Ο “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει μα αν τύχει και θυμώσει, μεσ΄στο χιόνι θα μας χώσει!”. Αυτή την πολύ σοφή παροιμία την έχουμε ακούσει τόσες μα τόσες πολλές φορές, και είναι απολύτως αληθινή. Ο Φλεβάρης μπορεί κυριολεκτικά να τρελάνει τα μελίσσια, μα για να δούμε αυτές τις φοβερές εικόνες, πρέπει να έχουμε κάνει καλή προετοιμασία απο το φθινόπωρο κιόλας. Σήμερα θα σας πούμε περιληπτικά, τι προυποθέσεις χρειάζονται για να φτιαχτούν τέτοια δυνατά μελίσσια!
Γράφει ο μελισσοκόμος Γιώργος...
Αυτήν την εικόνα είχαν τα μελισσια αρχές Φλεβάρη , έχοντας δουλέψει για μεγάλο διάστημα φθινοπωρινό ρείκι, κάνοντας πλούσιους φθινοπωρινούς γόνους! Το μελίσσι όταν είναι σε αυτήν την δυναμικότητα τέτοια εποχή , ο μελισσοκόμος απλά τρελαίνεται. Οι φώτο είναι του 2013 απο το μελισσοκομείο στη Κρήτη και αφορούν όψιμες παραφυάδες που δεν μεταφέρθηκαν στο Πεύκο
ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΩΡΑΓια να αποκτήσουμε τέτοια μελίσσια απο τον Φλεβάρη, πρέπει σίγουρα να έχουμε ένα μεγάλο διάστημα καλοκαιρίας με 15++ βαθμούς. Τότε τα μελίσσια τρελαίνονται και γεννάνε. Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο καλή θερμοκρασία έχει, τόσο πιο γρήγορα "σκάει" ο γόνος, άρα τα μελίσσια γεμίζουν νέους πλυθησμούς.
Το βασικό όμως είναι τι έχουμε κάνει όλη τη προηγούμενη περίοδο για να φτάσουν τα μελίσσια μας τώρα να έχουν τόσο καλούς πλυθησμούς; Φυσικά για να λέμε την αλήθεια και ένα 3αράκι μελίσσι μέσα στον Φλεβάρη, είναι ιδανικά σε πλυθησμό για να πάει στην Άνοιξη μια χαρά, απλώς θα αργήσει λίγο. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι έχουν σκοπό να κόψουν και τις πρώιμες παραφυάδες τους, οπότε συμφέρουν με χίλια τα μεγάλα και δυνατά μελίσσια.
Η βασικότερες προυποθέσεις που πρέπει να έχουν τώρα τα μελίσσια μας είναι:
1. Όλα τα μελίσσια να είναι πεντακάθαρα απο τη βαρρόα. Οι θεραπείες γίνονται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, τότε που δεν υπάρχει γόνος. Αν δεν έγινε θεραπεία για τη βαρρόα, η υπάρχουν υποψίες ότι έγινε λάθος, μπορούμε να βάλουμε ταινίες με οξαλικό οξύ και γλυκερίνη που είναι δοκιμασμένες και αποτελεσματικές.
|
ΠΡΟΣΟΧΗ “Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει μα αν τύχει και θυμώσει, μεσ΄στο χιόνι θα μας χώσει!”. Τον φλεβάρη κρατάμε σφιχτά μελίσσια και δίνουμε πλαίσια μόνο στα πολύ σφιχτά μελίσσια όπως της φωτογραφίας. |
2. Καθαρά απο νοζεμίαση. Τώρα νωρίς την Άνοιξη κάνουμε τη πρόληψη κατά της νοζεμίασης. Φτιάχνουμε σιρόπι, στη Βόρεια Ελλάδα με 2 μέρη ζάχαρη 1 νερό, και στη Νότια 1 νερό 1 ζάχαρη, και βάζουμε μέσα κάποιο θεραπευτικό σκεύασμα πχ νοζεβίτ θυμόλη hivealive. Εγώ έχω δουλέχει το νοζεβίτ και σας λέω εκ πείρας ότι με έχει βοηθήσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.
3. Η τοποθεσία των μελισσιών παίζει στρατηγικό ρόλο. Θέλουμε πολύ ήλιο, και ανθοφορίες! Χορτονομές αμυγδαλιές οτιδήποτε... Να ξέρετε ότι αν στον ίσκιο έχουμε 10 βαθμούς στον ήλιο μπορεί να φτάσει πάνω απο 20, και ειδικά στο καπάκι απο τη λαμαρίνα που ζεσταίνεται και είναι κάτι που θέλουμε πάρα πολύ το χειμώνα.
4. Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικότατο ρόλο. Εμείς απο τη μεριά μας ταίζουμε με βανίλια ή ζαχαροζύμαρο, και αν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω απο 16-17 μπορούμε να δώσουμε και σιροπάκι αλλά με μέτρο. Γενικά μόλις δούμε τα μελίσσια να φέρνουν γύρες σημαίνει ότι αυξήθηκε ο γόνος και χρειάζονται πολύ τροφή! Στα μελίσσια με γόνο βάζουμε απεριόριστη τροφή χωρίς τσιγγουνιές.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!