Widget Recent Post No.

Θέμα βαρρόα: Απορίες που λυνούν το πρόβλημα της χρονιάς, με το ξεγόνιασμα....

 


Ο Μελισσοκόμος Οδυσσέας απο τη Κεντρική Ελλάδα, στην Ελασσόνα γράφει:
Θέμα Βαρρόα: Πριν λίγες μέρες πεντάρι σφιγμένο μελίσσι είχε γόνο σε ένα πλαίσιο. Σήμερα από περιέργεια διαπίστωσα ότι έχει 20 περίπου αυγά από τη μια μόνο πλευρά ενός πλαισίου.




Το συμπέρασμά μου είναι ότι ενώ περιμένουμε να ξεγονέψουν τα μελίσσια, αυτά ξεκινούν, εν αγνοία μας, πολύ σύντομα γόνο, τον σφραγίζουν, εγκλωβίζουν στον σφραγισμένο γόνο πολλές Βαρρόα και έχουμε την εντύπωση ότι κάνουμε θεραπεία κατά της Βαρρόα σε ξεγονιασμένα μελίσσια. Το ανωτέρω μελίσσι δεν πρόλαβε να ξεγονέψει και ξεκίνησε πάλι να γεννάει. Όταν αυτό συμβαίνει σε πολλά μελίσσια δεν πρέπει να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θεραπεύουμε την Βαρρόα σε ξεγονεμένα μελίσσια. Αυτός είναι ο λόγος που σε αρκετά μελίσσια φουντώνει πολύ γρήγορα η Βαρρόα και δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Καλό Χειμώνα και με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες


Μια σημαντική παρατήρηση απο την Ορεινή Μέλισσα....
Είναι ότι χειρότερο, να νομίσουμε ότι κάναμε θεραπεία, και τα μελίσσια να είχαν γόνους. Πολλές φορές συμβαίνει να υπάρχει μια χούφτα γόνος και να γίνετε θεραπεία σε "ξεγονιασμένα" μελίσσια. Υπάρχουν μελισσοκόμοι με λίγα μελίσσια που καταστρέφουν αυτό το λίγο γόνο, όταν είναι η ώρα της θεραπείας, εφόσον μέσα σε αυτό μπορεί να κρύβονται παρα πολλες βαρρόα.

Χρήσιμη συμβουλή επαγγελματία μελισσοκόμου: Ο καλύτερος τρόπος για μια σίγουρη θεραπεία, είναι οι επαναλήψεις! Εφαρμόζοντας θεραπείες και σκευάσματα που επιτρέπουν επαναλήψεις ανα τακτικά χρονικά διαστήματα, υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι μπορούμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα σε ένα μεγάλο κοπάδι.



Κάτι που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι...
Πολλές φορές βλέπουμε αυγό ημέρας σε ξεγονιασμένα μελίσσια, και αν πάμε 5-6 ημέρες μετά δεν υπάρχει τίποτα. Πως γίνετε αυτό; Οι μέλισσες διαισθάνονται τη κατάσταση και τρώνε τα αυγά. Το έχω παρατηρήσει πολλές φορές και σε πολλά μελίσσια αυτό μέσα στο Δεκέμβριο. Ο λόγος που συμβαίνει είναι επειδή προφανώς η βασίλισσα δε μπορεί να συγκρατήσει τις "ωοθήκες" της, όμως ο πλυθησμός δεν είναι σε θέση να θρέψει γόνο τόσο νωρίς.... Πχ σε εμάς στο Αγρίνιο οι μέλισσες επιτρέπουν την γέννα της βασίλισσας μέσα στις αρχές Ιανουαρίου συνήθως, και απο τις 20 Δεκέμβρη ξεγονιάζουν. Τίποτα δεν είναι στάνταρ όμως.



Οι μελισσοκόμοι ζητούν λύσεις...  
Χθές διάβασα το ερώτημα για τις ταινίες οξαλικού με γλυκερίνη. Ο μελισσοκόμος ρωτούσε αν Αποδιδουν ή Δημιουργουν προβλήματά στον γόνο η στην βασίλισσα;

Ο μελισσοκόμος και φίλος Παντελής είπε την άποψη του:
Συνάδελφε η άποψη μου είναι ότι οι ταινίες κάνουν δουλειά αλλά όταν προκειται για θεραπεία χειμωνιάτικη δεν θα στις συνιστούσα, γιατί όλοι λίγο πολύ έχουμε Μελίσσια με σπόρια νοζεμα όταν λοιπόν τον χειμώνα τους βάλεις ταινίες οξαλικου με γλυκερίνη το μόνο που κάνεις είναι να τα αποδυναμώνεις είναι σαν να έχεις πρόβλημα στο στομάχι σου και να σου δεινω να τρως οξυνα.. με λίγα λόγια αυξάνεις τις πυθανοτητες να επιδεινώσει την κατάσταση γιαυτό βάλε κάτι άλλο κάποια άλλη δραστική. Για τις υπολοιπες εποχές τις προτείνο αλλά όχι για τώρα το χειμώνα.



Η γνώμη απο την Ορεινή Μέλισσα...
Προσωπικά πιστεύω ότι οι ταινίες δουλεύουν εξίσου καλά το Χειμώνα! Σε αποδυναμωμένα μελίσσια σίγουρα πρέπει να κάνουμε κάτι πιο "Ελαφρύ". πχ μελισσοκόμοι κάνουν τακ τικ στα μικρά και αδύναμα, για καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο αυτό με τη νοζέμα, νομίζω θα έπρεπε να αναφερθεί η ενστάλλαξη οξαλικού οξέος. Γενικά όταν υπάρχει πρόβλημα με νοζεμίαση, η ενστάλλαξη ξέρουμε ότι επιδεινώνει τη κατάσταση. Με τις ταίνιες επειδή δε το τρώνε οι μέλισσες, δεν επηρεάζει το σμήνος.

Τι σκέφτομαι να κάνω φέτος... 
Εγώ προσωπικά για το φετινό χειμώνα, πιστεύω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ένας συνδιασμός σκευασμάτων, και όχι μόνο 1 φορά. Πχ μπορούμε να βάλουμε ταινίες οξαλικού οξέος, και αργότερα το δυνατό χτύπημα με αμιτράζ. Κάτι τέτοιο ίσως εφαρμόσω και εγώ φέτος στα δικά μου μελίσσια.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!