Widget Recent Post No.

Μικρότερα κελιά : Τι πλεονεκτήματα δίνουν στις μέλισσες?




Πολλές οι θεωρίες όσον αφορά την χρήση φύλλων κηρήθρας με κελιά μικρότερης διαμέτρου , αλλά πια πραγματικά είναι τα πλεονεκτήματα που δίνονται στις μέλισσες μας? Ας το αναλύσουμε...

Όλοι αγοράζουμε βάση κηρήθρας με προκαθορισμένη διάμετρο κελιών , την οποία οι μέλισσες θα χτίσουν και όταν γεννηθεί , οι προνύμφες θα κάνουν να εκκολαυθούν 21 ήμερες.


Όταν όμως η διάμετρος των κελιών ειναι μικρότερη τα πράγματα αλλάζουν. Οι μέλισσες κάνουν μια μέρα λιγότερο να εκκολαυθούν πράγμα καθοριστικό για την ανάπτυξη των βαρροα και η κηρήθρα χωρά αρκετά περισσότερα κελιά , δηλαδή πιο γρήγορη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Σε κελιά μικρότερης διαμέτρου οι μέλισσες μπορούν να χτίσουν πιο γρήγορα , και παρατηρείτε μια γενικότερη ανθεκτικότητα σε φυτοφάρμακα και ασθένειες. Επισης οι μέλισσες που θα γεννηθούν σε μικρότερα κελιά τείνουν να ζήσουν κάποιες εβδομάδες περισσότερο σε σχέση με τις άλλες μέλισσες.




Το επικρατέστερο πλεονέκτημα όμως είναι το πρώτο που σας προανέφερα. Σύμφωνα με έρευνες μέσα σε στενά κελιά τα βαρροα δεν μπορούν να μετακινηθούν στα τοιχώματα του κελιού πράγμα καθοριστικό για τον πολλαπλασιασμό τους. Όπως διάβασα το αρσενικό βαρροα δεν μπορεί να χωρέσει στα πλάγια για να ζευγαρώσει με το θηλυκό , και έτσι η ανάπτυξη τους μένει στάσιμη ενω των μελισσών μας το ακριβώς αντίθετο!!!

Βάση ερευνών όσο πιο στενά είναι τα κελιά τόσο λιγότερες επισκέψεις δέχονται από τα βαρροα , τα οποία δειχνουν να εχουν προτίμηση σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κελιά με αποκορύφωση τα κηφηνοκελιά. Τα βαρροα γνωρίζουν οτι όσο περισσότερο μείνουν σφραγισμένα τα κελιά τοσο περισσότερο χρόνο θα έχουν για να αναπαραχθούν. Τι συμβαίνει όμως όταν εμείς μειώνουμε ακόμα περισσότερο αυτόν τον χρόνο?

Κάποιες μέλισσες στην Αμερική ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την καταπολέμηση των βαρροα κατά την οποία όλα τα κελιά που χτίζουν είναι πολύ μικρότερα σε διάμετρο σε σχέση με όλων των υπολοίπων μελισσών. Αυτές οι μέλισσες που εφηβραν αυτήν την συμπεριφορά είναι οι λεγόμενες Αφρικανοποιημένες μέλισσες (africanized honey bees).

Την ιδια συμπεριφορά παρουσιάζουν οι ασιατικές αλλα και οι αφρικάνικες μέλισσες την οποία και εφαρμόζουν για δεκάδες χρονιά , εφόσον έχουν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά με τα βαρροα.

Στην Ελλάδα οι μέλισσες μας αν τις αφήσουμε να χτίσουν μόνες τους χωρίς βάση κηρήθρας η διάμετρος των κελιών θα κυμαίνεται από 4.8 έως 5 χιλιοστά σε αντίθεση με τις ράτσες που αντιστέκονται και χτίζουν έως και 4.5 χιλιοστά διάμετρο.

Εδω ο χάρτης με τις διαμέτρους που χτίζουν οι μέλισσες ανά τον κόσμο......




Όπως παρατηρούμε οσο πλησιάζουμε στον τόπο ''καταγωγής'' των βαρροα , τόσο οι μέλισσες τείνουν να μικραίνουν τα κελιά στις κηρήθρες τους. Μήπως στην Ελλάδα πρέπει εμείς να δώσουμε ενα χέρι βοηθείας στις μέλισσες μας , και να μην περιμένουμε να αναπτύξουν μόνες τους αμυντικούς μηχανισμούς??

Μήπως τα μικρότερα κελιά μας βοηθήσουν να κρατάμε τα βαρροα σε πληθυσμούς μη καταστροφικούς για τις κυψέλες μας?

*Η μέθοδος αυτή δεν υπόσχεται την οριστική απαλλαγή από τα βαρροα , αλλά την αρμονική συμβίωση τους με τις μέλισσες μας.

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας

orinimelissa blogspot.gr

Για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ στα αγγλικά