Widget Recent Post No.

Παράτησαν τα πανεπιστήμια και τα πτυχία και έγιναν μελισσοκόμοι: Όλα ξεκίνησαν σαν χόμπυ...

 



Σπούδασαν ο ένας αρχιτέκτονας και ο άλλος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, όμως ούτε οι γραμμές των κτιρίων, ούτε τα κομπιούτερ κατάφεραν να εγκαταστήσουν μέσα τους το δικό τους "βασίλειο". Τα βασίλεια, είναι για τις ... βασίλισσες και αυτούς τους κατέκτησε ένας κόσμος φταγμένος από αυτές για αυτές, ένας μικρόκοσμος αρμονίας και οργάνωσης, μια άλλου είδους κοινωνία όπου ο καθείς έχει το δικό του ρόλο και όλοι μαζί, ζουν, συμβιώνουν και επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα τρόπο θαμαυστό, σε μια μητριαρχική κοινωνία που δουλεύει σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι.

Και κάπως έτσι, βρέθηκαν να τα... λένε με τις μέλισσες και να τις κάνουν επάγγελμα, σερβίροντάς μας την πιο γνήσια και ανόθευτη εκδοχή των γεννημάτων μιας κυψέλης αλλά και μαθαίνοντάς μας τα μυστικά τους, αφού η γνώση μεγιστοποιεί τα οφέλη της τροφής και της χρήσης του προϊόντος.

Ο Βασίλης Αλιχός και ο αδελφός του Θανάσης, είναι άνθρωποι που τρέφουν βαθύ σεβασμό για τη φύση και τις αριστοτεχνικές εξισώσεις της.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

«Μεγαλώσαμε σε μια φάρμα με ζώα στο Δρέπανο, από τη οποία προμηθευόμασταν τα πάντα, το γάλα, το κρέας, τα αυγά, με αποτέλεσμα να μάθουμε από μικροί την αξία της υγιεινής διατροφής και των αγνών προϊόντων και να γίνει για μας τρόπος ζωής» μου λέει ο Βασίλης.

Και μπορεί η φάρμα να ήταν ο μικρός τους παράδεισος σε μια εποχή που τα παιδιά είθισται να μεγαλώνουν μέσα σε ορόφους σκοτεινών κτιρίων, ωστόσο το προϊον που τους έκανε να επιχειρήσουν επαγγελματική στροφή 180 μοιρών, είναι δημιούργημα εντόμων και αποτελεί το πιο πολύτιμο δώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και έναν προνομιακό κρίκο στην διατροφική αλυσίδα από την εποχή των θεών του Ολύμπου, έως τις μέρες μας που αυτοί κατέρρευσαν αφήνοντας πίσω τους ωστόσο την σφραγίδα των εκλεκτών ...αδυναμιών τους.



Μια μοναδική εμπειρία

Ο Βασίλης Αλιχός, αριστερά και ο Θανάσης Αλιχός, δεξιά




«Όλα ξεκίνησαν σαν χόμπυ. Μας άρεσε η μελισσοκομία και μας εντυπωσίαζε την κοινωνία της μέλισσας, η οποία είναι μητριαρχική και λειτουργεί συντεταγμένα. Σιγά σιγά το χόμπυ άρχισε να μας απορροφά, να μας τραβάει όλο και πιο κοντά και κάποια στιγμή να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας. Τότε σκεφτήκαμε να το κάνουμε επάγγελμα. Το 2006 αρχίσαμε να παράγουμε το δικό μας μέλι και σιγά σιγά ερχόταν η εξέλιξη της επαγγελματικής μας ενασχόλησης.

Από την άνοιξη του 2008, ξεκίνησε η λειτουργία του μελισσοκομικού εργαστηρίου μας και της εταιρείας μας. Organic Bee Farm, με έδρα το Δρέπανο Αχαΐας και στόχο την παραγωγή μελιού και προϊόντων κυψέλης όπως γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη και κηρήθρα. Το σημαντικό για μας, αυτό που αποτελεί γνώμονα για την δουλειά μας, είναι η βιολογική παραγωγή, η τήρηση των ορθών κανόνων μελισσοκομικής πρακτικής, αποφεύγοντας οποιαδήποτε επεξεργασία, οποιαδήποτε περιττή παρέμβαση, έτσι ώστε αυτό το οποίο παράγεται να είναι φυσικό και ακατέργαστο. Το μέλι παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυταροπροστατευτική δράση. Ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης» λέει ο Βασίλης.

Την άνοιξη του 2014 το εργαστήριο μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στο Ακταίο, όπου και σήμερα βρίσκεται η έδρα τους ενώ ακολούθησαν και νέα προϊόντα με πρώτη ύλη το μέλι, όπως σαπούνια, κεραλοιφές και καλλυντικά.


Συλλέγοντας

Διαδραστικά μαθήματα

Έν αρχή, το μέλι

Όταν μεγαλώνεις σε μια φάρμα και δίπλα στη φύση, είναι σχεδόν αδύνατο να δεις το θέμα καθαρά επαγγελματικά. Ο Θανάσης και ο Βασίλης, αφιερώνουν χρόνο για εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων τους οποίους εισάγουν με work shop και διαδραστικές μεθόδους στον μαγικό κόσμο των μελισσών και της μελισοκομίας.

«Έχει σημασία να γνωρίζουμε τι είναι το προϊον που καταναλώνουμε και πώς το χρησιμοποιύμε» μου λέει ο Βασίλης και μου εξηγεί ότι οι περισσότεροι π.χ. καταστρέφουμε τις ιδιότητες του μελιού όταν το βάζουμε σε ένα καυτό τσάι, καθώς οι ουσίες του αντέχουν μέχρι τους 40 βαθμούς. Επίσης μου εξηγεί ότι το καλό και αγνό μέλι δεν μπορεί να είναι για πολύ καιρό ρευστό και να μην ζαχαρώνει. Αυτό σημαίνει ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει στην επεξεργασία του.

«Η μαζική παραγωγή και η παρέμβαση στην αγνότητα του προϊόντος, είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει καθόλου λένε. Σημασία για μας έχει η ποιότητα, η σούπερ τροφή, η ουσία της γεύσης.

Η διάθεση των προιόντων γίνεται μέσω ίντερνετ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός από την Ελλάδα, γίνεται διάθεση και στο εξωτερικό, ιδίως στην Αγγλία, όπου σπούδασαν, αλλά και εκτός Ευρώπης, σε μικρές πάντα ποσότητες, "σε ανθρώπους που εκτιμούν το προϊόν και την αξία του"

«Ούτως ή άλλως, με το μέλι δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις την παραγωγή που θα έχεις. Η ίδια η μέλισσα είναι αυτή που καθορίζει την γεύση, την ποσότητα, το ύφος και τον χαρακτήρα και αυτό διαφέρει από χρόνο σε χρόνο. Το να παρέμβουμε σε αυτό, είναι κόντρα στη φιλοσοφία μας»

Ο Θανάσης και ο Βασίλης, έχουν μελίσσια σε διάφορες περιοχές. 
«Το σπίτι μας, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι στην ορεινή Ναυπακτία, στην Άνω Χώρα, σε υψόμετρο 1220 μέτρα. Το χειμώνα κατεβαίνουμε πιο χαμηλά. Η Ελλάδα δεν έχει στατική μελισσοκομία. Μπορεί σε απόσταση 5 χιλομέτρων να αλλάζει εντελώς η παραγωγή μιας κυψέλης από μια άλλη»


Μάθημα, "η ζωή στην κυψέλη"



Εκπαιδεύοντας τους μικρούς ...μελισσοκόμους


ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ...ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΠΛΑ 

ΜΕΛΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ


Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο –ίσως το πιο πλούσιο- σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς. Στο μέλι αυτό εντοπίζεται μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του αφού η έντονη παρουσία της γύρης του αυξάνει τη θρεπτική αξία. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό ‘τονωτικό’. Επιπλέον διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνιστάται σε όσους αθλούνται στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας.

Είναι μέλι μεικτής προέλευσης, από νέκταρ ανθέων καστανιάς και από μελιτώδεις εκκρίσεις. Επιστημονικά όμως κατατάσσεται στα ανθόμελα λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών.

