Widget Recent Post No.

Σκοτώνουμε τις μέλισσες, Δολοφονούμε το μέλλον μας!



Η δραματική μείωση των πληθυσμών των μελισσών, που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, είναι ανησυχητική, δεδομένης της εξάρτησής μας από αυτά τα έντομα-επικονιαστές για τη βιοποικιλότητα και την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Οι εκτρεφόμενες μελιτοφόρες μέλισσες έχουν μειωθεί σημαντικά, λ.χ., κατά 25% στην Ευρώπη μεταξύ του 1985 και του 2005. Η μείωση του αριθμού των μελισσών έχει οδηγήσει σε αυτό που αποκαλείται παγκόσμια «κρίση των επικονιαστών», κατάσταση κατά την οποία περιορίζεται η επικονίαση από τις μέλισσες και αυτό στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της απόδοσης και της ποιότητας των καλλιεργειών.

Νέο πρότυπο
Η βιώσιμη γεωργία, που ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι ο μόνος εφικτός τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση της επικονίασης, αλλά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η βιομηχανική γεωργία, σύμφωνα με νέα έκθεση της Greenpeace. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι μία ποικιλία από είδη άγριων μελισσών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση βιώσιμης παραγωγής από τις καλλιέργειες. Επομένως, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε ένα είδος για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει τροφή στο πιάτο μας κάθε μέρα.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η βιομηχανική γεωργία ενοχοποιείται για τη μείωση του αριθμού των μελισσών και της επικονίασης στις καλλιέργειες και στα άγρια λουλούδια. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων, οι συνεργιστικές αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία των μελισσών, συντελούν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του αριθμού τους, σύμφωνα με την Greenpeace.

Η μείωση των πληθυσμών των μελισσών είναι το αποτέλεσμα του αποτυχημένου μοντέλου της σύγχρονης βιομηχανικής γεωργίας, που βασίζεται στην εντατική χρήση χημικών, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, προωθεί τις μεγάλης έκτασης μονοκαλλιέργειες και αυξάνει διαρκώς την εξάρτηση από λίγες πολυεθνικές εταιρείες για την προμήθεια σπόρων και χημικών φυτοφαρμάκων, αναφέρεται στην έκθεση.

Επιτακτική ανάγκη
Η αυξημένη ανθεκτικότητα των ζιζανίων και των βλαβερών εντόμων, η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, η ρύπανση των υδάτων, οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ευπάθεια στις κλιματικές αλλαγές, καθώς και η απώλεια της βιοποικιλότητας και της προσαρμοστικότητας του περιβάλλοντος, αλλά και της κυριαρχίας στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων, αποτελούν πιεστικούς λόγους για να στραφούμε άμεσα σε οικολογικά αγροτικά συστήματα που σέβονται τη βιοποικιλότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια