Widget Recent Post No.

Υπάρχει και πιο εύκολος να σώσουμε το αρρενοτόκο μελίσσι


Υπάρχει και πιο εύκολος για να δώσουμε γονιμοποιημένη βασίλισσες σε αρρενοτόκο μελίσσι. (δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε την κυψέλη, ούτε να ετοιμάσουμε κάποια άλλη που θα βάλουμε στην θέση της) τρόπος που δουλεύει 100%.
1. Αφαιρούμε όλα τα πλαίσια από την κυψέλη τινάζοντας τις μέλισσες μέσα στην κυψέλη. Τα πλαίσια με τον κηφηνογόνο τα βάζουμε στην κατάψυξη και τα δίνουμε αργότερα σε πολύ δυνατά μελίσσια, ή τα καταστρέφουμε, δεν βρίσκω το λόγο να επιβαρύνω με βαρρόα τα άλλα μου μελίσσια με αντάλλαγμα κηφήνες... Τα πλαίσια με μέλι-γύρη τα βάζουμε σε άλλο μελίσσι και θα τα επιστρέψουμε στο πρώην αρρενοτόκο αργότερα.

2. Τοποθετούμε 2 πλαίσια με φύλλο, άχτιστα (σημαντικό να είναι άχτιστα, αλλιώς οι ψευδομάνες εργάτριες θα συνεχίσουν το έργο τους...)

3. Πάνω στα πλαίσια βάζουμε την μάνα με κλουβάκι και σπάμε το πορτάκι κατευθείαν, δεν χρειάζεται να περιμένουμε...

4. Δεν τροφοδοτούμε! Καλά διαβάσατε, ΔΕΝ τροφοδοτούμε αμέσως, δεν θέλουμε οι μέλισσες να χτίσουν τα φύλλα γρήγορα (βλέπε 2).

5. Δεν ενοχλούμε για μια εβδομάδα.

Έτοιμο!
Αν θέλουμε να είμαστε άριστοι, τότε αφού έχει γίνει αποδοχή, τροφοδοτούμε (προαιρετικό) και επιστρέφουμε τα πλαίσια με μέλι-γύρη που πήραμε από το μελίσσι αρχικά. αν θέλουμε προσθέτουμε και άδειες χτισμένες κερήθρες, ή και 1 πλαίσιο γόνο ανοιχτό, όσο πιο νέας ηλικία γίνεται, αν βρούμε γόνο ηλικίας κάτω των 7 ημερών (από αυγό, να μην έχει μπει το βαρρόα μέσα) τόσο το καλύτερο, το μελίσσι προφανώς να έχει τροφές αλλά και τον απαραίτητο πληθυσμό να φροντίσει το γόνο...
Δεν χάνουμε την ευκαιρία, πριν ο γόνος της νέας μάνας φτάσει τις 7 ημέρες να κάνουμε μια θεραπεία για βαρρόα με κάποιο οργανικό οξύ. Προσωπικά πάντα κάνω θεραπεία με οξαλικό όταν ελέγχω τις νέες μου παραφυάδες για γονιμοποίηση της νέας μάνας, τότε που αν κόψουμε με μόνο σφραγισμένο γόνο θα βρούμε μόνο αυγά (ή γόνο 5-6 ημερών) και το βαρρόα όλο πάνω στις μέλισσες. Δεν έχω χάσει ποτέ καμία νέα μάνα και οι παραφυάδες αυτές με σχεδόν μηδενικό φορτίο βαρρόα ξεκινάνε με τις καλύτερες προυποθέσεις.
Αυτά.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. ΠΑΝΟΣ απο ΚΡΗΤΗ17 Μαΐου 2016 στις 9:43 μ.μ.

    Αν καταλαβα καλα, βαζουμε δυο πλαισια ακτιστα και μεσα στην κυψελη να μη υπαρχει τιποτε αλλο . Αν υπαρχει αρρενοτοκο μελισσι με πληθυσμο οκτω πλαισια (σφυχτο οκτω), μηπως ειναι λιγα τα δυο ακτιστα, ή μπορουμε να βαλουμε ακομα αλλα δυο για να τα πατανε ?... Σωστα το αναφερεις για την varroa, ειναι παντα η ευκαιρια να γινει καταπολεμιση, οποια εποχη και ας ειναι. ΠΑΝΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο μπορείς να βάλεις παραπάνω άχτιστα, και να ξέρεις ότι η μέθοδος πιάνει και σε μεγάλα μελίσσια. Αλλά μη βάλεις 8, βάλε 4... Επίσης αν πρόκειται για τόσο μεγάλο μελίσσι, βάλε και κηρόπανο από πάνω με μια τρύπα εκεί που θα είναι το κλουβί της βασίλισσας (να παίρνει αέρα το κλουβάκι) γιατί μπορεί το μελίσσι να πιάσει στο καπάκι και να αγνοήσει τα πλαίσιά σου. Το κηρόπανο θα το αποτρέψει από το να πιάσει το καπάκι.

