Ποσό σημαντική είναι η ρύθμιση της υγρασίας για την θανάτωση του κηρόσκωρου στους ψυκτικούς θαλάμους όπου τοποθετούνται οι κηρήθρες μετά τον τρύγο;
Απάντηση...
Για τη θανάτωση του κηρόσκωρου η παρουσία υγρασίας δεν παίζει κάποιο ρόλο. Όλες οι μορφές του θανατώνονται άσχετα με την παρουσία υγρασίας η οποία άλλωστε σε θερμοκρασίες κάτω από -4ο C μετατρέπεται σε πάγο. Η υγρασία όμως των ψυκτικών θαλάμων παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιεινή της κηρήθρας.
Μόλις τοποθετηθούν τα πλαίσια και πριν να πέσει η θερμοκρασία, η υγρασία επικάθεται στις κηρήθρες, στερεοποιείται και αργότερα μετά την απομάκρυνση των πλαισίων υγροποιείται και προκαλεί μούχλα στις κηρήθρες. Γι’ αυτό στις περιπτώσεις αυτές είναι προτιμότερο να βάλετε τις κηρήθρες στο ψυκτικό θάλαμο μέσα σε πλαστικές σακούλες ώστε να τις προφυλάξετε από την υγρασία.
Παρακαλώ ενημερώστε με από πού να προμηθευτώ το σκεύασμα Β401 που προτείνετε εναντίον του κηρόσκωρου.
Απάντηση...
Το Β401 είναι εγκεκριμένο σκεύασμα εναντίον του κηρόσκωρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην αποθήκη όσο και μέσα στην κυψέλη. Οι κηρήθρες θα πρέπει να ψεκαστούν καλά ώστε να προστατευθούν από το κηρόσκωρο. To σκεύασμα το εμπορεύεται η μελισσοκομική εταιρεία ΑΝΕL STANDARD Ε.Ε. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ& ΣΙΑ απ’ όπου και μπορείτε να το προμηθευτείτε.
Μπορεί το θειάφι να χρησιμοποιηθεί μέσα στην κυψέλη για να θανατωθεί ο κηρόσκωρος;
Απάντηση...
Όχι. Το θειάφι χρησιμοποιείται μόνο στην αποθήκη για την προστασία των άδειων κηρηθρών και ποτέ μέσα στην κυψέλη. Όταν το μελίσσι έχει τόσα πλαίσια όσα μπορεί να καλύψει, αυτοπροστατεύεται και διώχνει τον κηρόσκωρο. Μην αφήνετε λοιπόν περισσότερα πλαίσια στο μελίσσι για να μην έχετε προβλήματα από τον κηρόσκωρο.
Στον Καναδά για να αντιμετωπίσουν τον Κηρόσκωρο χρησιμοποιούν μια πρακτική που όπως ισχυρίζονται «δουλεύει εξαιρετικά καλά». Μήπως έχετε σχετικές πληροφορίες ώστε να αξιοποιήσουμε και εμείς αυτή την δυνατότητα;
Απάντηση...
Πράγματι στο σχετικό διαδικτυακό κόμβο αναγράφεται η παρακάτω σχετική πληροφορία.
Σε ένα δίλιτρο πλαστικό μπουκάλι με πώμα, δημιουργούν μια τρύπα διαμέτρου 3-4 εκατοστά στη βάση του λαιμού. Τοποθετούν μέσα σ’ αυτό ένα ποτήρι νερό, μισό ποτήρι ξύδι, ένα με μισό ποτήρι ζάχαρη και μια φλούδα μιας μπανάνας. Αφήνουν το μίγμα 3-4 ημέρες να «στρώσει» και όταν ένα έτοιμο το κρεμούν μαζί με άλλα ίδια κοντά στις κυψέλες.
Το διάλυμα αυτό προσελκύει όχι μόνο τον κηρόσκωρο αλλά και τις σφήκες. Απομένει λοιπόν να δοκιμαστεί την κατάλληλη εποχή (Άνοιξη-Καλοκαίρι).
Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!