Widget Recent Post No.

Γράφει σήμερα ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Μόσχος Ντιώνιας: Συνέπειες της θυμόλης, η νέα νοζεμίαση, και αποτελεσματικότητα φαρμάκων...



1η συμβουλή "Η θυμόλη κάνει περισσότερο κακό, παρα καλό στα μελίσσια. Καταστρέφει μια ουσία στον οργανισμό της μέλισσας που λέγεται βιτελλογενίνη, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής των μελισσών"
Γράφει ο επαγγελματίας μελισσοκόμος μόσχος Ντιώνιας για τη θυμόλη...
Πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα για τις αρνητικές παρενέργειες
της θυμόλης στις μέλισσες.
Ανιχνεύεται στο κερί 10 mg/Kg ένα χρόνο μετά τη χρήση.
Η έκφραση της βιτελλογενίνης καθυστερεί με δόση 50 mg μόνο στο λίτρο. Στην αναλογία 1γρ στα 15 λίτρα αντιστοιχούν περίπου 70 mg στο λίτρο.
Να λοιπόν που δικαιώνονται όσοι συνάδελφοι μιλούσαν για
καθυστέρηση στην ανάπτυξη του σμήνους με τη χρήση της
θυμόλης.


2η συμβουλή 
Πολλά σκευάσματα εναντίον της βαρρόα ενώ σε συνθήκες
εργαστηρίου παρουσιάζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα
στην πράξη έχουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω ύπαρξης γόνου,βλάπτουν τις βασίλισσες,έχουν απαγορευτικό εύρος θερμοκρασιών κ.τ.λ.
Μελισσοκομικές πρακτικές που πρέπει να αναθεωρήσουμε
μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες.
Η δημιουργία παραφυάδων χωρίς γόνο η όταν έχει εκκολαφθεί
με απουσία βασίλισσας και κηρηθρών προσωρινά, δίνουν διέξοδο στη χρήση π.χ του μυρμηκικού οξέος και άλλων χημικών
σκευασμάτων δίχως τις παραπάνω παρενέργειες χωρίς ρύπανση
και με καταπολέμηση σχεδόν 100%
Είναι ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας παραφυάδων με παράλληλη καταπολέμηση. Τινάζουμε μέλισσες από διαφορετικά μελίσσια ψεκάζουμε μεταφέρουμε βάζουμε β.κ και κηρήθρες και τέλος.

3η συμβουλή "Η ασθένεια της νοζεμίασης"
Να θυμηθούμε λίγο τη Nozema Serana.
Οι μέλισσες πεθαίνουν από πίνα επειδή αναστέλλεται η πρωτεολυτική δραστηριότητα.
Αρκούν 100 σπόρια για να μολυνθεί.
Οι μεγάλης ηλικίας μέλισσες πέραν των 20 ημερών έχουν
20 φορές περισσότερα σπόρια από τις των 15 ημερών.
Μόλις ένας σπόρος μπει στο κύτταρο πολλαπλασιάζεται
και σε 2 έως 3 μέρες απελευθερώνονται νέα σπόρια.
Στη συνέχεια υπάρχει εξάπλωση σε όλα τα επιθηλιακά
κύτταρα μέσα σε 6 μέρες.Και την έβδομη η την όγδοη
μέρα η μέλισσα πεθαίνει.
Η μέθοδος του να ανιχνεύουμε σπόρια μόνο στις ενήλικες
και ομαδοποιημένα οδηγεί σε παραπλανητικές μετρήσεις
για το ποσοστό της μόλυνσης στο σύνολο των μελισσών.
Πρέπει να έχουμε και ομαδοποιημένο δείγμα και ξεχωριστό
από μεμονωμένες μέλισσες όλων των ηλικιών.
Σε τυχόν ανίχνευση σπορίων σε νεαρές μέλισσες η κατάρρευση
είναι μεγάλη και η θεραπεία επείγουσα.
Δεν υπάρχουν διαρροϊκά κόπρανα.
Αν υπάρξει θεραπεία σε προσβεβλημένο μελίσσι πρέπει να
γίνει με ραντισμό γατί οι μέλισσες με νοζεμίαση πνίγονται
στον τροφοδότη.
Η μεγαλύτερη προσβολή παρουσιάζεται το μήνα Δεκέμβριο.
Πρόταση:
Νέες βασίλισσες,θερμομόνωση και προσήλια μέρη το χειμώνα,
γύρη και ανανέωση πληθυσμού το φθινόπωρο και τοποθετούμε
χωριστά τα μικρά από τα μεγάλα η και αυτά που προέρχονται
από πεύκο το χειμώνα.

Χαράλαμπος Βαχλιώτης Μόσχο ωραία όλα αυτά για την σερανα..ή σερανα είναι εδώ και θα μείνει από ότι δείχνει, μία παρηγοριά είχε ο κόσμος την θυμολη εχθες απελπισες τους πάντες πως η θυμολη όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά ίσως επιδηνωνη την κατάσταση, βάση των λεγόμενων σου πάντα..
Και τώρα στο ζουμί της υπόθεσης,, λες κάτω από κάποιες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί θεραπεία, ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ??

