Φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για το μέλι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη την άνοιξη (βροχή, κρύο, αέρας), οι οποίες δεν ευνόησαν την παραγωγή. Πολλά προβλήματα υπήρξαν με το μέλι πορτοκαλιάς, ενώ μεγάλη μείωση αναμένεται να έχουμε και στα ανοιξιάτικα ανθόμελα, που αυτή την εποχή παράγονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
Ένα ακόμη πρόβλημα για τους μελισσοκόμους είναι ότι αν και υπάρχει νομικό πλαίσιο που αναφέρει ότι θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η χώρα προέλευσης, ωστόσο αυτό δεν εφαρμόζεται. «Γίνονται ελλιπείς έλεγχοι, αφού οι ελεγκτικοί οργανισμοί είναι πολλοί και όχι κατάλληλα επανδρωμένοι», υποστηρίζουν οι μελισσοκόμοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι «ελληνοποιήσεις» και να καθηλώνονται οι τιμές παραγωγού.
«Τις επόμενες ημέρες, που αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός, θα φανεί πως θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή έλατου», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Μετά το έλατο θα ακολουθήσουν τα βαμβάκια και ο ηλίανθος, ενώ στη συνέχεια θα έχουμε την παραγωγή πευκόμελου. Όσον αφορά το θέμα των τιμών η αγορά αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.
«Το αρνητικό είναι ότι και στη νέα ΚΑΠ παραμένει εκτός των ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις) η μελισσοκομία παρά τις προσπάθειες που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ευρωπαίων μελισσοκόμων», προσθέτει ο κ. Ντούρας. «Χρηματοδότηση γίνεται μόνο από τα αγροτικά προγράμματα του δεύτερου Πυλώνα (σχέδια βελτίωσης κ.α.). Παραμένουν τα τριετή προγράμματα αντικατάστασης και προώθησης μελιού που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς και τα προγράμματα μικρών νησιών του Αιγαίου».
Για το θέμα των ελέγχων ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ ανέφερε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα είχα μια ομιλία στην Επιτροπή παραγωγής και εμπορίου στη Βουλή για το θέμα των γενετικά τροποποιημένων. Εκεί αναφέρθηκα στο πρόβλημα της έλλειψης ελέγχων στη χώρα μας. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την αναγραφή της χώρας προέλευσης του μελιού. Ακόμη και μέσα στη Βουλή κατά τη συζήτηση της Επιτροπής πουλιόταν μέλι που δεν ανέγραφε τη χώρα προέλευσης. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι όλοι οι έλεγχοι επιτέλους να υπαχθούν στον ΕΦΕΤ και να γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα έχουμε ελέγχους από τις διευθύνσεις εμπορίου, κτηνιατρικής, αγροτικής ανάπτυξης, από τις περιφέρειες κ.α. Όμως επειδή όλες αυτές οι διευθύνσεις δεν είναι καλά στελεχωμένες ουσιαστικά δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι. Αν όλοι οι έλεγχοι συγκεντρώνονταν σε ένα φορέα θα ήταν πιο ουσιαστικοί. Επίσης δεν μπορεί να γίνονται έλεγχοι με συγκεκριμένα ωράρια (ουσιαστικά γίνονται τις ώρες 9 – 1 μ.μ.). Θα πρέπει να γίνονται όλο το 24ωρο έλεγχοι».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
Πηγή: agronews.gr
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!