Widget Recent Post No.

Αναγκαίοι χειρισμοί τη δυσκολότερη περίοδο του Χειμώνα: Σώνουν μελίσσια!

 


Η πιο επικίνδυνη περίοδος για τα μελίσσια έφτασε. Βρισκόμαστε μέσα στη καρδιά του κρύου, με τους χιονιάδες, τους βοριάδες και τις πιο ακραίες συνθήκες για τα Ελληνικά δεδομένα. Πολλές περιοχές ειδικά στα Βόρεια βρίσκονται με θερμοκρασίες κάτω απο το μηδέν, πολλούς πόντους χιόνι, και σήμερα έχουμε να δώσουμε συμβουλές για τους πιο αναγκαίους χειρισμούς που χρειάζονται οπωσδήποτε όταν περνάμε αυτές τις μέρες.
Απώλειες πληθυσμού είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνουν. Αυτή τη περίοδο βλέπουμε τα 10άρια μελίσσια να φτάνουν τα 3 πλαίσια, αλλά και 7άρια μελίσσια να είναι μόλις 1 πλαίσιο. Αυτό οφείλετε αποκλειστικά στους φθινοπωρινούς γόνους και την περιποίηση των μελισσιών μας εκείνη τη περίοδο, αλλά και τη μόνωση που φτιάξαμε απο τον Νοέμβριο. Ας πούμε όμως κάτι πολύ σημαντικό για τους γόνους. Μελίσσια που δεν είχαν καλά ταισμένους γόνους, που δεν είχαν γύρη και νέκταρ, αλλά ούτε ενίσχυση με ζαχαροζύμαρο, είναι φυσικό να παράγουν μέλισσες που δεν ζούν πολύ. Επίσης τη περίοδο του φθινοπώρου αν οι μέλισσες που γεννιούνται βρίσκονται να ζούν τις πρώτες μερες με φτώχεια, δεν σχηματίζουν λίπος στη κοιλιά τους και δεν ζούν πολύ. Μελίσσια που είχαν βαρρόα μέσα στο γόνο, η ταλαιπωρήθηκαν απο νοζεμίαση χάνουν πλυθησμό πολύ απότομα!

Ξέρουμε ότι οι παλιές γεννιές πεθαίνουν, και οι μέλισσες που επιβιώνουν το χειμώνα, είναι οι γεννιές του Οκτωμρβίου - Νοεμβρίου. Συνεπώς τα μελίσσια που έχουν δυνατούς καλοταισμένους καθαρούς γόνους, που πήγαν σε ανθοφορία, που είχαν γύρη το φθινόπωρο, που ο μελισσοκόμος ασχολήθηκε μαζί τους επιβιώνουν πολύ καλά το χειμώνα και δεν χάνουν πλυθησμό γρήγορα. Και όμως είναι δυνατό σε ακραίες συνθήκες με βαρύ χειμώνα ένα τέτοιο μελίσσι των 8 πλαισίων, να φτάσει τα 3 πλαίσια μέσα στο Χειμώνα. Και το παράδοξο είναι, ότι όσα μελίσσια είχαν προβλήματα με κακό γόνο, τώρα ήδη έχουν χαθεί!

Για να σώσουμε τα μελίσσια και να κάνουμε τις μέλισσες να ζήσουν περισσότερο πρέπει να τους προσφέρουμε ζεστή φωλιά. Μην ξεχνάμε ότι οι μέλισσες στη φύση ζούν στριμωγμένα, σε κουφάλα δέντρου που έχει πολύ στενό χώρο, και οι μέλισσες αναπτύσσονται απο πάνω προς τα κάτω. Συνεπώς οι συνθήκες μέσα σε μια τέτοια φωλιά έχουν ένα καλό σφιγμένο μελίσσι, χωρίς κενές κηρήθρες και αέρα στο πάνω μέρος. Οι παλιοί μελισσοκόμοι πολύ σοφά πράττουν και βάζουν ταβάνι στο μελίσσι. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο όμως όλοι για ένα κοινό σκοπό την επιβίωση των μελισσιών μέχρι την Άνοιξη. Στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν άσχημες χρονιές με πολύ βαρύ χειμώνα, και μεγάλες απώλειες μελισσιών. Ακόμα και οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, οι πιο πεπειραμένοι στο κλάδο, έχουν ζήσει τεράστιες απώλειες το χειμώνα, όμως οι περισσότεροι δε μιλάνε και ντρέπονται να το πούν. Δεν υπάρχει μελισσοκόμος που να μη κάνει λάθη, που ο καιρός και οι συνθήκες να μην τον πάνε κόντρα.

Συνεπώς η σημερινή συμβουλή για όλους τους μελισσοκόμους είναι να μονώσουν τα μελίσσια για το κρύο που έρχεται. Με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας να καλύψει τα πλαίσια απο πάνω. Τι μπορεί να βάλει κάποιος πάνω απο το μελίσσι; Απο σανίδες ξύλου, κηρόπανα, εφημερίδες, σακούλες σκουπιδιών με πριονίδι μέσα, μέχρι κομμάτια απο μοκέτες, φελιζόλ και ότι πάει στο μυαλό. Την περίοδο που το κρύο είναι τόσο μεγάλα, δε λογαριάζουμε υγρασίες και αερισμό. Θέλουμε τα μελίσσια μας να επιβιώσουν. Και όποιος μελισσοκόμος έχει ζήσει το κρύο και τις απώλειες του, τότε μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι χειρισμοί. Όποιος είναι σε ζεστό μέρος, μπορεί να ειρωνεύεται κάποιες τέτοιες συμβουλές, όμως η πείρα να ξέρουν ότι είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος.

Θα σας δείξω μια μέθοδο που μονώνουμε το μελίσσι το χειμώνα. Ο στόχος μας είναι να το κλείσουμε να είναι όσο πιο σφιχτό γίνετε. Όσα πλαίσια έχουν εγκαταλείψει οι μέλισσες τα πέρνουμε. Ας έχουν μέλια ας έχουν γύρες, τα παίρνουμε χωρίς να το σκεφτούμε. Ναι τώρα στη καρδιά του Χειμώνα. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα μελίσσι που έχει μέλισσες σε 1 πλαίσιο, παίρνουμε όλα τα υπόλοιπα κενά πλαίσια και αφήνουμε μόνο ένα. Στην συνέχεια αφού ξεκαθαρίσουμε τους πλυθησμούς απο τα άχρηστα πλαίσια κλείνουμε το μελίσσι με dow φελιζόλ, απο την μια πλευρά, και το κολλάμε στο τοίχωμα της κυψέλης. Στο πάνω μέρος πάλι το κλείνουμε με κηρόπανο, και φελιζόλ στο πάνω μέρος, η διπλό κηρόπανο, η ανακλαστική μεμβράνη, η χοντρή σακούλα, η οτιδήποτε μπορεί να εμποδίσει τον ζεστό αέρα να φύγει απο τη κυψέλη, και το κρύο να μπεί μέσα...


Προσθήκη λεζάντας
Προσθήκη λεζάντας

Αυτό το μελίσσι είναι 3 πλαίσια. Τοποθετήθηκε φελιζόλ στο πλάι, κηρόπανο, φελιζόλ στο πάνω μέρος, τα παράθυρα της κυψέλης έκλεισαν, ο πάτος επίσης, τα πορτάκια μίκριναν. Ο χειμώνας ήρθε και το μελίσσι έχει πιθανότητες να μη καταφέρει να επιωβιώσει. Όσο και να φαίνετε παράξενο αυτό το μελίσσι πρίν λίγο καιρό αριθμούσε 10 πλαίσια και τώρα έφτασε μόλις τα 3. Το αν θα βγάλει το χειμώνα είναι απολύτως αβέβαιο. Η κυψέλη είναι πλαστική με ενισχυμένη μόνωση, όμως ο χειμώνας βαρύς και ασταμάτητος.

Μόνωση πάνω απο το καπάκι δεν ωφελεί σε τίποτα κατα τη δική μου γνώμη. Σκοπός είναι να στενέψουμε το μελίσσι εσωτερικά να έχει λίγο αέρα και να μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία. Μια σακούλα σκέτη όπως βλέπουμε σε αυτή τη πατέντα δεν αρκεί, ειδικά με τόσο κρύο, και σκιά που βλέπουμε. Θέλουμε όλο το φελιζόλ στο πανω μέρος να μπεί εσωτερικά στη καρδιά του μελισσιού. Αυτά είχαμε να πούμε για σήμερα, και να τα λάβετε όλα πολύ σοβαρά υπόψη σας!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια