1. Νοσεμίαση
Πρόκειται για μια ασθένεια που δεν φαίνεται εύκολα στα μελίσσια, και μπορεί να υποβόσκει, να σκοτώνει τις μέλισσες με αποτέλεσμα να πέφτει ο πλυθησμός και εμείς να μην γνωρίζουμε τίποτα. Συνήθως ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσουμε την ασθένεια, είναι η μείωση του πλυθησμού, για παράδειγμα όταν έχουμε ένα 7άρι μελίσσι και ξαφνικά έχει καταλήξει με 3 πλαισιάκια, και συμβαίνει σε αρκετά μελίσσια. Η νοζεμίαση ταλαιπωρεί τα μελίσσια τις περιόδους που έχει υγρασία, βροχές και κλείνονται μέσα, χωρίς να λειτουργεί το έντερο τους, δηλαδή να μην ενεργούνται. Τέτοιες εποχές είναι κυρίως το Χειμώνα το Φθινόπωρο αλλά και νωρίς την Άνοιξη. Ο μελισσοκόμος που θέλει να απαλλαχθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα απο τη νοζεμίαση, μπορεί να κάνει πρόληψη δίνοντας σιρόπι με θυμόλη μια φορά την Άνοιξη και μια φορά το Φθινόπωρο! Περισσότερα για τη πρόληψη εδώ
2. Βαρρόα
Αυτός είναι ο χειρότερος εχθρός, που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιες απώλειες! Μεταδίδοντας διάφορες ασθένειες η βαρρόα θεωρείτε ο φονέας των μελισσιών μας. Μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του πλυθησμού - εφόσον οι μέλισσες ζούν πολύ λιγότερο - μείωση του γόνου, νεκρό γόνο, σηψηγονίες, ασκοσφαίρωση, νοζεμίαση, και ότι άλλο πάει ο νούς. Μελίσσι με βαρρόα είναι πολύ αδύναμο και επιρρεπής σε όλες τις ασθένειες τα μικρόβια τους μικροοργανισμούς και τα βακτήρια! Δεν είναι καθόλου παράξενο να χάνονται μελίσσια λόγω της βαρρόα, αλλά το πιο συχνό είναι τα αδύναμα μελίσσια και η πτώση του πλυθησμού, ειδικά το φθινόπωρο που τα μελίσσια βάζουν την δύναμη τους να αναπτυχθούν, και έχουν υψηλή προσβολή απο ακάρια.
3. Το μελίσσι κλειστηκε απο κακό καιρό στα βουνά και στρεσαρίστηκε.
Είναι συχνό να πέσει ο πλυθησμός του μελισσιού απο έντονο στρές και πείνα, όταν το κλείνει ο καιρός. Μετά απο πολυήμερη βροχόπτωση και κακοκαιρία τα μελίσσια μειώνουν δραματικά την εκτροφή του γόνου, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, στρεσσάρονται αδυνατίζουν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βρίσκουμε μικρότερα μελίσσια. Πολύ μικρότερα. Για παράδειγμα έχουμε τον Μάρτιο ένα 7άρι μελίσσι, και επειδή επι 15 μέρες βρέχει, αρχές απριλίου αντί να πάρει δεύτερο πάτωμα είναι 5 πλαίσια. Το έχουμε δεί να συμβαίνει και αυτό σε δύσκολες χρονιές! Άλλο παράδειγμα στον έλατο, πιάνει κρύο τα μελίσσια δεν πετάνε, δεν υπάρχει τροφή, και έχουμε γρήγορη μείωση πλυθησμού
4. Ξηρασία και ελλειψη τροφης
Έντονη έλλειψη γύρης και νέκταρος λόγω ξηρασίας μπορούν να οδηγήσουν τα μελίσσια σε μείωση πλυθησμού. Η βασική τροφή του γόνου είναι η γύρη και το νέκταρ, και χωρίς αυτά τα δύο τα μελίσσια δεν αναπτύσσονται. Νέες μέλισσες δεν γεννιούνται οι παλιές ψωφάνε, συνεπώς είναι απολύτως φυσικό να βρούμε μικρότερα μελίσσια.
4. Κακοί χειρισμοί
Σε αυτό το τομέα υπάρχουν τόσα πολλά που πρέπει να πω, που δεν θα με έφταναν 10 σελίδες. Καταρχήν μελίσσια που γίνονται με τροφοδοσία, και πολύ ταίσμα, αδυνατίζουν αργότερα πολύ εύκολα. Δηλαδή αν οι μέλισσες σε μικρή ηλικία τρώνε ζάχαρη αντι για μέλι, ζούν λιγότερο, δηλαδή αντί για 50 μέρες ζούν 30 - μπορεί και λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι τα υπερ-τροφοδοτημένα μελίσσια ξεφουσκώνουν απο θέμα πλυθησμού απότομα, και ίσως ο μελισσοκόμος απωρήσει το γιατί. Άλλος κακός χειρισμός είναι οι σφήνα μέσα στον γόνο. Δεν σπάμε τον γόνο στα μικρά μελίσσια για κανένα λόγο, δίνουμε τροφούλα, φροντίζουμε να έχουν και ανθοφορία και περιμένουμε να αναπτυχθούν. Σπάζοντας τον γόνου του μελισσιού μπορούμε να έχουμε αντίστροφα αποτελέσματα πολλές φορές.
5. Φυτοφαρμακα.
Αυτός είναι ένας ύπουλος εχθρός που μπορούμε να τον καταλάβουμε εύκολα απο τις νεκρές μέλισσες στην είσοδο του μελισσιού. Ένα μελίσσι κατευθείαν μετά απο δηλητηρίαση χάνει το μεγαλύτερο μέρος απο συλλέκτριες, πέφτει ο πλυθησμός. Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε περιοχή, αλλά και αυτό δεν ενδείκνυται εφόσον πρέπει να περάσει απο το στάδιο του στρέσ το μελίσσι μας. Αν η δηλήτηρίαση δεν είναι μεγάλη το μελίσσι ανακάμπτει γρήγορα. Ένας λόγος που βρίσκουμε μισά τα μελίσσια λοιπόν είναι τα φυτοφάρμακα, τα οποία στις μέρες μας πέφτουν όλες τις εποχές, και όλες τις περιόδους, οπότε μεγάλη προσοχή.
2 Σχόλια
MΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΑΝ Η ΘΥΜΟΛΗ ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ[1,5 ΚΙΛΑ] ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ[ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ]
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φαρμακοποιός της γειτονιάς σου, μπορεί να ξέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!