    Βέβαια και να πιάσει το καπάκι δεν είναι πρόβλημα, όταν πας να το επιθεωρήσεις έχε μαζί σου ένα συρματωμένο πλαίσιο χωρίς φύλλο, αν τυχόν πιάσει στο καπάκι, κόψε τις κηρήθρες που χτίσανε στο καπάκι και κόλα τες στο συρματωμένο πλαίσιο και βάλε το στο κέντρο. Το πλαίσιο αυτό θα βγεί κακοχτισμένο αλλά θα το ξεφορτωθείς αργότερα σε κάποια νομή βάλε το πάνω ή κοίτα καθώς μπαίνει ο χειμώνας να το τραβήξεις στην άκρη της φωλιάς μέχρι να το βρείς χωρίς γόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΝΟΣ απο ΚΡΗΤΗ18 Μαΐου 2016 στις 11:33 μ.μ.

    Φιλε ανωνυμε, σ' ευχαριστω για την προθυμια σου να απαντησης στην απορια μου και να μου δωσεις καποιες οδηγιες για τον τροπο που πρεπει να χειριστω την αρρενοτοκια του μελισσιου αυτου. Το μελισσι αυτο ειναι αρρενοτοκο σαραντα ημερες περιπου. Αυτο το μελισσι μεταφερθηκε μαζι με αλλα τριαντα διπατα για συλλογη ανθοφοριων και περαιτερω αναπτυξη σε περιοχη με πευκα που σε λιγο καιρο περιμενουμε μελιτοφορια. Η μανα ηταν απριλιου 2015 με ικανοποιητικες επιδοσεις. Απο την μεταφορα και μετα εχω κανει τρεις επιθεωρησεις και δεν πηρα χαμπαρι οτι δεν ειχε μανα.!!! Συνηθως στα αρρενοτοκα μελισσια τιναζα τον πληθυσμο εικοση μετρα μακρυα κατα την συνηθη πρακτικη. Μου αρεσει να εφαρμοζω νεες μεθοδους μελισσοκομικου ενδιαφεροντος ( οχι ομως τραβηγμενες). Διαφωνω ομως για τη χρηση του κηροπανου γιατι. Τι κερια να προλαβουν να κτισουν αφου αρχικα δεν ταιζονται καθολου και εκτος αυτου το μελισσι αυτο ειναι στο μελισσοκομιο μου μαζι με αλλα μικροτερα που και αυτα σε εικοση ημερες γινονται δεκαπενταρια και πανε και αυτα στα πευκα. Το αρρενοτοκο λοιπον θα επιθεωρηται τακτικα και θα αναπτυχθει κανονικα με την συνηθη πρακτικη. Και παλι σ'ευχαριστω . .ΠΑΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάνο, τα κεριά εσύ είπες να βάλεις τόσα για να πατάει κάπου το μελίσσι... Η αλήθεια είναι ότι το πλαίσιο το βάζουμε για να στηρίξουμε το κλουβάκι. Πίστεψέ με ότι θα αρχίσουν να χτιζουν άσχετα που δεν έχουν προμήθειες. Με ότι μέλι έχουν στον πρόλοβό τους και ότι βρουν απ έξω. Αν δεν βάλει πανί να τις κρατήσεις κάτω, στο 8άρι μελίσσι που αναφέρεσε σε 6-7 μέρες θα βρεις 3-4 μικρές κηρήθρες(στο 1/4 -1/5 του μεγέθους του πλαισίου), κάνε το και θα δεις :) Το αρρενοτόκο που είναι τόσο καιρό αρρενοτόκο δεν αποδίδει στις νομές.
    Εγώ δεν σου είπα να περιμένεις να χτίσει τα πάντα... διάβασε καλύτερα φίλε μου, σου είπα να βάλεις 2 φύλλα μέχρι να γίνει αποδοχή της μάνας και μετά να του επιστρέψεις τα δικά του τα αρχικά. Να του δώσεις χώρο (κενές κηρήθρες), να του δώσεις άκόμα και κανένα γόνο ανοιχτό, τροφοδοσία μετά τις 6 μέρες... αν δεν στάζει ο τόπος έξω, αυτά σου είπα, όχι να περιμένεις να χτίσει τα άχτιστα.... Θα χτίσει ένα κομματάκι λίγο στην αρχη, να γίνει αποδοχή της μάνας, να βάλει 100 αυγά... και μετά κάνε ότι θες...

    Τελοσπάντων, ότι μπορεί να ερμηνεύσει ο καθένας και ότι καταλαβαίνει... Τα πράγματα είναι απλά, θέλει να τα σκεφτόμαστε όμως και λίγο, γιατί κα΄νουμε τι και να μην το κάνουμε μηχανικά ή γιατί έτσι μας είπαν χωρίς να καταλαβαίνουμε τίποτα...

    Φιλικά,
    Αντρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΝΟΣ απο ΚΡΗΤΗ19 Μαΐου 2016 στις 10:38 μ.μ.

    Aντρεα, παλι σε ευχαριστω που απαντας, αλλα στο τελευταιο σχολιο σου διακρινω καποια ταραχη αν οχι επιθετικοτητα!!!. Δεν ξερω πως ερμηνευεις αυτα που διαβαζεις, αλλα ομολογουμενως με βοηθησες πολυ με τις υποδειξεις σου......... Τον επιλογο στο τελευταιο σχολιο σου τον ΑΠΟΡΡΥΠΤΩ χαρακτηριζωντας τον ως αγενη και νομιζω πως δεν σου ταιριαζει ο χαρακτηρισμος αυτος. ΠΑΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ¨Ολα αυτά αν κατάλαβα καλά θα γινουν για να σώσουμε ενα αρρενοτόκο μελίσσι και θέλω να κάνω την εξης ερώτηση. Αν συνενώσουμε το αρρενοτόκο μελίσσι με ένα άλλο που έχει καλή βασσίλισσα και ύστερα από μερικές ημέρες το ενισχυμένο μελίσσι που θα προκύψει το διαιρέσουμε αφήνοντας το ορφανο κομμάτι να φιάξει νεα βασίλισσα δεν θα έχουμε πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάνο συγνώμη δεν ήθελα να είμαι αγενής, δεν είχα τέτοια πρόθεση, τώρα που το ξαναδιάβασα ναι μπορεί να παρεξηγηθεί εύκολα αυτό που έγραψα. Αυτό που ήθελα να πω στην τελευταία παράγραφο ήταν ότι, ξέρεις, μπορεί να μας λένε 10 πράγματα, εμείς όμως που έχουμε μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο να κάνουμε τα πράγματα, εμείς που ξέρουμε την κατάσταση στο μελισσοκομείο μας κτλ, συνδυάζουμε αυτά που διαβάζουμε με άλλα δικά μας δεδομένα και τελικά πράττουμε όπως κρίνουμε... Ενώ πρέπει να σκεφτούμε πρώτα γιατί μας λέει αυτό που μας λέει αυτός που μας το λέει. Να απομονώσουμε λίγο το συγκεκριμένο πρόβλημα και να καταλάβουμε τον κάθε χειρισμό τι σκοπό έχει. Συγνώμη πάντως, δεν ήθελα να σε προσβάλω.

    Κώστα, αν συνενώσεις υπάρχει πιθανότητα οι ψευδομάνες να σκοτώσουν την βασίλισσα του κανονικού μελισσιού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΑΝΟΣ απο ΚΡΗΤΗ20 Μαΐου 2016 στις 8:43 μ.μ.

    Φιλε Ανδρεα, σε συγχαιρω γιατι παλι μου απαντας και δευτερον το οτι διαβασες ξανα τα σχολια και καταλαβες οτι κατι δεν παει καλα. Ειναι χαρακτηριστικο μεγαλου ανδρα να ζητα συγνωμη και αυτο το εκτιμω ιδιαιτερα. Εγω παντως σου ειμαι υποχρεος για τις λυσεις που μου εδωσες στο σχετικο προβλημα με το αρρενοτοκο μελισσι..... ΜΕ ΕΚΤΙΜΙΣΗ ΠΑΝΟΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!