόλπο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομωνώσουμε αυτό τον άδειο χώρο, και να "κλείσουμε" το μελίσσι απο το να χάνει τη θερμότητα του.

Αυτό το πετυχαίνουν οι μελισσοκόμοι βάζοντας ένα κομμάτι φελιζόλ λίγο μεγαλύτερο από μέγεθος πλαισίου, το οποίο σφραγίζει το μελίσσι, κρατάει τη θερμότητα και η ανάπτυξη του γόνου γίνεται με διαφορά καλύτερα. Το κομμάτι που θα μονώσουμε τη κυψέλη μας πρέπει να το φτιάξουμε εμείς! Και εδώ είναι που θα σας δώσω αναλυτικά οδηγίες και βήματα πως θα φτιάξετε τη πατέντα!

Πρώτο βήμα
Πηγαίνετε στο κοντινότερο κατάστημα με οικοδομικά υλικά, και θα ζητήσετε το γνωστό "φελιζόλ" ντάου, το οποίο ονομάζεται FIBRAN. Θα ζητήσετε αυτό με τους τρεις πόντους πάχος, για να πετύχετε τη καλύτερη δυνατή μόνωση στο μελίσσι. Στο κατάστημα που θα πάτε, δίνουν το φελιζόλ σε φύλλα των λίγων μέτρων, 5 περίπου αν το υπολόγισα σωστά με το μάτι, και εγώ έβγαλα 11 περίπου απο το κάθε φύλλο. Πλήρωσα 5 ευρώ το φύλλο των 5 μέτρων, δηλαδή περίπου κοστίζει 45 λεπτά το κάθε "μονωτικό πλαίσιο" που θα φτιάξουμε.

Δεύτερο βήμα
Μετά παίρνουμε ένα μεγάλο χάρακα, ή μέτρο και με όποιο τρόπο μας βολεύει κόβουμε σε κομμάτια το φελιζόλ. Οι διαστάσεις είναι 46cmX25.5cm. Αυτή η διάσταση ταιριάζει στις περισσότερες κυψέλες. Αλλά επειδή πολλοί κατασκευαστές έχουν μικρές διαφορές στις διαστάσεις των κυψελών τους καλό είναι να κάνουμε και τις δικές μας μετρήσεις. Εγώ σας δίνω έτοιμο το νούμερο για να ξέρετε πόσο περίπου πρέπει να κόψετε τα φύλλα σας. Το αποτέλεσμα αφού κόψετε το φελιζόλ είναι αυτό...





Έπειτα γίνετε η τοποθέτηση στα μελίσσια! Η ανάρτηση συνεχίζεται...

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Κοψτε ένα κομμάτι από το σύρμα που συρματωνουμε τα πλαίσια, συνδεστε το με τους δύο πόλους του μετασχηματιστή που χρησιμοποιούμε για να κολλήσουμε τα κερια στα πλαίσια, συνδεστε το μετασχηματιστη στην πρίζα και θα κοπεί το φελιζολ ...στο λεπτό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα παιδιά! Αυτό το φελιζόλ δεν γινεται σκονη με τον καιρό?
    Να προσέχουμε τι βαζουμε στα μελίσσια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σας ,είμαι νέος μελισσοκόμος και με ενδιαφέρουν αυτά που γράφετε και να συνεχίσετε να μας συμβουλεύετε. Να ρωτήσω το φελιζολ πρέπει να είναι αυτό το συγκεκριμένο ,άλλο δεν μπορούμε να βάλουμε ,όπως αυτά τα άσπρα που έχω αρκετά. Υπάρχει κίνδυνος για τις μέλισσες ? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο που δειχνουμε 2 χρονια τωρα δε παρουσιασε καμία φθορα. πολυ ανθεκτικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!