Mosxos Ntionias Είναι ασθένεια και απαιτείται συνδυασμένη πρόληψη και θεραπεία.Η διάγνωση είναι εύκολη και τα προληπτικά μέτρα αποδίδουν.Το φουμιντιλ είναι προσωρινή λύση ανάγκης γιατί η ασθένεια επανέρχεται ένα μήνα μετά τη θεραπεία και μάλιστα πιο επιθετική.Δεν προσβάλλει εύκολα τις βασίλισσες και οι κηρήθρες απαλλάσσονται από τα σπόρια το χειμώνα με την ψύξη.  Μια εβδομάδα στο ψυγείο καταστροφή του 60% Μια εβδομάδα κατάψυξη καταστροφή του 95%.

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. δεν καταλαβα δραστηκο σκευασμα κατά της νοζεμα δεν υπαρχει τελικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αρχή είπα οτι ειστε σοβαρό σαιτ ....τελικα εκτος απο φθηνες αντιγραφες λογω ελειψης φαντασιας-δημιουργικοτητας δεν βλεπω κατι αλλο...... κριμα πραγματικα........!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό είναι ο Μόσχος να διαβάζει καλύτερα και να αποδίδει πιο σωστά τα επιστημονικά άρθρα πριν δημιουργεί εντυπώσεις και πανικούς. Η συγκεκριμένη έρευνα που αναφέρει Pest Management Science 24/6/2013 Lethal and syb-lethal effects of thymol on honeybee larvae reared in vitro" αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην ανάπτυξη του γόνου των μελισσών από τη θυμόλη σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο και όχι στον αγρό. Οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από 1 έως 300 mg/ml ενώ εμείς χρησιμοποιούμε 0,066 mg/ml (1 γρ/15 Λίτρα). Ta 10 mg θυμόλης που βρέθηκαν στο κερί ήταν σε βιολογικό κερί που χρησιμοποιήθηκε το Apiguard και όχι καταπολέμηση εναντίον Νοσεμίασης. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι ακίνδυνες για τις μέλισσες. Οσο αφορά την ουσία βιτελλογενίνη, υπό φυσικές συνθήκες υπάρχει μόνο στις οικιακές μέλισσες και απουσιάζει από τις συλλέκτριες, δεν είναι σημαντική στη φυσιολογία της μέλισσας. Οπως και να έχει όμως το θέμα, στην επιστημονική έρευνα δεν βρέθηκε ότι η θυμόλη επηρεάζει την ουσία αυτή. Εδώ ο Μόσχος ξέχασε να μας γράψε ότι η ερευνα έγινε με το Apiguard και Thymovar και όχι με το τρόπο που καταπολεμούμε τη νοσεμίαση. Εάν χρειαστεί θα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μυρμηκικό εναντίον της βαρρόα το καλοκαίρι; Καλά θέλεις οι άνθρωποι να χάσουν τα μελίσσια τους; Γιατί δεν τους λες καλύτερα αυτό που χρησιμοποιείς εσύ και προτείνεις άλλα αντί άλλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μονο στο εργαστιριο καταστρεφετε το μικροβιο η μονι θεραπια σε μελισι που ασθενι ειναι το φουμιντιλ και ολα τα αλα ειναι βοιθιτικα να καθαρισι το εντερο τις μελισας και να το θορακισι με καλιτερο σκεβασμα τιν αλοε βερα με σιμπλεγμα βιταμινον να σιμιοσο αν ενα μελισι εχι νοσεμιασει το κεμε ζοντανο καλιτερα να κλεμε ενα παρα ολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ Φουμιντίλ είναι καρκινογόνο και επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και όσοι το χρησιμοποιούν είναι εγκληματίες. Οι αμερικάνοι και οι καναδοί το χρησιμοποιούν αλλά το μέλι στις χώρες τους θεωρείται γλυκαντική ουσία και όχι φυσικό αγνό προιόν. Η αλόη βέρα βοηθά μόνο τον πλασιέ της που εκμεταλεύεται την άγνοια του μελισσοκόμου για να πουλήσει ένα άχρηστο για τη μελισσοκομία προιόν. Με τις ιδέες που έχει ο 10:14 καλύτερα είναι να καύσει ζωντανά όλα τα μελίσσια του (εάν έχει) γιατί είναι επικίνδυνος για τη μελισσοκομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ ΡΙΧΝΕΙ Ο ΜΟΣΧΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εάν βρεθεί στο μέλι του ΦΟΥΜΙΝΤΙΛ θα κατηγορήσουν όλο το ελληνικό μέλι για επικίνδυνο και τότε τι θα κάνουμε; Αφού ξέρει αγγλικά γιατί δεν διαβάζει στο διαδίκτυο τις επιστημονικές εργασίες που γράφουν πόσο επικίνδυνο είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αλοε βερα καθαριζι το εντερο το ανθροπου σε 10 μερες και τις μελλισας σε τεσερις τι χρισιμοπιο 10χρωνια στα μελισια και σιστινο ανεπιφιλακτα και οσει λενε οτι δεν κανει δουλια στο εντερο τις μελισας εξιπιρετουν συφεροντα αλον σκεβασματον να σιμιοσο και κατι τελεφτεο δεν φτανι να εχις το σουπερ φαρμακο και οτι αλο για μια θεραπια πρεπι να ξερις και να το χρισιμοπιης οπιος θελι σιβουλι για χρισει τις αλοε πανο στα μελισια fb νικος λεφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά οι πλασιέ της Αλόη Βερα έχουν και τα τσιράκια τους. Καλές πουλήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!