Widget Recent Post No.

2 πολύ κρίσιμοι χειρισμοί στα μέσα του Γενάρη

 


2 ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

1. Να έχουμε πεντακάθαρα τα μελίσσια μας απο βαρρόα
Παιδιά σας γράφω μερικά πολύ σημαντικά πραγματάκια σήμερα, τα οποία πιστεύω είναι οι "ΠΥΛΩΝΕΣ" για να καταφέρουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στα μελίσσια μας. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένας μελισσοκόμος αυτή την εποχή, είναι να νομίσει ότι καθάρισε απο τη βαρρόα, και αυτό να μην έχει συμβεί. Δεν έχει σημασία που εφαρμόσαμε θεραπεία. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι τα μελίσσια μας δεν έχουν έντονη παρασίτωση, και ότι έχουμε ρίξει τους πλυθησμούς των ακάρεων όσο γίνετε πιο χαμηλά.
Παραδείγματα με λάθη μελισσοκόμων. Έκανα εφαρμογή το δεκέμβριο με εφαρμογή οξαλικού οξέος σε ενστάλλαξη. Οι έρευνες λένε ότι έχει καταπολέμηση 95%. Δεν έκανα άλλη θεραπεία. Δυστυχώς λίγους μήνες αργότερα κατάλαβα ότι η θεραπεία είχε πολύ χαμηλότερα αποτελέσματα. Έχω κάνει αυτό το λάθος σε προηγούμενη χρονιά και δεν το επανέλαβα. Το μυστικό στη καταπολέμηση βαρρόα δεν είναι να βρούμε το μαγικό φάρμακο, που θα καθαρίσουμε 1 και έξω. Αλλά οι επαναλήψεις.

Με τη βαρρόα δεν πρέπει να επαναπαβόμαστε. Πρέπει να σιγουρευτούμε λοιπόν, ότι πρίν αρχήσουν οι πολλοί γόνοι θα έχουμε πεντακάθαρα μελίσσια. 1 λύση είναι οι ταινίες, και η εναλλαγή τους μετά απο 15 μέρες. Άλλη λύση είναι ο υποκαπνισμός - νεφελοποιητής, ο οποίος μας επιτρέπει επαναλήψεις, άρα υψηλή καταπολέμηση βαρρόα. Για όσους χρησιμοποίησαν ταινίες με οξαλικό οξύ, αυτές έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα, όμως εγώ προσωπικά προτείνω να εφαρμοστεί και μια 2η καταπολέμηση, αρκεί βέβαια να μην είναι πάλι οξαλικό οξύ. Πολλοί μελισσοκόμοι επιλέγουν μετά τη χρήση ταινιών οξαλικού οξέος, να κάνουν μια ενστάλλαξη με hiveclean, η και προσθήκη άλλων ταινιών με άλλη δραστική ουσία, ουτοσώστε να έχουμε μέγιστα αποτελέσματα.

Ανοιξιάτικη εικόνα με μπόλικη γύρη σε 1 μόνο πλαίσιο


Η 2η συμβουλή τώρα...

2. Πρέπει να εξασφαλίσουμε αύθονη τροφή, και αν γίνετε με πρωτεινούχα σύνθεση
Τα μελίσσια έχουν ανάγκη απο ποιοτική τροφή, και αν γίνετε να δώσουμε και με πρωτείνες η αμινοξέα. Μια τέτοια τροφή μπορεί να περιέχει είτε αμινοξέα, είτε υποκατάστατο γύρης, είτε γύρη. Τώρα τα μελίσσια που ξεκινάνε γόνο, θέλουμε να αποκτήσουν καλοταισμένες μέλισσες. Θέλουμε να ωθήσουμε να παράξουν γόνο, ο οποίος ουσιαστικά θα προλάβει να ανανεώσει το πλυθησμό, και έτσι να μη προλάβουν να χαθούν μελίσσια. Να ξέρετε πως πολλοί επαγγελματίες μελισσοκόμοι χάνουν και μερικά μελίσσια απο πείνα, λόγω ότι τα ξεχνάνε.

Θεωρώ λοιπόν πως τώρα είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος να έχουμε σε όλα μας τα μελίσσια τροφή. Γενικά για περιοχές στη Νότια Ελλάδα η παραθαλάσσια μέρη με θερμό κλίμα, δεν χρειάζεται κάποια πρωτεινούχα τροφή, παρα μόνο μια που να έχει ζάχαρη ή ισογλυκόζη ουτοσώστε να παραχθεί ενέργεια και να ταιστεί ο γόνος. Αυτά νομίζω είναι τα δύο πιο βασικά για αυτή την εποχή....

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια