Widget Recent Post No.

Η Νέα νοζεμίαση : Άμεσα συνδεδεμένη με το σύνδρομο κατάρευσης και την εξαφάνηση των μελισσών


Η Νοζεμίαση προκαλείτε απο μικρούς παρασιτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν το έντερο της μέλισσας στο σημείο που απορροφούνται τα θρεπτικά στοιχειά , μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την διάρκεια ζωής σε μεγάλο βαθμό.



Υπάρχουν πολλά ειδη νοζεμίασης ανά τον κόσμο , τα οποία έχουν και τις αντίστοιχες επιπτώσεις στους οργανισμούς που παρασιτούν. η Νοζεμιαση της ευρωπαϊκής μέλισσας φέρει το λατινικό όνομα Nosema Apis ενώ για την μέλισσα της ανατολής Nosema ceranae.

η Νοζεμιαση λοιπόν της ανατολής τεινει να αντικαθιστά την πρώην υπάρχουσα νοζεμιαση που είχαμε στην Ευρώπη και παραμένει άγνωστο το πως έφτασε ως εδώ. Πιστεύετε ότι έχει γίνει μέσα στις δυο τελευταίες δεκαετίες , αλλά κανείς δεν ξέρει σίγουρα πως και πότε έγινε.




Η νοζεμίαση ως μικροοργανισμούς προσβάλλει εκτός από το έντερο και άλλους ιστούς του οργανισμού της μέλισσας. Πηγές αναφέρουν ότι η νοζεμίαση είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα ακόμη και στις ωοθήκες της βασίλισσας. Που μπορεί να εχει ως συνέπεια και την οριστική διακοπή γέννησης αυγών. Κάτι τέτοιο όπως καταλαβαίνετε σημαίνει το τέλος του σμήνους διότι η βασίλισσα θα σταματήσει να γεννά πολλές μέρες πριν χαθεί και έτσι οι μέλισσες δεν θα μπορούν να φτιάξουν μια νέα εφόσον δεν θα υπάρχουν νέες προνύμφες η αυγά.

Επιστήμονες μελέτησαν τους οργανισμούς μελισσών προσβεβλημένων από την νοζεμιαση της ανατολής , και παρατήρησαν ότι ο ιός δεν είχε προσβάλει μόνο το έντερο αλλά και την ευρύτερη περιοχή του οργανισμού ακόμη και το κεφάλι.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως αυτή η Νοζεμιαση της ανατολής κατάφερε να έρθει ως εδώ , και να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα , κάνοντας παρελθόν την νοζεμίαση της Ευρώπης?

Η απάντηση δεν κρύβεται στην ''ανθεκτικότητα'' αυτών των μικρών παρασιτικών μικροοργανισμών άλλα στην ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγικότητα τους. Πειράματα διεξήχθησαν μέσα σε εργαστήρια και παρατηρήθηκε ότι η νοζεμίαση της ανατολής παράγει 8 εκατομμύρια σπόρια ανά ημέρα ενώ της Ευρώπης 4 εκατομμύρια.

Οι επιστήμονες , καταλήγουν οτι και τα δυο είδη νοζεμιασης προσβάλλουν περίπου τους ίδιους ιστούς η διαφορά είναι όμως στο βαθμό που τείνει να εξαπλώνεται το ένα είδος σε σχέση με το άλλο.

Καποιοι επιστήμονες πήραν δήγματα απο μελίσσια τα οποία ειχαν χαθεί με ''μυστηριώδη τρόπο'' , το λεγόμενο φαινόμενο κατάρρευσης των μελισσών (CCD) και βρήκαν μέσα σε αυτά τα μελίσσια σπόρους της νέας νοζεμιασης.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η νοζεμιαση στις μέλισσες μας το μόνο σίγουρο είναι οτι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα!!!!

με πληροφοριες απο...    http://www.extension.org


orinimelissa.blogspot.gr