Widget Recent Post No.

Η Νοζεμίαση και η θεραπεία της : Αναλυτικά οδηγίες για υγιή και δυνατά μελίσσια




Πριν λίγο καιρό μιλήσαμε για την νοζεμίαση και την θεραπεία της με "σιρόπι θυμόλης". Σήμερα θεωρώ , πως θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να σας αναφέρω κάποιες πολύ σημαντικές πληροφορίες παραπάνω ,  μιας και πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που όλοι αντιμετωπίζουμε.

Αρχικά να μάθουμε με τι εχθρό έχουμε να κάνουμε. Η νοζεμίαση είναι μια ασθένεια που προσβάλλει το εντερικό σύστημα και τους υποφαρυγγικούς αδένες των ενήλικων μελισσών μειώνοντας δραματικά τον χρόνο ζωής τους. Ευνοείτε ιδιαίτερα με την υγρασία , και όταν οι μέλισσες μένουν για μέρες μέσα στην κυψέλη (χωρίς να αφοδεύσουν) δηλαδή με λίγα λόγια όταν ο καιρός είναι βροχερός.

Αυτές οι συνθήκες επικρατούν στην χώρα μας κυρίως το Φθινόπωρο και την Άνοιξη , και τότε είναι η καλύτερη περίοδος για να βάλουμε ένα τέλος στην "παρασιτική" αυτή ασθένεια.

Στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια οι μελισσοκόμοι είχαν να κάνουν με τη  Nosema Apis , μια νοζεμίαση που βρισκόταν στον ελλαδικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο πρόσφατα μια νέα νοζεμίαση (Nosema ceranae) πήρε την θέση της η οποία ήρθε απο την ανατολή. Η νέα νοζεμίαση λοιπόν εκτόπισε και εξαφάνισε την παλιά ,  και ο λόγος παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστος.

Το εργαστήριο μελισσοκομίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιώντας εντατικά ειδικούς εργαστηριακούς ελέγχους διαπίστωσε πανελλαδικά αυτό το φαινόμενο. Η παλιά νοζεμίαση δεν υπάρχει πια!! Το εργαστήριο στο ΑΠΘ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που πραγματοποιεί τέτοιου είδους ελέγχους , με διάγνωση και του είδους νοζεμίασης που έχει προσβάλλει την κυψέλη.




Επιπροσθέτως το πανεπιστήμιο πραγματοποιώντας έρευνα που διήρκεσε 6 χρόνια και δοκιμή των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά . κατέληξε στο συμπέρασμα οτι η θυμόλη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στην ΝΕΑ νοζεμίαση,

Τα σκευάσματα που ήταν αποτελεσματικά στην παλιά ήταν τελείως άχρηστα για την καινούργια!!!

Η ΝΕΑ νοζεμίαση λοιπόν σε σχέση με την παλιά  , δεν δείχνει κανένα ορατό  σύμπτωμα (όπως λερωμένη σανίδα πτήσης) και μειώνει κατά πολύ περισσότερο τον χρόνο ζωής των ενήλικων μελισσών. Δηλαδή μια μέλισσα που θα προσβληθεί απο την nosema ceranae , θα ζήσει περίπου 10 ημέρες και στην κοιλιά της θα δημιουργηθούν πάνω από 1.500.000 σπόρια.

Δηλαδή σκεφτείτε , αν μια μέλισσα παραπλανηθεί από την κυψέλη της και πάει σε μια άλλη τι πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει με τόσες χιλιάδες σπόρους μέσα της!!.

Η νέα νοζεμίαση εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό , προσβάλει τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών , με αποτέλεσα να μην μπορούν να παράγουν βασιλικό πολτό.  Η βασίλισσα υποσιτίζεται και σταματά να γεννά. Το μελίσσι καταρρέει.

Μελίσσια που είναι προσβεβλημένα "βαριά" απο αυτή τη νοζεμίαση , αδυνατίζουν , μέχρι που είναι αδύνατη η επιβίωση τους. Οι μέλισσες ζουν πολύ λίγο και αποδεκατίζονται χωρίς κάποιο άλλο ορατό σημάδι.





Όπως προείπαμε , υπάρχει λύση και μάλιστα πάρα πολύ οικονομική!!!

1 γραμμάριο θυμόλη στα 16 λίτρα σιρόπι είναι η ιδανική και ταυτόχρονα πιο αποτελεσματική λύση.

Για να υπολογίσουμε το 1 γραμμάριο θυμόλη μπορούμε να κάνουμε το εξής κολπάκι. Σε δύο θήκες του DEPON αν τις γεμίσουμε (συμπιέσουμε)  δίνει μια πολύ καλή ακρίβεια του 1 γραμμαρίου. Η μια θήκη δίνει μισό γραμμάριο.



Για την διάλυση της θυμόλης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε 1 ml καθαρό οινόπνευμα (είναι αδιάλυτη στο νερό). Πολύ προσοχή μην έρθει σε επαφή με τα μάτια , διότι είναι καυστική. Πάντα με προφυλάξεις.

Για την παρασκευή του σιροπιού θα χρησιμοποιήσουμε αναλογίες 1 κιλό ζάχαρη και 1 λίτρο νερο.

Η θυμόλη μας εκτός από την δραστικότητα της ενάντια στην νοζεμίαση θα λειτουργήσει και ως φυσικό συντηρητικό για να μην ξινίσει το σιρόπι. Μπορεί να διατηρηθεί (το σιρόπι) έως και 30 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε κάθε δεκάρι μελίσσι πρέπει να δώσουμε τουλάχιστον 3-4 λίτρα σιρόπι. Θέλουμε να το αποθηκεύσουν οι μέλισσες και όχι να το καταναλώσουν. Έτσι θα έχει και το αναμενόμενο αποτέλεσμα η δραστική μας ουσία (θυμόλη).




Ιδανικό θα ήταν αν δίναμε και 1-2 λίτρα σε μια ημέρα , και μόλις καταναλώσουν την πρώτη τροφοδοσία να επαναλάβουμε άλλη μια η δύο φορές.

Η θεραπεία αυτή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από όλους τους μελισσοκόμους ανεξαρτήτως αν έχουν η όχι νοζεμίαση. Είναι ότι πιο αποτελεσματικό μπορεί να κάνει κάποιος. Και με τη "σφραγίδα" των πανεπιστημιακών Καθηγητών!!!

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Η θυμολη έχει κ τα αρνητικά της η κάνω λάθος;αν μπορείτε απάντησε μου μιας κ είμαι αρχάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωστας, Εγω την χρησιμοποιώ εδω και δυο χρονια με μπουκαλι αγρια μελισσα τα αρνητικα ειναι οτι τα μελισσια γινονται λιγο επιθετικα και μερικα δεν την καταναλονουν γρηγορα και μεχρι στιγμης δεν εχω προβλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω αγορασει θυμολη εδώ και 3 χρονια ξερει κανεις αν εχει χαλασει και ποσο διαρκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!