Widget Recent Post No.

Δεντρολίβανο: Αποδόσεις στα μελίσσια και κόλπο για δεντροφύτευση πανεύκολα...

 



Το δεντρολίβανο είναι ένα εξαιρετικό μελισσοκομικό φυτό που βοηθάει τα μελίσσια τη πιο κρίσιμη περίοδο. Έχει μεγάλη και παρατεταμένη ανθοφορία από το Σεπτέμβριο έως το Μάιο και οι μέλισσες το τιμούν για την πολύτιμη γύρη του αλλά και το νέκταρ. Είναι πολύ σημαντική πηγή τροφής για να κρατήσουν τις δυνάμεις τους και να ανταπεξέλθουν σε όλη την "νεκρη" περίοδο, μέχρι να έρθει η άνοιξη και να περάσουν τα δύσκολα! Δεν υπάρχουν πολλά μελισσοκομικά φυτά με τόσο μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας!

Η νεκταροέκκριση του δεντρολίβανου είναι ανεπηρέαστη από κακοκαιρία και βροχές, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη ξηρασία και την έλλειψη νερού. Το μέλι από το δεντρολίβανο έχει υπέροχο άρωμα, ανοιχτόξανθο χρώμα και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.

Πηγαίνοντας στο μελισσοκομείο μου πριν λίγες ημέρες είδα το παρτέρι με τα δεντρολίβανα, να βουίζει από μέλισσες. Μόλις το είδα πήρα μια χαρά και καθόμουν και το χάζευα. Ήταν τόσες μέλισσες επάνω, που σημαίνει ότι έβρισκαν καλή πηγή τροφής γύρη άλλα και νέκταρ! Σύμφωνα με διάφορα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό λέγεται οτι έχει και αντι-βαρρόα ιδιότητες, δηλαδή οι ριτίνες που κολλάνε οι μέλισσες καθώς συλλέγουν επάνω βοηθάνε να ξεκολλήσουν τα βαρρόα απο πάνω τους και να πέσουν στο έδαφος.

Ωστόσο δεν είναι θεραπευτικό μόνο κατά τη συλλογή. Έρευνες έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια όπως το θυμάρι και η λεβάντα μπορούσε να σκοτώσει αποτελεσματικά τα βαρρόα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%. Το πείραμα και η θεραπεία στα μελίσσια έγινε με τροφοδότηση σιροπιού, και χορηγήθηκαν 1 g/100 g. Δηλαδή 1 γραμμάριο από το μίγμα με τα διάφορα αιθέρια έλαια σε 100 γραμμάρια σιροπι.

Πολλοί μελισσοκόμοι εμπλουτίζουν την περιοχή γύρω από το μελισσοκομείο τους με διάφορα μελισσοκομικά φυτά όπως φακελωτή, όμως το δεντρολίβανο αποτελεί μια καλή επιλογή μιας και δεν θέλει καμία ιδιαίτερη φροντίδα και πολλαπλασιάζεται σχετικά εύκολα. Πολλοί μελισσοκόμοι που έχουν μελισσοκομίο σε ιδιωτικό χώρο φυτεύουν δεντρολίβανα σε μορφή "φυσικού φράχτη" πράγμα πολύ βολικό, διότι είναι πολύ όμορφα ανθισμένα (καλλωπιστικά λουλούδια) και κατά δεύτερον οι μέλισσες τα έχουν κοντά, και παίρνουν φρέσκια γύρη και θρεπτικό φαρμακευτικό νέκταρ.




Κάποιος όταν ακούει για καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών σκέφτεται "μα θα ταΐζω και τις μέλισσες του γείτονα". Και η απάντηση είναι να τις ταΐσεις, γιατί αν όλοι σκέφτονται έτσι κανένας δεν θα φυτεύει τίποτα. Πως μπορούμε να πάμε με τέτοια νοοτροπία μπροστά; Πάντως για όσους είναι δύσπιστοι, μπορεί οι ξένες μέλισσες να παίρνουν μικρή ποσότητα αλλά αποδεδειγμένα τα μελίσσια που βρίσκονται πιο κοντά αυτά προλαβαίνουν και παίρνουν την μεγαλύτερη ποσότητα.

Πως φυτεύουμε δεντρολίβανα με 100% επιτυχία:
Το δεντρολίβανο πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά και μοσχεύματα. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να με μόσχευμα! Η διαδικασία έχει ως εξής. Κόβουμε ένα κλαδί, καθαρίζουμε από τα φύλλα λίγα εκατοστά του βλαστού (όσο θα μπει στο χώμα) και μετά κάνουμε το εξής κόλπο. Πάμε και αγοράζουμε απο ένα γεωπόνο ορμόνη ριζοβολίας. Είναι μια άσπρη σκόνη. Παίρνουμε το βλαστό τον βουτάμε μέσα σε νερό και μετά μέσα στην ορμόνη ριζοβολίας. Στη συνέχεια καρφώνουμε το βλαστό σε ένα μικρό γλαστράκι και διατηρούμε το χώμα υγρό. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο πιθανότητα να μην βλαστήσει το κλαράκι! Τη μέθοδο αυτή χρησιμοποιεί η μανά μου για όλα τα φυτά όπως τριανταφυλλιές γεράνια κλπ. Μου έχει πεί επί λέξη ότι από τότε που παίρνει αυτή την ορμόνη δεν υπήρξε ούτε ένα κλαρί που να μην πιάσει. Εγγυημένα πράγματα. Δείτε και αναλυτικά τη διαδικασία με φωτογραφίες....











Το ξέρω ότι μπαίνει λίγη χημεία στη μέση, και όποιος αν δεν θέλει να ανακατευτεί με τέτοια μπορεί να παρακάμψει το σημείο της εμβάπτισης μέσα στην ορμόνη. Απλώς τότε υπάρχουν και πιθανότητες το κλαρί να μην πιάσει. Ελπίζω να σας βοήθησα με τη σημερινή ανάρτηση. Δείτε και ένα όμορφο βιντεάκι με συλλογή πάνω σε δεντρολίβανο!


ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε πως το Δεντρολίβανο μέσα στην καρδιά του χειμώνα δίνει γύρη και νέκταρ στις μέλισσες βοηθώντας τα μελισσάκια να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια, είναι στην κορυφή των μελισσοκομικών φυτών με πλούσιες και πολλές ανθοφορίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια