Widget Recent Post No.

Ο Μανόλης Δερμάτης απέναντι στο Χάρη Σταμάτη



Από καιρό είχα στο μυαλό να κάνω μια τέτοια ανάρτηση, για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.
Αν τώρα υπάρχουν κάποιοι φίλοι αναγνώστες, που «ελπίζουν» πως θα «απολαύσουν» μια διαμάχη μου με τον αγαπητό μου φίλο και συνεργάτη Χάρη... ε τότε θα απογοητευτούν!

Μετά από την ξεκάθαρη αυτή αρχική μου τοποθέτησή ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν: Αν δεν πρόκειται να διαβάσουμε μια διένεξη... κάποια κόντρα σου με το Χάρη, τότε τι σημαίνει ο τίτλος του άρθρου?

Θα σας τα εξηγήσω όλα με τη σειρά τους, αφού όμως προηγουμένως σας αποκαλύψω πια ήταν η αφορμή που με οδήγησε στην απόφαση να γράψω σήμερα αυτό το άρθρο.
Πριν από λίγες μέρες, σε κάποιο άρθρο που επιμελήθηκε ο Χάρης σχετικά με έναν τύπο πλαστικής κυψέλης, κάποιος «ανώνυμος?» έκανε ένα αγανακτισμένο και άκρως «οικολογικό» σχόλιο, που αν δεν είχε δυο ατοπήματα θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ακόμα και ενδιαφέρον!

Το ένα ατόπημα έχει να κάνει με το γεγονός πως αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και μάλιστα με τρόπο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δυσφημιστικός.
Το άλλο ατόπημα είναι πως ο ανώνυμος σχολιαστής, προσπαθεί να με εμπλέξει εμένα προσωπικά και μάλιστα «εκβιάζοντάς με» στο να πάρω θέση υπέρ των όσων γράφει στο σχόλιό του και άρα ενάντια στα όσα γράφει ο Χάρης στην ανάρτησή του για την πλαστική κυψέλη.

Για να μπείτε όμως στο νόημα όλων αυτών και να δείτε πως επιχειρεί να το κάνει αυτό, σας παραθέτω ολόκληρο το σχόλιο του ανώνυμου αναγνώστη, έχοντας παραλείψει τις λέξεις που αναφέρονται σε ονόματα.

Ανώνυμος είπε...
Άρα, μούφα η ενεργειακή κυψέλη!!!!????
Κυριε Δερμάτη;;;

Πάρτε όλοι πλαστικές, να κονομίσει ο ΧΧΧΧΧΧ!
Δένουν ωράια στο βουνο ε!!! Ζήτω το πλαστικό, το υλικό του μέλλοντος!!!

Όλα τα κατέστρεψε ο άνθρωπος χωρίς κανένα μέτρο στο βωμό του κέρδους. Το τέλος της μέλισσας πλησιαζει και όλοι βάζετε το χέρι σας. και μη μου πείτε βρέθηκε μελίσσι μέσα σε εξάτμιση και άλλα τέτοια φαιδρά! Ο κανόνας είναι η μέλισσα να κατοικει σε φυσικές φωλιές. Τότε η μέλισσα είχε λιγότερο στρεςς και αρα λιγότερες ασθένειες... Μην σας κάνει εντύπωση που οι ασθένειες των μελισσών συνεχώς αποτελούν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν φταίνε μόνο τα εντομοκτόνα, φταίμε και εμείς... 

Ούτε η κυψέλη langstroth με το κινητό πλαίσιο που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι αθώα. Το στρέςς που προκαλείτε στο μελίσσι είναι τεράστιο, και στρεςς σημαίνει πτώση του ανοσοπιοιτικού, που σημαίνει ευαισθησία στις ασθένειες... Α και μη ξεχάσω, οι πλαστικές παίρνουν φώς... η μέλισσα θέλει την φωλιά της σκοτεινή. Τι σημαίνει αυτό; Στρεςς! 

Η πτώση των μελισσών ξεκίνησε από όταν βγάλαμε τα μελίσσια από τα κουβέλια. Και άντε πάει στο καλό αυτό! Ε όχι και πλαστικό!!!!
Και δεν λέω να ξαναγυρίσουμε στα κουβέλια, προς θεού! Αλλά ας το μιμηθούμε! Όπως υποστήριζε και ο Μπίκος ο Θανάσης που δυστυχώς απ ότι έμαθα έφυγε από την ζωή την Κυριακή (Ποσο κρίμα!). Το παν στο μελίσσι είναι η διατήρηση της συνοχής, της επικοινωνίας, δηλαδή των οσμών, αφού οι μέλισσες βάση αυτού (των φερομόνων, του γόνου/τις βασίλισσας) κάνουν ότι κάνουν. 

Πως το ενισχύουμε αυτό; Σφιχτά μελίσσια, σφιχτά μελίσσια, σφιχτά μελίσσια! Στριμώξτε το! Και όπως έλεγε ο Μπίκος, μήπως η 8αρα είναι η λύση;;; Μήπως; Η 8αρα μιμίτε το κουβέλι, η κατανομή της θερμοκρασίας, το φυσικό στρίμωγμα...
Quiz, πόσες κερήθρες φτιάχνει συνήθως ένα μελίσσι στην φύση; Ξανοίγεται μέχρι εκεί που έχει τον έλεγχο... 

Βουρ στο πλαστικό όλοι, και καλά οι νέοι θα ψαρώσουν, που να βάφουν τώρα, που να στοκάρουν... Αλλά οι παλιοί; Επιτρέπεται; Τόσα χρόνια ενασχόλησης δεν έχουν πάρει γραμμή!???
Νιώθω τεράστια απογοήτευση... Άραγε ο ΧΧΧΧΧΧΧ  θα νιώθει καμία ευθύνη;
Και εσύ που τις υποστηρίζεις; Έτσι αβασάνιστα; Νιώθεις καμία ευθύνη; ή όλα για την κονόμα;

Δημοσίευσέ το!
29 Μαϊου 2015 – 12:30 π.μ.

Είτε συμφωνεί κάποιος σε μερικά σημεία αυτού του σχολίου είτε διαφωνεί πλήρως με αυτό, ένα πράγμα έχει σημασία: ο ανώνυμος αναγνώστης έχασε το όποιο δίκιο του με τον τρόπο που αποφάσισε να σχολιάσει.

Κατ αρχάς το γεγονός πως σχολίασε ανώνυμα, χωρίς να προσυπογράψει έστω με το μικρό του όνομα ή με κάποιο ψευδώνυμο... αποδυναμώνει το σχόλιό του.

Δεύτερον, το γεγονός πως πάει να με παρασύρει σε μια αντιπαράθεση με τον Χάρη και μάλιστα με το τρόπο που το κάνει.. υποβιβάζει το πνεύμα του σχολίου του.

Και τρίτον, η αναφορά του σε συγκεκριμένα ονόματα, αποτελεί όχι μόνο απρέπεια αλλά και δυσφήμηση – δηλαδή ποινικό αδίκημα!
Κλείνοντας θα σας παραθέσω την απάντηση που έδωσα στο σχόλιο αυτό του ανώνυμου. 

Αγαπητέ ανώνυμε,
Σχετικά με την ένστασή που διατυπώνεις και σε ότι με αφορά, μιας και επικαλείσαι το όνομά μου, έχω να σου πω τα εξής:

1 Τι δουλειά έχει η Ενεργειακή Κυψέλη με τις πλαστικές? Γιατί κάνεις τέτοιου είδους συγκρίσεις? Η πλαστική είναι πλαστική και από ότι φαίνεται κάποιους τους βολεύει, ενώ η Ενεργειακή είναι αυτό που είναι και έχει και αυτή το δικό της κοινό. Το να συγκρίνεις αυτές τις δυο κυψέλες είναι σα να συγκρίνεις ένα αλεξίπτωτο με ένα αεροπλάνο.... Και τα δυο είναι χρήσιμα και τα δυο χρησιμοποιούνται στον αέρα, μα το καθένα δουλεύει εντελώς διαφορετικά και προσφέρει άλλα πράγματα...

2 Γιατί εσύ και οι άλλοι ανώνυμοι εκφράζετε με τέτοιο μένος την αντίθεσή σας για τις πλαστικές κυψέλες. Σας ανάγκασε κανείς να διαβάσετε το άρθρο και πολύ περισσότερο σας ανάγκασε να τις αγοράσετε? Εγώ στη θέση σας, αν δεν τις γουστάριζα... απλά θα τις αγνοούσα και αυτές και τα σχετικά άρθρα.

3 Όπως θα έχεις παρατηρήσει, τον τελευταίο χρόνο που αρθρογραφώ συστηματικά σε αυτό το blog, εκφράζονται όλες οι γνώμες και παρουσιάζονται όλες οι τάσεις της αγοράς. Νομίζω μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα ποιο μεγάλη έκταση έχουν πάρει οι παρουσιάσεις για τις απλές ξύλινες κυψέλες – και μάλιστα αυτές με τις χαμηλές τιμές – παρά για τις πλαστικές ή τις Ενεργειακές Κυψέλες.

4 Στην περίπτωση που δεχτούμε πως κάποιος συντάκτης έχει συμφέρον και σκοπιμότητα στην προβολή κάποιου προϊόντος και πως από αυτή κερδίζει κάτι... αυτό το θεωρείς επιλήψιμο. Μήπως πληρώνεις κάποια συνδρομή στο blog και μπορείς να εγείρεις απαιτήσεις?
Δεν καταλαβαίνεις και εσύ και οι άλλοι ανώνυμοι, πως οι άνθρωποι που γράφουν σε αυτό και το συντηρούν, ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα από τον πολύτιμο χρόνο τους και είναι λογικό και θεμιτό να προσδοκάνε σε κάποιο άμεσο ή έμμεσο κέρδος?

5 Επειδή ο λόγος σου έχει και πάθος και ουσία, γιατί δεν γράφεις ένα άρθρο σχετικά με όλα αυτά που αναφέρεις στο σχόλιό σου, και να μας το στείλεις για δημοσίευση?
Αν το ύφος του γραπτού σου είναι μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και του νόμου – δεν είναι υβριστικό ή δυσφημιστικό για κάποια συγκεκριμένη εταιρεία - να είσαι σίγουρος πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το δημοσιεύσουμε!

6 Τέλος θα ήθελα για μια ακόμα φορά να παρακαλέσω και εσένα και τους άλλους ανώνυμους, να βάζετε το μικρό σας όνομα ή ένα ψευδώνυμο στα σχόλια σας, απλά και μόνο για να μπορούμε να καταλαβαινόμαστε!
Φιλικά
Μανόλης Δερμάτης
29Μαϊου 2015-8:04 μ.μ.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Κύριε Δερμάτη,

    είμαι ο "Ανώνυμος" που έκανα το παραπάνω σχόλιο. Αντρέα με λένε.
    Νιώθω αγανάκτηση γιατί υποτίθεται ότι εδώ γράφεται και εσέις, και εσείς δεν είστε ο "καθένας" που νομίζει ότι έμαθε την μέλισσα και γράφει δημόσια "παίρνωντας στον λαιμό του" και τους αδαής (δεν το λέω προσβλητικά, όλοι περάσαμε αυτό το στάδιο και μέχρι να χαιρετίσουμε αυτόν τον κόσμο σίγουρα δεν θα τα έχουμε μάθει όλα για τις μέλισσες). Αλλά οι νέοι ψάχνωντε και οι νέοι σήμερα ψάχνωντε στο ίντερνετ. Δεν μπορεί κάποιος συνειδητοποιημένος να προτείνει με τα χίλια ένα προϊόν, χωρίς καμία επιφύλαξη. Λέει ο κύριος Σταμάτης στο συγκεκριμένο άρθρο "μετά από ένα χρόνο δοκιμής...σας τις προτείνω ανεπιφύλακτα". Πείτε μου εσείς, φτάνει ένας χρόνος δοκιμής για να προτείνεις κάτι που έχει να κάνει με την μέλισσα? Ο ένας χρόνος μπορεί να είναι τυχαίος, συγκιριακός, τα δύο χρόνια θα επιβεβαιώσουν, τα 3 χρόνια θα επαληθεύσουν.... Είτε είναι μέθοδος, είτε είναι υλικό, χρειάζεται τουλάχιστον (τουλάχιστον!) 3 χρόνια δοκιμής και επανάληψης, και πάλι δεν είμαστε σίγουροι.

    Όταν λοιπόν βλέπω τέτοια διθυραμβικά σχόλια υπέρ της αδοκίμαστης ακόμα πλαστικής κυψέλης, τα οποία σίγουρα θα προτρέψουν πολλούς νέους που ακόμα δεν έχουν καταλάβει την βαρύτητα του "πως το θέλει η μέλισσα" να την αγοράσουν, δεν μπορώ παρά να αγανακτώ. Γράψε Χάρη μου κάτι απλά θετικό αφού έτσι θεωρείς, γράψε "θετικά τα πρώτα σημάδια της πλαστικής", γράψε κάτι μετρημένο. Μην παρασύρεις κόσμο ακόμα. Αν μετά από 5 χρόνια τελικά αποδηχθεί ότι είναι προβληματικές οι πλαστικές, γιατί πχ το υλικό αποσυντίθεται και περνάει στο μέλι ή στο κερί (όπως φάνηκε και για τις βαμμένες με χρώμα κυψέλες, βλέπε μελισσοκομική επιθεώρηση Μαιού-Ιουνίου αν δεν κάνω λάθος, γερμανική έρευνα), ή γιατί ξεθωριάζει και αφήνει το φώς να περάσει και αυτό στρεσάρει τις μέλισσες και τελικά είναι ευάλωτες σε ασθένειες, κτλ, δε θα νιώθεις καμία τύψη που κάποιος νέος που σε διαβάζει πήγε και αγόρασε 50 πλαστικές και τώρα (υποθέτωντας ότι τελικά δημιουργούν πρόβλημα στις μέλισσες) δεν μπορεί ούτε να τις πουλήσει?? Και δεν μου αρκεί ότι την δοκίμασαν στο εργαστήριο οι κατασκευαστικές, γιατί πολλά πράγματα που εφήυρε ο άνρωπος δοκιμάστηκαν στα εργαστήρια και στην πραγματική ζωή όχι μόνο απέτυχαν αλλά αποδείχτηκαν και επιβλαβή... Όχι;

    συνεχίζεται στο επόμενο σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...

    Ο μελισσοκόμος, πρέπει πρώτα απ'όλα να είναι οικολόγος. Και δεν το λέω με την γενικότητα του όρου που είναι και λίγο "εκφυλισμένος" στις μέρες. Το λέω στην ουσία τις λέξης. Αν καταλάβεις τι είναι αυτό που κάνεις από την στιγμή που έχεις μελίσσια και κοιτάς να ζήσεις από αυτό, επιβάλεται να έχεις οικολογική συνείδηση, αυτά πάνε πακέτο, αλλιώς υποσκάπτεις τις προσπαθειές σου, δεν συνάδει δηλαδή να είσαι μελισσοκόμος και να μην έχεις οικολογική συνείδηση. Πως λοιπόν, αφού καταλάβεις την ισορροπία την αρμονία που πρέπει να επικρατεί στην φύση πας και κάνεις χρήση παραφύσιν υλικών; Ναι ξέρω, τα κάναμε καλύτερα τα σπίτια των μελισσών, τα μονώσαμε...και τα δικά μας σπίτια κάναμε καλύτερα, εσύ είσαι σίγουρος ότι οι αυξημένοι καρκίνοι δεν οφείλοντε στα σύγχρονα μη οικολογικά υλικά δόμησης;
    Από την στιγμή που ζούμε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα όπου τίποτα δεν κινείται αν δεν υπάρχει κέρδος, μην περιμένεις να βγει κανείς να στο πει. Και αν κάποιος βγει, θα το θάψουν, γιατί διακυβέβεται πολύ χρήμα... και για αυτούς, εμείς δεν είμαστε τίποτ' άλλο παρα αναλώσιμα. Καλύτερα μάλιστα γιατί ο υπερπλυθησμός έχει αρχίσει και γίνεται πρόβλημα...(σαρκάζομαι)

    Όταν λοιπόν είδα με πυχαίους τίτλους "Στις πλαστικές κυψέλες της ΧΧΧ έγιναν τα μεγαλύτερα μελίσσια!" ε δεν άντεξα! ΟΚ, η αυτοσυγκράτηση είναι αρετή. Καμμια φορά την επιδεικνύω...

    Ας μας πει και ο κύριος Δερμάτης που έχει χρόνια μελισσοκομικής εμπειρίας με μια πρόταση τι θα συμβούλευε έναν νέο. Με μια πρόταση. Η δική μου πρόταση είναι η εξής:

    Κάνε το όπως το θέλει η μέλισσα και συμβιβάσου μόνο στην δική σου άνεση στο μέτρο που αντέχεις.
    Οι προεκτάσεις αυτού είναι πάμπολλες... Αν θέλετε τις αναλύουμε.

    Αυτά λοιπόν, σας ευχαριστώ που αφιερώσατε ολόκληρο άρθρο για την απάντησή μου σε εκείνη της ανάρτηση για τις πλαστικές και δεν θάψατε το σχόλιό μου όπως αρχικά νόμισα. Σας τιμά, και ενώ το μπλογκ αυτό έπεσε στο ναδήρ στην υπόληψή μου, με την δημοσιοποίηση αυτή θα έλεγα ότι αποκαταστάθηκε.

    Ευχαριστώ,
    Αντρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επίσης κύριε Μανόλη, σχετικά με τα ερωτήματά σας:

    1. Νόμιζα πως η ενεργειακή κυψέλη βοηθά το σμήνος στον καλύτερο έλεγχο της θερμοκρασίας χειμώνα καλοκαίρι και άρα στην πιο πρώιμη ανάπτυξη του. Αρα λογικό να σκεφτεί κάποιος μια τέτοια κυψέλη βοηθά στον να φτιαχτούν "τα μεγαλύτερα μελίσσια". Οχι;

    2. Δεν με ανάγκασε κανένας να διαβάσω το άρθρο αλλά κάποιος πρέπει να κάνει αντίλογο. Δεν βλέπω κανένα σκεπτικισμό στις αναρτήσεις σας για τις πλαστικές, παντού είναι γεμάτο διθυραμβικά σχόλια. Επειδή είμαι συνειδητοποιημένος δεν μπορώ να αφήσω απροβλημάτιστους αυτούς που δεν ξέρουν (δεν είμαι παντογνώστης όχι) να "τρώνε" ότι τους πασάρετε. Και αυτό δεν το κάνω μόνο στην μελισσοκομία, γενικά στην ζωή. Δεν μπορώ να βλέπω πράγματα να συμβαίνουν γύρω μου και να μένω απαθής, πόσο μάλλον όταν θεωρώ ότι τα σχόλια για το συγκεκριμένο θέμα στο μπλογκ αυτό είναι παραπλανητικά. Πρέπει να γίνεται αντίλογος, έτσι προοδεύει ο άνθρωπος. Σκεπτόμενος και όχι καταπίνωντας ότι του πασάρουν.

    3. Σαφώς. Άρα ποιό το πρόβλημα να γίνεται αντίλογος για τις πλαστικές; Ας κάνει κάποιος για τις ξύλινες, σίγουρα έχουν κι αυτές πολλά ελατώματα όσων αφορά την άνεσή του μελισσοκόμου. Το πρόβλημα βασικά εκεί ξεκινάει, οι πλαστικές φτιάχτηκαν με γνόμωνα την άνεση/ευκολία του μελισσοκόμου, την μέλισσα την σκέφτηκε κανείς; Τώρα αν στην προσπάθεια προώθησης βρίσκουμε επιχειρήματα για να αναδείξουμε το πόσο καλό κάνουν οι πλαστικές και στις μέλισσες κατανοητό. Όμως δεν φτιάχτηκαν με γνόμωνα την ευημερία της μέλισσας, γιατί για να είχε γίνει αυτό θα έπρεπε να βγουν στην αγορά μετά παό κάμποσα χρόνια δοκιμής τους ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ με τις καιρικές ιδιαιτερότητές της...

    4. Το καταλαβαίνω. Προσπαθώ να κάνω κι άλλους να το καταλάβουν. Αφού παραδέχεστε έμμεσα ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο διαφήμισης για να βουν τα "έξοδα" του μπλογκ, ή αν θέλετε οι εργατοώρες σας (καταννοώ την ανάγκη απόλυτα!), σε τέτοιες περιπτώσεις άρθρων, ας μην παίρνετε εσείς επίσημα θέση αλλά αφήστε άλλους να κάνουν κριτική. Ή ακόμα καλύτερα, πείτε ότι πρόκειτε για διαφήμιση και από κάτω κάντε το θετικό σας σχόλιο, όμορφο, μετρημένο χωρίς φαμφάρες και απολυτότητες...
    Τέλοσπάντων δεν θα σας πω εγώ πως να το κάνετε, εγώ απλά θα πω, κάντε το λίγο πιο κομψά.


    5. Μπορείτε να θεωρήσετε άρθρο τα πρώτα μου 2 σχόλια.


    Ευχαριστω και πάλι,
    Ανδρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Ανδρέα,
    Μετά από όλα αυτά που γράφεις, εγώ ένα έχω μόνο να δηλώσω: «Ουδέν σχόλιο!»
    Και μια συμβουλή να σου δώσω: Συνέχισε να σχολιάζεις τα πιστεύω σου με τον ίδιο πηγαίο, ρηξικέλευθο αλλά και ευπρεπή τρόπο.
    Θα χαρώ να ξανασχολιάσεις κάποιο άρθρο μου, ακόμα και αν διαφωνείς μαζί μου.
    Σχετικά τώρα με τον υπέρμετρο ενθουσιασμό που, όπως λες, εξέφρασε ο Χάρης για τις πλαστικές κυψέλες, είναι δικαίωμά σου να μη συμφωνείς με όλα αυτά, μα και υποχρέωσή σου να δεχτείς το δικαίωμα των άλλων στην ελεύθερη έκφραση - ακόμα και αν αυτή γίνεται με κάπως υπερβολικό τρόπο!
    Φιλικά
    Μανόλης Δερμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήθελα και εγώ να προσθέσω κάτι με τη σειρά μου. Ασχολούμε με τη μελισσοκομία ένα χρόνο τώρα και ήθελα να κάνω μια καλή οικολογική αρχή. Αγόρασα κυψέλες ξύλινες τις έβαψα με ριπουλίνη νερού τους πάτους επίσης όσο και να με περιγελούσε ο περίγυρος για την σθεναρή άρνησή μου για παντός τύπου μίνια και άλλα χημικά επιβαρυμένα υλικά, με συνέπεια μετά από 5 μήνες να θέλουν πάλι βάψιμο οι γωνίες και άλλα χρήματα φυσικά. Είμαι πολέμιος του πλαστικού και γενικά των πετρελαιοειδών αν και έχω σπουδάσει τεχνολόγος πετρελαίου. Θέλοντας όμως να είμαι αντικειμενικός αγόρασα και μία πλαστική κυψέλη για να έχω άποψη. Αυτό που έμαθα τον χρόνο που πέρασε ήταν ότι κάθε λογής πορώδες επιφάνεια είναι για τη μέλισσα πρόβλημα και εστία μόλυνσης για αυτό και το καλύπτει με πρόπολη , είτε κηρόπανο είναι , είτε κάθετες ξύλινες επιφάνειες ή τοφοδότες. Σε αυτό τον τομέα η πλαστική είναι αξεπέραστη και το σμήνος όχι μονο ευδοκιμησε αλλά ενίσχυσε και όλα τα άλλα , υγρασία δεν είδα ούτε μούχλα (σε αντιθεση με τις ξύλινες) , έχοντας μόνιμα ως ταβάνι πλαστικό τροφοδότη και ως δάπεδο ανοιχτή σίτα.
    Επίσης ξέρω λογω των σπουδών μου ότι τα πετρελαιοειδή αντιδρούν με τα έλαια λόγω παρόμοιας σύστασης , όπως το ελαιόλαδο , μαργαρίνες , λίπη ζωικά, το κερί όμως και το μέλι δεν έχουν παρόμοια σύσταση και ίσως λέω ίσως είναι απρόσβλητα απο τυχόν αλληλεπίδραση με το πλαστικό που κάποια στιγμή θα πολυμεριστεί Όμως θεωρώ ότι έχει δίκιο ο Ανδρέας για την μομφή εναντίων σας , πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και μετρημένοι στα λόγια μας γιατί δεν γνωρίζουμε σε χρονικό βάθος τα αποτελέσματα της πλαστικής κυψέλης που είναι πολλά υποσχόμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!