Widget Recent Post No.

Τα 4 σοβαρότερα μυστικά στη καταπολέμηση της βαρρόα! Όποιος τα γνωρίζει γίνετε καλύτερος μελισσοκόμος!

 



Η βαρρόα απο τη στιγμή που μπήκε στην Ελλάδα, έφερε τη καταστροφή. Όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι της τότε εποχής "Καταστραφήκαμε. Υπήρχαν μελισσοκόμοι που σμηνουργούσαν τα μελίσσια μέσα στο φθινόπωρο και δεν ήξεραν το λόγω. Η βαρρόα τα σκότωνε, και αυτά παρατούσαν τις κυψέλες τους για να σωθούν. Πολλοί έκαναν 3 χρόνια γιανα καταλάβουν περι τίνος πρόκειται. Τότε μας θέρισαν τα μελισσια ιοί που δε τους γνωρίζαμε. Μεταδιδόταν απο τη βαρρόα".

Απο το 1978 εως και σήμερα η βαρρόα αποτελεί ένα όπλο καταστροφής των μελισσοκόμων. Πολλοί μελισσοκόμοι λένε ότι η μείωση της παραγωγής τις τελευταίες δεκαετίες οφείλετε στη βαρρόα. Εφόσον το ακάρεο αυτό μεταδίδει σοβαρές ιώσεις και παθογόνους ιούς που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα προβλήματα στις μέλισσες. Πχ μέλισσες με μασημένα φτερά, παράλυτες έξω απο την είσοδο κλπ. Αυτές οι μέλισσες δεν γεννιούνται έτσι επειδή η βαρρόα τους ήπιε το αίμα! Είναι ιός που μεταδίδεται. Και η παρουσία τέτοιων συμπτωμάτων δηλώνει και τη παρουσία της βαρρόα.

Θέλω εδώ να καταθέσω μερικές άκρως σημαντικές πληροφορίες για τη βαρρόα
Διότι μόνο με γνώση μπορούμε να νικήσουμε τον εχθρό μας!

1. Χαμηλή προσβολή βαρρόα, δεν ενοχλεί το μελίσσι
Αν διατηρήσουμε τη βαρρόα σε χαμηλά επίπεδα προσβολής, δεν δημιουργείτε πρόβλημα στα μελίσσια. Αυτό το πετυχαίνουμε κάνοντας δύο φορές καταπολέμηση κάθε χρόνο. Η κύρια θεραπεία γίνεται απο Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο σε πλήρως ξεγονιασμένα μελίσσια, και η δεύτερη τον Άυγουστο έως και τον Σεπτέμβριο.

Όταν δούμε στις μέλισσες τη βαρρόα, σημαίνει οτι η προσβολή είναι τεράστια! Αν για παράδειγμα πιάσουμε 10 μέλισσες, και η μια απο αυτές έχει βαρρόα στη πλάτη, είναι 100% σίγουρο ότι όλες έχουν επάνω τους βαρρόα απλώς είναι κρυμμένες μέσα στη κοιλιά και δε φαίνονται

2. Η βαρρόα εκρήγνυται σε ανάπτυξη απο το κηφηνόγονο 
Αν βάλουμε 10 κελιά κηφηνόγονου και 10 κελιά απλού γόνου, και έχουμε και 10 πεινασμένα βαρρόα δίπλα, τα 9 απο τα 10 βαρρόα θα μπούν στον κηφηνόγονο, και μόνο ένα μπορεί να παραστρατήσει και να μπεί απο λάθος στον απλό γόνο. Η βαρρόα αισθάνεται τις μυρωδιές και ο κηφηνόγονος είναι η τέλεια φωλιά για να γεννήσει. Ο κηφηνόγονος εκκολάπτεται σε 24 ημέρες αντί για 21 ημέρες που κάνει ο απλός γόνος. Αυτές οι μέρες είναι πολύ σημαντικές για τη βαρρόα. Επιστημονικές αναφορές λένε ότι απο κηφηνόγονο μπορούν να προκύψουν ακόμα και 7 βαρρόα αντί για 3-4 στον απλό γόνο.

3. Ο γόνος και η θέμανση του... Πότε αναπτύσσετε περισσότερο η βαρρόα
Όταν ο γόνος δεν θερμαίνεται σωστά, αργεί περισσότερο να εκκολαφθεί. Για παράδειγμα στους...
34 βαθμούς κάνει 21 ημέρες
ενώ στους
31 βαθμούς κάνει 23 ημέρες
Το παράδειγμα δεν είναι ακριβές, όμως είμαστε σίγουροι ότι η μη σωστή θέρμανση του γόνου, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον για αναπαραγωγή της βαρρόα. Αυτές οι 2 μέρες είναι πολύ σημαντικές. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η βαρρόα μπαίνει στο γόνο λίγο πριν σφραγιστεί. Μόλις μπεί μέσα κάνει μια τρύπα στο θώρακα της μέλισσας, ρουφά αίμα και με ένα ειδικό στοματικό υγρό, κάνει αυτή τη πληγή να μη κλείνει. Εκεί θα τραφούν τα μικρά της που τα στοματικά τους μόρια δεν έχουν δύναμη για να τρυπήσουν τη μέλισσα. Η βαρρόα γεννάει συνήθως 4 αυγά. Ποτέ δε προλαβαίνουν να εκκολαφθούν όλα, αν ο γόνος εκκολαφθεί νωρίς. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα. Όταν αργεί ο γόνος έχουμε έκρυξη ανάπτυξης στη βαρρόα...

4. Πότε η βαρρόα είναι πιο πεινασμένη απο ποτέ;
Η βαρρόα είναι πεινασμένη σα λύκος, τον Ιανουάριο, πρίν αρχήσει ο πρώτος γόνος του μελισσιού. Σε μερικές περιοχές αυτό γίνετε το Φεβρουάριο. Η βαρρόα ενώ όλο το χρόνο παρουσιάζει ΑΝΑΠΤΥΞΗ το χειμώνα ΜΕΙΩΝΕΤΕ σημαντικά. Αν όλες οι βαρρόες επιζούσαν δεν θα επιβίωναν τα μελίσσια πάνω απο χρόνο. Έπαγγελματίας μελισσοκόμος έκανε ένα πείραμα και άφησε 2 μελίσσια χωρίς θεραπεία για τη βαρρόα και επέζησαν. Ωστόσο όπως αποκάλυψε, δε τα τρύγησε ποτέ. Ο τρόπος που επιβίωσαν παραμένει δικό τους μυστικό.
Όταν το μελίσσι κάνει τον πρώτο γόνο, οι βαρρόες πέφτουν όλες μαζί να προλάβουν να γεννήσουν. Μάλιστα μπαίνουν 2-3 σε κάθε κελί γόνου, με αποτέλεσμα απο τη λαιμαργία τους να νεκρώνουν τον γόνο. Αυτό μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες με το Καλοκαιρινό ξεγόνιασμα, όταν τα μελίσσια παλεύουν να ξεκινήσουν γόνους, και η βαρρόα τα γονατίζει..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια