Widget Recent Post No.

Γρήγορος χειρισμός για να σταματήσουμε μελίσσι με έντονη τάση σμηνουργίας



Βρισκόμαστε ήδη σε "περίοδο σμηνουργίας". Ο απρίλιος θεωρείτε απο όλους τους μελισσοκόμους ο μήνας με τις περισσότερες σμηνουργίες. Τώρα είναι που θα παίξουν ρόλο, όλοι οι χειρισμοί που κάναμε τη προηγούμενη περίοδο -για πρόληψη της σμηνουργίας. Όπως έχουμε πεί άλλωστε πολλές φορές, το σημαντικότερο πράγμα για να προλάβουμε τη σμηνουργία είναι να δίνουμε εγκαίρως χώρο στα μελίσσια, να χτίζουν κεριά και να μη ταίζουμε υπερβολικά. Όμως παρόλα αυτά η τάση για σμηνουργία είναι τόσο μεγάλη μερικές χρονιές, που μερικά μελίσσια θα τα καταφέρουν να τη κοπανίσουν. Όπως έχουμε πεί, στόχος κάθε μελισσοκόμου είναι να γλιτώσει όσο περισσότερα μελίσσια μπορούμε, διότι όποιο μελίσσι σμηνουργήσει χάνει πολύ πλυθησμό, και δε μπορεί να φέρει μέλι. Γίνετε αντιπαραγωγικό!

Τώρα σε κάθε επιθεώρηση που κάνουμε, κοιτάμε εξωνυχιστικά τους γόνους, προκειμένου να εντοπίσουμε βασιλικά κελιά σμηνουργίας. Μην ξεχνάμε, ότι ακόμα και ένα βασιλικό κελί, μπορεί να αποβεί μοιραίο για την τύχη του μελισσιού. Τώρα λοιπόν, κάθε φορά που πάμε στα μελίσσια, βγάζουμε έναν έναν τους γόνους, και κοιτάμε προσεκτικά γύρω γύρω, στα πλάγια, και σε όλες τις γωνίες, μήπως και υπάρχει κάποιο βασιλικό κελί. Και το ερώτημα είναι, τι κάνουμε σε περίπτωση σμηνουργίας; Δηλαδή ύπαρξης βασιλικών κελιών σμηνουργίας; Πως χειριζόμαστε το μελίσσι προκειμένου να το σώσουμε; Σήμερα θα σας ξεκαθαρίσω τα πράγματα, για να μπούν σε μια σειρά και να το καταλάβετε.

Αν δούμε 1 ή 2 βασιλικά κελιά σμηνουργίας, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείτε. Αμέσως χαλάτε με το ξέστρο, και ξεκολλάτε όλο το βασιλικό κελί να πέσει κάτω. Προσοχή μην μείνει ζωντανή η προνύμφη, οι μέλισσες θα το επιδιωρθώσουν γρήγορα, και το μελίσσι θα σμηνουργήσει. Το μελίσσι απο τη στιγμή που έχει έτοιμα κλειστά κελιά μπορεί να σμηνουργήσει ανα πάσα στιγμή. Μερικές φορές μελίσσια σμηνουργούν λίγο πρίν εκκλαφτούν οι βασίλισσες. Ο λόγος που δεν χρειάζεται να ανησυχήσουμε αν δούμε 1 ή 2 βασιλικά κελιά, είναι επειδή το μελίσσι μπορεί να μη θέλει να σμηνουργήσει. Όταν η βασίλισσα δε θέλει να σμηνουργήσει, πηγαίνει και τρυπάει τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας, έτσι οι μέλισσες που είναι πονηρές τα κάνουν πάντα περιμετρικά και σε γωνίες, έτσι ώστε κάποιο να ξεφύγει της βασίλισσας. Αν τα χαλάσουμε εμείς και δώσουμε χώρο στο μελίσσι, ίσως καλμάρουμε τη σμηνουργία.

Υπάρχει όμως και μια πολύ σοβαρότερη περίπτωση. Μελίσσια που γεμίζουν βασιλικά κελιά σμηνουργίας σε πολλά πλαίσια γόνου, και πραγματικά είναι αμέτρητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις χαλάμε τα βασιλικά κελιά, και την επόμενη ημέρα ξανα φτιάχνονται καινούργια απο τις μέλισσες. Συνάδελφοι πλέον δεν ασχολούμαι με μελίσσια που τρελαίνονται για σμηνουργία. Έχω παλέψει με τέτοια μελίσσια να τα κρατήσω, και στο τέλος τα κατάφεραν και σμηνούργησαν! Η λύση είναι μια! Αλλαγή θέσης με ένα αδύνατο μελίσσι να χάσει όλες τις συλλέκτριες.

Σήμερα για παράδειγμα που επιθεωρούσα τα μελίσσια, βλέπω ένα μελίσσι το οποίο ήταν φούλ στα βασιλικά κελιά. Χαλούσα με το ξέστρο, και πραγματικά με πήρε η ώρα τόσα πολλά που ήταν. Δοκίμασα και μπόλικο βασιλικό πολτό, αλλά δυστυχώς η τύχη του μελισσιού δεν είναι αυτή που ήθελε. Αμέσως κοίταξα τις σημειώσεις μου να δω ποιό μελίσσι είναι αδύναμο, παραφυάδα με καλή βασίλισσα. Κοίταξα αν είναι περίπου ίδιες οι κυψέλες τους, και αμέσως τα άλλα θέση. Δηλαδή το μελίσσι που ήθελε να σμηνουργήσει, μπήκε στη θέση του αδύνατου, και το αδύνατο στη θέση του άλλου μελισσιού. Αμέσως μετά απο αυτό το χειρισμό, η σμηνουργία αποτρέπεται, τουλάχιστον για κάποιες εβδομάδες. Τα μελίσσια που έχουν τάση για σμηνουργία μπορούμε να τα κόβουμε και παραφυάδες, έτσι δεν υπάρχουν και πιθανότητες να χάσουμε τσάμπα πλυθησμούς.

Αυτά είχα να πω για τις σμηνουργίες και τον πιο γρήγορο τρόπο που μπορούμε να κάνουμε έτσι ώστε να την αποτρέψουμε. Ελπίζω η δική μου εμπειρία να γίνει σωτήρια και για τα δικά σας μελίσσια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια