Το φαινόμενο βασίζεται στην ανατροφή των μελισσών το φθινώπορο και την ικανότητα των "παραμάνων" μελισσών να παράξουν ικανοποιητικό βασιλικό πολτό, ανακατεύοντας τον με μέλι γύρη και νερό για να ταίσουν τις μέλισσες στη βρεφική τους ηλικίας. Σύμφωνα με έρευνες οι μέλισσες κατά τη διάρκεια της γέννησης τους ταίζονται από τις μέλισσες ανάλογα με την επάρκεια που υπάρχει σε τρόφιμα, τη ποσότητα νέκταρ και γύρης που δίνει η ανθοφορία άλλα και την ποσότητα του πλυθησμού. Όσες περισσότερες οι παραμάνες μέλισσες τόσο περισσότερος βασιλικός πολτός, και όσες περισσότερες συλλέκτριες τόσο περισσότερο μέλι και γύρη. Φυσικά χρειάζονται και οι δύο κατηγορίες για να έχουμε δυνατό και υγιή γόνο.
Αυτό που θέλω να πω λοιπόν είναι ότι οι μέλισσες έχουν ως επιλογή να θρέψουν τις προνύμφες τους με άφθονη τροφή, και αυτές να παχύνουν ή να τις ταίσουν ελάχιστα ίσα να φτάσουν και να μεταμορφωθούν σε μέλισσες. Αν οι μέλισσες δε ταϊστούν καλά είναι πολύ επιρρεπής σε ασθένειες όπως η ασκοσφαίρωση η νοζεμίαση αλλα και τη βαρρόα που μεταδίδει ασθένειες. Αντιθέτως αν οι προνύμφες αποθηκεύσουν λίπος και ταίστουν πλουσιοπάροχα είναι πολύ δυνατές και αυτές είναι οι μέλισσες που χρειαζόμαστε το χειμώνα για να αντέξουν μήνες ολόκληρες. Έτσι λοιπόν εξηγείτε γιατί μερικές μέλισσες ζουν λιγότερο. Δεν έχουν πάρει τα κατάλληλα εφόδια από τη βρεθική τους ηλικία.
Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία των μελισσών είναι η παραγωγή βασιλικού πολτού και η ανατροφή του γόνου. Μια μέλισσα που εκτρέφει γόνο, δηλαδή παράγει βασιλικό πολτό για όλες τις προνύμφες, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας μειώνοντας το χρόνο ζωής της. Για να φτιάξει το βασιλικό πολτό πολλές φορές καίει τα αποθέματα λίπους που έχει στη κοιλιά της και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Το χειμώνα όμως δεν υπάρχει γόνος και γι αυτό οι μέλισσες ζούν περισσότερο. Την Άνοιξη που ο γόνος βρίσκεται στο μέγιστο, οι παραμάνες μέλισσες ζούν και εργάζονται 24 ώρες το 24 ώρο και γι αυτό ζούν λίγο.
Οι μεγάλοι μελισσοκόμοι που επιδιώκουν μεγάλες ποσότητες μελιού από τις ανθοφορίες φροντίζουν ο πληθυσμός να είναι μεγάλος στα μελίσσια, δηλαδή οι συλλέκτριες να είναι πολύ περισσότερες από τις παραμάνες, άρα ο πλυθησμός να ζεί για την συλλογή μελιού και όχι την ανατροφή του γόνου. Για παράδειγμα ένα 10άρι μελίσσι έχει 3-4 πλαίσια πλυθησμό με παραμάνες και 5-6 με συλλέκτριες, ενώ ένα 30άρι μπορεί να έχει λίγες 5 πλαίσια παραμάνες και 25 συλλέκτριες. Καταλαβαίνετε τη διαφορά. Όσο μεγαλώνει το μελίσσι οι συλλέκτριες - δηλαδή το μέλι μας - αυξάνεται εκθετικά και όχι αναλογικά.
Επίσης να μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι οι συλλέκτριες την Άνοιξη ζούν και αυτές λιγότερο διότι κουράζονται από τις συνεχής πτήσεις που κάνουν στους αγρούς. Η μέρα μεγαλώνει οι ανθορίες αυξάνουν και ο εργατικός φόρτος είναι ατελείωτος. Το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος από υπερκόπωση. Σύμφωνα με πολλές έρευνες αλλά και ντοκιμαντέρ για αυτά τα έντομα είναι τόσο εργατικά όσο κανένα άλλο στο κόσμο. Πράγμα που βλέπουμε και εμείς στο μελισσοκομείο μας.
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!