Προτάσεις:
• Δοκιμάστε να ρίξετε σταγόνες μελιού καστανιάς σε ώριμα και παλαιωμένα τυριά. Θα εκπλαγείτε από την γεύση που θα προκύψει.
• Βάλτε το σε αφέψημα Φασκόμηλου ή Φασκόμηλου με Τσάι του Βουνού. Θα διαπιστώσετε την αρμονία των δυο κατά βάση «πικρών» όπως είναι το φασκόμηλο και το μέλι της καστανιάς.

ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΑΣ

Το μέλι της βελανιδιάς είναι ένα από τα μέλια μελιτώματος, παράγεται δηλαδή από τις εκκρίσεις των μελιτογόνων εντόμων που παρασιτούν στον φλοιό της βελανιδιάς. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στα δάση της βελανιδιάς αλλά και λόγω του μικροκλίματος η παραγωγή μελιού Βελανιδιάς δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο
Χαρακτηριστικά :
- Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι με άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.
- Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.
- Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.
- Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.
- Χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ ΜΕ ΡΕΙΚΙ

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά, καθώς βοηθάει τις μέλισσες να αναπτυχθούν βγαίνοντας από τον χειμώνα. Ανθόμελο εξαιρετικά γευστικό, μεγάλης θρεπτικής αξίας πλούσιο σε βιταμίνες. Τρυγιέται Απρίλιο με Μάιο ανάλογα με την εξέλιξη του χειμώνα. Η γύρη του είναι πολύ γευστική και θεωρείται από τις θρεπτικότερες που συλλέγονται. Κρυσταλλώνει άμεσα μετά την συλλογή του.

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΟΥ

Είναι το πιο παχύρευστο και λιγότερο γλυκό μέλι της συνολικής παραγωγής μας. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κυρίως σίδηρο αλλά και κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο κλπ.) και βιταμίνες σε μικρότερες ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η δόση βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό. Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις του ελάτου και χαρακτηρίζεται από μη κρυστάλλωση κατά τους χειμερινούς μήνες. Ενδείκνυται για έλκος στομάχου και για ανθρώπους που θέλουν μικρή ποσότητα σακχάρων όπως διαβητικοί και άτομα σε δίαιτα.

ΓΥΡΗ

Φρέσκια γύρη ανθέων. Περιέχει (ανά 100 γραμ.) ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α: 18,2 mg - B1: 0,66 mg - B2: 0,54 mg - B3: 4,80 mg - B5: 0,32 mg - B9: 0,30 mg - B12:4,8 mg - C: 30 mg - E: 3,2 mg - H: 0,006 - Ρουτίνη: 60mg ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Κάλιο 20-40% - Μαγνήσιο 1-20% - Ασβέστιο 1-15% - Σίδηρο 1-12% - Πυρίτιο 2-10% - Φώσφορο 1-20% - Θείο 1% - Χλώριο 1% - Μαγγάνιο 1-4% και άλλα...... Δοσολογία Δεκαπέντε γραμμάρια γύρης (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το ξεκίνημα χρήσης πρέπει να γίνεται με μια μικρή κουταλιά του γλυκού για 7 ημέρες και σταδιακά να αυξάνει η ποσότητα της δόσης ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει την κουταλιά της σούπας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν από 1-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλίσκεται 15-20 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν βάρος, αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη τρώγεται όπως είναι (λιώνει στο στόμα) ή διαλυμένη σ' ένα ποτήρι χυμό. Συντηρείται στο ψυγείο.

ΚΡΕΜΑ ΜΕΛΙΟΥ


Πρόκειται για μια crème de miel από 100% ανεπεξέργαστο μέλι ελάτου & ανθέων. Είναι εξ' ολοκλήρου μέλι χωρίς πρόσθετα, χρώματα ή συντηρητικά. Με μια απολύτως φυσική διαδικασία που δεν αλλοιώνει τη σύσταση και τα θρεπτικά συστατικά του μελιού,φτιάχνουμε αυτή την εξαιρετικά φίνα σε υφή και ιδιαίτερα αρωματική κρέμα.

Είναι ιδανικό και πολύ ελκυστικό για τα παιδιά έχοντας μια ευχάριστη υφή και μία γεύση που πραγματικά θυμίζει κρέμα βανίλια,Μπορεί να καταναλωθεί όπως όλα τα μέλια ή εναλλακτικά στη ζαχαροπλαστική, σαν γλάσο ή γέμιση σε μπισκότα ή ακόμα και σε ένα τσιζκέικ μελιού.



Το βασίλειο της μέλισσας, ένας άλλος φωτεινός κόσμος



Τα μελίσσια τους

ΤΑ...ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ



ΦΥΣΙΚΟ ΣΑΠΟΥΝΙ


100% φυσική σύνθεση Καθαρισμός - Μαλακτική και Καταπραϋντική δράση - Διατήρηση Ελαστικότητας Ένα μοντέρνο, σαπούνι που καθαρίζει απαλά ενώ διατηρεί τη φυσική υγρασία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Το βιολογικό εκχύλισμα μελιού προσφέρει μαλακτική, καταπραϋντική και απαλυντική δράση, αφήνοντας την επιδερμίδα ενυδατωμένη. To βιολογικό αιθέριο έλαιο Λεβάντα προστατεύει και καταπολεμά τους ερεθισμούς, ενώ βοηθά στην ανάπλαση. Ιδανικό για κάθε τύπο επιδερμίδας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρόσωπο και σώμα.

ΚΡΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΕΙΚΤΗ

Φυσικό κερί μέλισσας, λάδι αβοκάντο, λάδι μακαντάμια, λάδι ιπποφαούς, βούτυρο καφέ, λάδι τζοτζόμπα, αιθέριο έλαιο γεράνι και λεβάντα. Πλούσια σε βιταμίνες A,E,C. Βοηθά την επιδερμίδα να αντιμετωπίσει ελεύθερες ρίζες, λεπτές γραμμές, αποχρωματισμό ουλών και την χαλαρώνει.

ΚΡΕΜΑ ΑΚΜΗ-ΣΜΗΓΜΑΤΑ-ΜΥΚΗΤΕΣ


Φυσικό κερί μέλισσας, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, λάδι μακαντάμια, λάδι ιπποφαούς, βούτυρο καφέ, βάμμα πρόπολης, αιθεριο έλαιο τειόδεντρο, καρότο, γκρείπφρουτ, λεμόνι.

ΚΡΕΜΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΡΑΓΑΔΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Φυσικό κερί μέλισσας, λάδι αβοκάντο, αμυγδαλέλαιο, λάδι μακαντάμια, λάδι άγριο τριαντάφυλλο.

ΚΡΕΜΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΛΗ


Φυσικό κερί μέλισσας, λάδι καρύδας, αμυγδαλέλαιο, λεβάντα, γιασεμί, γεράνι.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ


Φυσικό κερί μέλισσας, ελαιόλαδο, αιθέριο έλαιο λεβάντας ή χαμομήλι.

ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΣΥΓΚΑΜΑΤΑ

Φυσικό κερί μέλισσας, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αιθεριο έλαιο χαμομήλι

ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ

Βάμμα πρόπολης αναλογίας 10 μέρη πρόπολη 1 μέρος οινόπνευμα φαρμακευτικό 99 βαθμών. Ωρίμανσης τουλάχιστον 3 μηνών

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

Πλούσιο σε σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αποτελεί φυσική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού σε περιπτώσεις ασθένειας Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό και στην ανάπτυξη Βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς Αναζωογονεί τους καταβεβλημένους και ηλικιωμένους οργανισμούς Αυξάνει και διατηρεί τη λίμπιντο Έχει αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.







Ο Θανάσης και ο Βασίλης, θεωρούν ότι από όλη αυτή την ενασχόλησή τους με τα μελίσσια, έχουν ένα κέρδος ζωής. Κάθε μέρα και μια νέα εμπειρία. Κανονική και όχι... εικονική.

Μότο τους, είναι η φράση του Αϊνστάιν: άν η μέλισσα εξαφανιστεί από τον πλανήτη, ο άνθρωπος έχει μόνο 4 χρόνια ζωής.

Ε, όλο και κάτι θα ήξερε ο Αϊνστάιν.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια