Μια ανάρτηση απο την Ορεινή Μέλισσα
Βρήκα έτσι μερικά μελίσσια. Και τροφές είχαν και θεραπεία 2 φορές για ψείρα με ταινίες. Οι μέλισσες που βρήκα ήταν ελάχιστες μέσα με αυτές που αφησα την τελευταία φορά.. Δείτε και πείτε μου τι συμβαίνει....
Βαρρόα Νοζεμίαση...
Βαρροα, μήτηρ πασις ασθένειας...
Τα υπολοιπα μετα ειναι απλα θεμα χρόνου...( κατάρρευση, λεηλασία, σφηγγες κτλ.)
Με κλειστά μάτια μπορώ να πω ότι το μελίσσι αυτό ταλαιπορήθηκε με 1 απο αυτές τις ασθένειες ή και τις δύο ταυτόχρονα. Η νοζεμίαση είναι ύπουλη ασθένεια και έχει τα αποτελέσματα που είδες. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν για την ύπουλη αυτή ασθένεια.
Απότομη πτώση πληθυσμού με ελάχιστες μέλισσες ζωντανές χωρίς νεκρές στον πάτο είναι νοζεμίαση και μπορεί να εμφανιστεί έτσι και στα υπόλοιπα του κοπαδιού σου. Οι μέλισσες που είδες μέσα, ειναι από τις ελάχιστες που έμειναν μέσα στην κυψέλη και πεθαίνουν από την πεινά - κρύο.
Πρόκειται για πολυ αδύνατο μελισσι. Βλεπω παντως μερικες στον πατο στις γωνιες και αρκετες καρφωμενες μεσα στσ κελια. Οι καρφωμένες στα κελιά δηλώνουν Λιμοκτονία. Σε καθε περιπτωση οι αιτιες που προανέφεραν οι συνάδελφοι το αδυνάτισαν, και με το κρύο αυτές που έμειναν έκαναν μελισσοσφαιρα μακριά απο τροφή.
Να τίς στείλεις για ανάλυση και θά μάθεις τι έγινε, έτσι θά προστατέψεις και τά άλλα σου μελίσσια. Τέτοιες αναλύσεις κάνουν πολλά εργαστήρια όπως πχ το ΑΠΘ στο τμήμα μελισσοκομίας.
1 Σχόλια
Μια υπόθεση κάνω: Ο χρόνος που ασχολείται με τις μέλισσες φαίνεται ότι είναι γύρω στα τρία χρόνια. Δεν γίνεσαι μελισσοκόμος σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και λογικό είναι να υπάρχουν τέτοια προβλήματα τα οποία είναι δυσεπίλυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!