Διανύουμε μια εποχή που τα μελίσσια λιγοστεύουν σημαντικά την εκτροφή γόνου. Το μελίσσι αυτή τη στιγμή μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο, όπου απο την ανάπτυξη περνάει στην διάπαυση. Μια διαδικασία που μπορούμε να την παρομοιάσουμε με τη "χειμέρια" νάρκη ορισμένων θηλαστικών. Για να καταλάβουμε με απλά λόγια το μελίσσι, σταματά πλέον να αναπτυσσετε, και ο πλυθησμός αρχίζει σιγά σιγά να παρουσιάζει πτωτική πορεία.. Πχ τώρα ένα μελίσσι είναι 6 πλαίσια, σε 60 ημέρες όμως θα είναι 3-4 πλαίσια το πολύ.
Ανάλογα με την ποιότητα των χειμερινών μελισσών, θα έχουμε και την ανάλογη ανάπτυξη την Άνοιξη. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές δεν παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα της βασίλισσας, αλλά και η ποιότητα των μελισσών. Και φυσικά εννοούμε τη διατροφή της κάθε μέλισσας χωριστά, όταν ήταν γόνος, όταν γεννήθηκε. Πόση τροφή έφαγε ο γόνος; Τα μελίσσια δούλευαν κάποια ανθοφορία; Ταίσαμε υπερβολική ζάχαρη; Όλα παίζουν σημαντικόταρο ρόλο, για τη ποιότητα των χειμερινών μελισσών που φτιάξαμε το φθινόπωρο.
Το ήξερες αυτό; Η μέλισσα ζεί ανάλογα με το λιπόσωμα που έχει στο σώμα της. Οι χειμερινές μέλισσες έχουν περισσότερο λιπόσωμα απο τις ανοιξιάτικες. Όταν μια μέλισσα δεν εκτρέφει γόνο, ζει πολύ περισσότερο. Ο βασιλικός πολτός που παράγει, και ταΐζετε στον γόνο, καταναλώνει το λιπόσωμα της και μικραίνει το προσδόκιμο ζωής της. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μέλισσες ζουν τόσο πολύ το χειμώνα.
Η ανάπτυξη απο νωρίς το Χειμώνα...1. Οι χειμερινές μέλισσες που έχουν μπόλικο λιπόσωμα, θα το διαθέσουν με τη πρώτη ευκαιρία για ανάπτυξη τις αλκυονίδες ημέρες δηλαδή μέσα στο Φεβρουάριο. Όσο περισσότερο λιπόσωμα διατηρούν στη κοιλιά τους, τόσο περισσότερο βασιλικό πολτό παράγουν για να ταίσουν τη βασίλισσα και τον γόνο. Η καλύτερη διέγερση του μελισσιού δηλαδή.
2. Αποθηκευμένη γύρη και μέλι
Οι μέλισσες για να έχουν πρώιμη ανάπτυξη χρειάζονται προμήθειες! Χρειάζεται μέλι και γύρη! Αν λείπει ένα απο τα δύο, τότε δεν μπορεί το μελίσσι να αναπτυχθεί. Όταν βλέπουμε στα μελίσσια πολύχρωμη γύρη είναι δείγμα υγείας, και οιωνός μιας μεγάλης ανάπτυξης αργότερα.
Το ήξερες αυτό; Τα μικρά - αδύναμα μελισσάκια σβήνουν μέσα στο χειμώνα. Όμως αν έχουν γύρη και μέλι, υπάρχει επαρκής πλυθησμός, το μελίσσι είναι μονωμένο, διατηρούν περισσότερο γόνο απο τα άλλα δυνατά μελίσσια. Πχ ένα δεκάρι μελίσσι δεν έχει καθόλου γόνο, ενώ ένα 3άρι μελίσσι έχει 1 γόνο.
Όταν βλέπουμε τέτοια εικόνα στα μελίσσια, με γύρες μελάκια είμαστε σίγουροι ότι όλα πάνε εξαιρετικά καλά, και ότι ο χειμώνας θα αντιμετωπισθεί δυναμικά....
0 Σχόλια
Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!