Widget Recent Post No.

Η ψύξη του γόνου: Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν και οι απαραίτητοι χειρισμοί

 



Η ψύξη στο γόνο μπορεί να συμβεί με μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, το χειμώνα, νωρίς την άνοιξη και γενικά όταν το κρύο είναι έντονο και ο πλυθησμός δεν επαρκεί για να σκεπάσει το γόνο. Το φαινόμενο συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως η ασκοσφαίρωση, η αμερικάνικη ψήψη διότι μια παγωμένη προνύμφη είναι πολύ αδύναμη και απροστάτευτη. Ξέρετε οι μέλισσες πρέπει να διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία μέσα στο γόνο στους 32 βαθμούς περίπου, και αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν κάνει κρύο. Οι ίδιες δε χρειάζονται τόση θερμοκρασία, γι αυτό όταν έρθει ο χειμώνας σταματούν την εκτροφή του γόνου και το μελίσσι ξεγονιάζει σχηματίζοντας μελισσόσφαιρα.

Όταν σχηματίσουν τη μελισσόσφαιρα, ακόμη και ένα μέτρο χιόνι να ρίξει έξω, και να φυσά δυνατός παγωμένος αέρας δεν έχουν καμία ανάγκη. Κουνώντας παλμικά τα φτερά τους και το σώμα, μπορούν να παράγουν ενέργεια, θερμότητα και στο κέντρο βάζουν τη βασίλισσα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση της. Η σφαίρα παραμένει ζεστή ακόμη και αν έξω έχουν παγώσει όλα.  Όταν όμως υπάρχει γόνος οι μέλισσες δε μπορούν να κάνουν σφαίρα και αποσυντονίζονται.

Μπορούν να συμβούν τρία πράγματα:

  1. Οι μέλισσες να εγκαταλείψουν τελείως το γόνο και να τον αφήσουν να παγώσει το βράδυ.
  2. Οι μέλισσες να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να τον ζεστάνουν, όμως αυτό να μη γίνεται σωστά, επειδή το κρύο είναι μεγάλο και ο πλυθησμός δεν επαρκεί.
  3. Οι μέλισσες να αρπάξουν όλες τις πονήμφες και να τις σύρουν ζωντανές έξω από τη κυψέλη. Επίσης αν δούν αυγά γεννημένα από τη βασίλισσα, να τα φάνε. Μην ξεχνάμε άλλωστε οτι οι μέλισσες έχουν το πάνω χέρι μέσα στη κυψέλη, και όχι η βασίλισσα.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσι που έχει μεγάλη έκταση σε γόνο
Στο πλαίσιο βλέπουμε ανοικτό και κλειστό γόνο

Όταν οι μέλισσες εγκαταλείψουν το γόνο, αυτός παγώνει νεκρώνεται και το αποτέλεσμα στα δικά μας μάτια είναι νεκρές προνύμφες και νύμφες. Δε μυρίζουν και είναι άσπρες. Μπορούμε να καταλάβουμε οτι συνέβη κάτι τέτοιο αν έχει προηγηθεί απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, με ζέστη τη μέρα και πολύ κρύο το βράδυ. 

Στη δεύτερη περίπτωση οπου ο γόνος δε θερμαίνεται σωστά έχουμε δύο σημαντικές παράπλευρες απώλειες:

1. Βαρρόα: Όταν ο γόνος δεν επωάζεται στους 32 βαθμούς, δηλαδή η θερμοκρασία είναι κάτω απο 30 αργεί περισσότερο να εκκολαφθεί. Μια μέλισσα φυσιολογικά εκκολάπτεται στις 21 ημέρες. Αν όμως δεν ζεσταίνεται σωστά αυτές τις 21 ημέρες μπορεί να κάνει παραπάνω δηλαδή 22-23 ημέρες. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Διότι περισσότερες μέρες επώασης σημαίνουν περισσότερες μέρες αναπαραγωγής βαρρόα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι ημέρες εφόσον θα δώσουν περισσότερο χρόνο στη βαρρόα να πολλαπλασιαστεί. Και η βαρρόα είναι ο θάνατος των μελισσιών μας.

ΕΙΚΟΝΑ: Μελίσσια που έχουν μόνο στο μισό πλαίσιο γόνο και είναι πολύ λίγος δεν έχουν ανάγκη απο ψύξη διότι μπορούν να τον θερμάνουν και να τον εγκλοβίσουν μέσα στη σφαίρα. 


Σύμφωνα με σεμινάριο που παρακολούθησα πρόσφατα η κακή επώαση του γόνου πολλαπλασιάζει ταχύτατα τη βαρρόα και το πρόβλημα είναι πολύ πιον σοβαρό απο όσο θα πίστευε κάποιος. Μην ξεχνάμε οτι η βαρρόα αυτό θέλει, δηλαδή περισσότερες μέρες αναπαραγωγής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι προτιμά τα κηφηνοκελιά που είναι μεγαλύτερα και εκκολάπτονται αργότερα.

2. Ασκοσφαίρωση: Άλλη μια παράπλευρη απώλεια των μελισσών όταν δεν επωάζεται σωστά ο γόνος είναι η ασκοσφαίρωση η οποία βρίσκει ελεύθερο το πεδίο όταν δε θερμαίνεται ο γόνος. Πειράματα μάλιστα έδειξαν ότι η προνύμφη που κρυώνει είναι επιρρεπής και η ασκοσφαίρωση εισχωρεί εύκολα μέσα στον οργανισμό και τη σκοτώνει. Εκτός απο την ασκοσφαίρωση όμως εγκυμωνούν και άλλοι κίνδυνοι, και άλλες σοβαρότερες ασθένειες όπως η αμερικάνικη σήψη.

Συμπερασματικά και χειρισμοί:
Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο φαινόμενο πρέπει τα μελίσσια μας να είναι σφιχτά από το φθινόπωρο και την άνοιξη να μην κάνουμε πρώιμες διεγερτικές τροφοδοσίες. Η φύση μερικές φορές κάνει ανοίγματα με καλοκαιρία και ξαφνικά πάλι κακοκαιρία. Ομως η ζημιά είναι μικρότερη, διότι τα μελίσσια τις περισσότερες φορές ξέρουν τι κάνουν. Και δεν ανοίγονται τόσο πολύ όσο με μια δική μας τροφοδοσία με πολύ σιρόπι. Οπότε το προσέχουμε αυτό!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια