Widget Recent Post No.

Τι μέλι τρώει ο κόσμος θεέ μου...

 


Τέτοια εποχή το 2001 οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές Κινεζικού μελιού. Οι Κινέζοι απαντούν με μια τεχνική με την οποία αποκρύπτουν την χώρα προέλευσης και ένας πόλεμος, που υποβάθμισε το μέλι παγκοσμίως, ξεκινά.
Η Κίνα είναι ο No1 παραγωγός μελιού στον κόσμο. Το μισό μέλι που παράγεται παγκοσμίως είναι Κινέζικο. Οι ΗΠΑ είναι ο No1 καταναλωτής μελιού στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των ΗΠΑ ελέγχεται από την Κίνα.

Οι Κινέζοι πουλούσαν ανέκαθεν μέλι σε εξευτελιστικές τιμές. Φανταστείτε ότι στον Πειραιά φτάνει με 1€/kg. Και μπορεί η διαφορά ποιότητας να είναι εμφανής στο βαζάκι, όμως μην ξεχνάτε ότι το μέλι βρίσκεται μέσα σε πολλά τρόφιμα.

Σε παστέλια και άλλα γλυκίσματα, σε δημητριακά που τρώτε για πρωινό, σε σάλτσες, ροφήματα κ.α. Σε αυτόν τον τομέα της αγοράς οι Κινέζοι είναι ανίκητοι και να ξέρετε πως οποιοδήποτε προϊόν γράφει ότι έχει μέσα μέλι, κατά 99% είναι Κινέζικο.

Απ' την άλλη, οι Αμερικάνοι δεν παρήγαγαν και κανένα εξαιρετικό μέλι ώστε να αντιπαραβάλλουν την ποιότητα, οπότε με το παιχνίδι να παίζεται καθαρά και μόνο στην τιμή, έχασαν πολύ εύκολα την αγορά.

Έτσι η αμερικάνικη κυβέρνηση, για να κρατήσει το εγχώριο προϊόν ανταγωνιστικό, παίρνει μια απόφαση σταθμό. Επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές Κινεζικού μελιού.

Οι Κινέζοι απαντούν τελειοποιώντας μια διαδικασία υπερ-φιλτραρίσματος του μελιού, η οποία αφαιρεί όλους τους γυρεόκοκκους από μέσα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η βοτανική αλλά και η γεωγραφική προέλευση.

Σε οποιοδήποτε έλεγχο είναι αδύνατον να εντοπιστεί όχι μόνο η χώρα, αλλά και το είδους του μελιού. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να διακινούν το μέλι μέσω τρίτων χωρών και φυσικά άνευ δασμών. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Ελλάδα.

Οι γυρεόκοκκοι έχουν μέγεθος που κυμαίνεται από 10 έως 100μm ανάλογα το φυτό. Χρησιμοποιώντας μηχανήματα που είναι γνωστά ως Zero Micron Filtration κατάφεραν να περάσουν το μέλι μέσα από οπές των οποίων η διάσταση είναι κάτω από 1μm! Για να καταλάβετε τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας έχουν διάσταση 6–8 μm! Αυτό το κατάφεραν με την τεχνολογία ρητίνης.
Με μια διαδικασία όπου το μέλι θερμαίνεται, του προστίθεται νερό (ώστε να γίνει πιο ρευστό) και στη συνέχεια αφαιρείται με τεχνητή αφυδάτωση. Στην Κίνα δεν απαγορεύεται η προσθήκη ή η αφαίρεση ξένων ουσιών στο μέλι.



Έτσι κατάφεραν να αφαιρέσουν μέχρι και τα υπολείμματα αντιβιοτικών φαρμάκων, τα οποία επίσης επιτρέπονται στην Κίνα και αποτελούσαν μόνιμο βραχνά για τις εξαγωγές τους, τις περασμένες δεκαετίες.

Πλέον το "μέλι" αυτό αργεί να κρυσταλλώσει, δεν ανιχνεύεται πουθενά, είναι καθαρό από φάρμακα και είναι φτηνό, αποτελεί δηλαδή μια εξαιρετική πρώτη ύλη για χαρμάνια...

Ο καθένας πια μπορεί να αναμίξει Κινέζικο με Ελληνικό μέλι και να το διακινήσει ως Ελληνικό. Σε οποιοδήποτε έλεγχο είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ θα εμφανίζεται ως Ελληνικό καθώς θα περιέχει γυρεόκοκκους μόνο από Ελληνικά φυτά.

Όμως το μέλι που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία υποβαθμίζεται καθώς καταστρέφονται τα ένζυμα, η αντιβακτηριακή του δράση και χάνει σε θρεπτική αξία.

Από αυτόν τον πόλεμο κερδισμένοι βγήκαν οι συσκευαστές που φτιάχνουν χαρμάνια, οι οποίοι είναι και αυτοί που ελέγχουν και την βιομηχανία μελιού. 1 τόνος Κινέζικο μέλι + 1 τόνος Θυμαρίσιο = 2 τόνοι Θυμαρίσιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια