Τα θυμάρια της περιοχής μου καταστρέφονται από ένα ζιζάνιο που σχηματίζει ένα πλέγμα ιστού γύρω από κάθε φυτό σαν αράχνη και τα πνίγει. Τι είναι αυτό και πώς μπορούμε να σώσουμε τα θυμάρια μας;
Εικόνα 2 : Παράσιτο σε φυτό θυμαριού |
Το φυτό ονομάζεται Κουσκούτα (Cuscuta spp. Dodder) με κοινό όνομα «Λύκος». Υπάρχουν παγκοσμίως πάνω από 150 είδη και είναι ετήσια φυτά που αναπαράγονται με σπόρους ενώ δεν έχουν ούτε φύλλα, ούτε χλωροφύλλη για να φωτοσυνθέσουν. Για το λόγο αυτό παρασιτούν σε άλλα φυτά – ξενιστές από τα οποία απομυζούν τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξή τους (νερό, ανόργανα συστατικά και υδατάνθρακες). Τέτοια φυτά – ξενιστές δεν είναι μόνο τα θυμάρια αλλά καλλωπιστικά φυτά, καλλιεργούμενα όπως το τριφύλλι, οι τομάτες και οι πατάτες αλλά και τα ζιζάνια (εικόνα 3 και 4).
Οι σπόροι της Κουσκούτας φυτρώνουν την άνοιξη και δίνουν μικρούς λεπτούς βλαστούς οι οποίοι όταν ακουμπήσουν το βλαστό κάποιου άλλου φυτού, τυλίγονται γύρω από αυτόν ενώ παράλληλα δημιουργούν μικρές προεκβολές σαν ρίζες οι οποίες εισέρχονται στο εσωτερικό βλαστών και φύλλων προκειμένου να απομυζήσουν θρεπτικά υλικά. Μετά την επικόλληση στο φυτό ξενιστή, ο βλαστός της Κουσκούτα αποκόπτεται από το σημείο που τη συνέδεε με το έδαφος και πλέον αναπτύσσεται γρήγορα εις βάρος του φυτού που έχει προσβάλει. Παράγει μικροσκοπικά άνθη τα οποία θα δώσουν σπόρους που θα πέσουν στο έδαφος και θα βλαστήσουν την επόμενη χρονιά. Οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν για πάνω από 20 χρόνια στο έδαφος.
Ως τρόποι καταπολέμησης είναι σε μικρές προσβολές η απομάκρυνση με το χέρι ακόμα και ολόκληρου του φυτού ξενιστή όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προτού προλάβει να παράγει σπόρο η Κουσκούτα. Σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με μεγάλη προσβολή προτείνεται η χρήση φυτών που δεν αποτελούν ξενιστές του συγκεκριμένου παρασίτου, όπως είναι το καλαμπόκι και το σόργο, αλλά και χειμωνιάτικες καλλιέργειες όπως το σιτάρι, το μπρόκολο και τα όσπρια αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες. Από χημικά σκευάσματα καταπολέμησης, υπάρχουν τα προ- και μετά- φυτρωτικά ανάλογα με το εάν το παράσιτο έχει φυτρώσει ή όχι αντίστοιχα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα : pronamide, trifluralin και pendimethalin. Στην δεύτερη κατηγορία αποτελεσματικά είναι τα : DCPA, pelargonic acid, imazamox, imazethapyr, paraquat και glyphosate.
Εικόνα 3 : Παρασιτικό φυτό Cuscuta και σε ζιζάνιο |
Εικόνα 4 : Τοπική σταθερή ετήσια προσβολή σε συγκεκριμένη έκταση |
Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!