Widget Recent Post No.

Φτιάχνοντας μελίσσι με δύο βασίλισσες: Μέθοδος για αύξηση παραγωγής!



Πολλοί μελισσοκόμοι ενώνουν μελίσσια για να φτιάξουν δυνατότερα σμήνη που να συλλέγουν περισσότερο μέλι. Έχουμε ακούσει πολλές τεχνικές όπου για να φτιάξουμε μεγάλα μελίσσια παίρνουμε και τους δίνουμε extra γόνους ή ενώνουμε πλυθησμούς, όμως ο παρακάτω τρόπος είναι λιγάκι διαφορετικός. Δηλαδή ενώνουμε δύο διαφορετικά μελίσσια και κρατάμε τις βασίλισσες και των δύο, πράγμα που κάνει το μελίσσι μας πραγματικά ισχυρό με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Ενώνοντας δύο μελίσσια με δύο βασίλισσες να γεννάνε ταυτόχρονα, μπορούμε να φτιάξουμε διπλάσια μελίσσια απο ότι θα είχαμε αυτή τη περίοδο, και αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν τριπλάσιο μέλι!!!


Γράφει ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου απο το ΑΠΘ...
Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έντονης δραστηριότητας του μελισσιού την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Τοποθετείστε το ένα μελίσσι πάνω από το άλλο και ενδιάμεσα βάλτε μια σήτα αερισμού (η σίτα πρόπολης βολεύει καλά) ώστε οι μέλισσες να μην επικοινωνούν αλλά οι οσμές να μεταφέρονται στα δύο μελίσσια. Το πάνω μελίσσι θα πρέπει να έχει κάποια είσοδο για να μπορούν οι μέλισσες να πετάνε (πχ ένα πετραδάκι εκεί που ενώνει το καπάκι και ο όροφος, έτσι ώστε να μένει κενό 1cm).

Μετά από 2 ημέρες απομακρύνατε την σήτα αερισμού και τοποθετείστε στη θέση της διπλό βασιλικό διάφραγμα και εφημερίδα συνένωσης με μερικές τρύπες (τα δύο διαφράγματα να απέχουν μεταξύ τους 1-2 εκ.). Κλείστε την πάνω είσοδο ώστε τα δύο μελίσσια να συνενωθούν και να κρατήσουν και τις δύο βασίλισσες.

Αργότερα εφόσον τα μελίσσια δυναμώσουν χρήσιμο είναι να παραβάλετε μεταξύ των δύο ορόφων ένα άδειο πάτωμα με κτισμένες κηρήθρες. Με τον τρόπο αυτό θα συνενώσετε τα δύο μελίσσια και θα κρατήσετε και τις δύο βασίλισσες. Η επέμβαση αυτή δεν εφαρμόζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια