Widget Recent Post No.

Παρατήρησα ότι σε μελίσσια που έχω καλή μόνωση έχουν λιγότερο γόνο...

 


Γράφει μελισσοκόμος...
Λοιπόν παιδιά. Παρατήρησα ότι σε μελίσσια που έχω καλή μόνωση, έχουν λιγότερο γόνο απο αυτά που τα έχω σκέτα χωρίς κηρόπανο. Τα μελισσια ολα περίπου ίδιας δυναμικότητας , μεγάλα για την εποχή ,με πολλά μέλια μέσα, ΟΧΙ πολύ σφιχτά. Τα μελισσια που έχω ΣΚΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΗΡΟΠΑΝΟ έχουν διπλη γεννα απ τα μελίσσια που ΈΧΩ ΜΕ ΤΟ ΦΟΑΜ. Επίσης σε όσα μελίσσια έφερα απο Νότια είχαν ακόμη περισσότερο γόνο. Λογω του καιρού ανοίχτηκαν λίγο. Η απορία μου είναι γιατί ενώ τα μελίσσια με τα φοαμ είναι πιο απλωμένα και δεν σφαιρωνουν όπως τ αλλα, έχουν το λιγοτερο γόνο;




ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ....
Αναγκαζεται η μάνα να γεννήσει...γιατί τα μελίσσια που ζορίζονται με το κρύο, έχουν πολύ περισσότερες απώλειες σε πληθυσμό, άρα ειναι θεμα επιβίωσης και οι γόνοι δημιουργούνται για ασφάλεια, και αναπλήρωση των χαμένων μελισσών.


ΣΥΝΕΠΩΣ
Οι παραπάνω γόνοι σε μελίσσια χωρίς μόνωση, είναι αποτέλεσμα του κρύου που δέχεται το μη μονωμένο σμήνος. Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες σε ενέργεια με την παραγωγή νέων μελισσών.

Στα νοτια δεν υπαρχουν απωλειες , ακομη και 1 πλαισιο μελισσι αν ειναι καθαρό απο ασθένειες, ξεχειμωνιαζει σε 10αρα κυψελη. πάντα με τη μόνωση του.



Όπως έχω παρατηρήσει, τα μελισσια με φοαμ καταναλώνουν λιγότερο μέλι και ρίχνουν λιγότερους γόνους , ενω τα Μελίσσια χωρίς μόνωση καταναλώνουν περισσότερο μέλι και ρίχνουν περισσότερους γόνους. Η μονη εξήγηση που μπορώ να δώσω, ειναι οτι η μεγαλύτερη κατανάλωση μελιού και η αίσθηση ότι ο πλυθησμός μειώνεται, οδηγεί το μελίσσι στο συμπέρασμα, ότι χρειαζόμαστε νέο αίμα. Πχ όπως συμβαίνει και στα μικρά μελίσσια που κάνουν γόνο μέσα στην απόγνωση τους το χειμώνα.  Όσο για τα Μελίσσια που πήγαν απο το βορρά στο νότο , ξεγελάστηκαν γιατί πήγαν σε πιο ζεστό τόπο και θεώρησαν ότι τελειώνει ο Χειμωνάς και αρχίζει η άνοιξη και για αυτό έριξαν περισσότερους γόνους από όλα. Πήγε σε ποιο ζεστό μέρος με περισσότερες γυρες και καλύτερες θερμοκρασίες έχοντας περάσει μεγαλύτερο σοκ για να επιβιώσει κάνει αυτό που πρέπει. Αυτά τα μελισσια μας εκπλήσσουν πάντα. Επιβίωση λέγεται και η μέλισσα το έχει.


ΣΧΟΛΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥ:
Είμαι υπερ της χρήσης φοαμ και το θεωρώ απαραίτητο εργαλείο για όσους δεν χρησιμοποιούν τροφοδότες οροφής ή πλαστικά καπάκια. Ομως απο παρατήρηση που έχουν κανει οι συνάδελφοι με βαζει σε σκέψεις για το αν είναι καλύτερα στην αρχή της άνοιξης και του φθινόπωρου που αρχίζουν να ρίχνουν γόνους τα Μελίσσια και ει ναι σχετικά καλός απο θερμοκρασίες ο καιρός, αν θα εχουμε καλύτερους γόνους με το να αφαιρεσουμε για ενα μικρο χρονικο διαστημα το φοαμ και να τροφοδοτήσουμε αναλογως. Σίγουρα το φοαμ είναι απαραίτητο το χειμώνα και το καλοκαίρι και οπωσδήποτε την περίοδο που τα Μελίσσια αποθηκεύουν μέλια και θέλουμε να έχουμε καλύτερο αποτελεσμα στους τρύγος μας.

Όταν θέλεις ανάπτυξη τα μελίσσια να αποθηκεύσουν ολο το μελι τους, να το ωριμάσουν πιο γρήγορα, και μάλιστα να το πετύχουν με λιγότερους γόνους, το φοάμ ειναι πολύ χρήσιμο. Οι μελισσες θα βγουν σιγουρα ποιοτικες και με φουλ λιποσωμα , αφου θα ειναι ταϊσμένες με μελί και γυρη οι ίδιες και ο γόνος του



Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Καλημέρα σε όλους τους μελισσοκόμους. Να πω την γνώμη μου για το θέμα συζήτησης. Μήπως με το πολύ σφίξιμο των μελισσών δημιουργείται μια κατάσταση δυσφορίας για το σμήνος από έλλειψη αερισμού και υπερπληθυσμού σε μικρό χώρο με αποτέλεσμα το σμήνος να μην μπορεί να δουλέψει σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!